Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Vrtnice v kulinariki

Jedi iz vrtnic

Nova Gorica je mesto vrtnic. Najbrž ni nobeno naključje, da si je najmlajše slovensko mesto, zgrajeno po drugi svetovni vojni, za svoj simbol izbralo vrtnico. Hortikulturna urejenost je ena od prepoznavnih značilnosti tega mesta ob meji in vrtnice danes krasijo vse mestne parke in zelenice.

Tudi Kostanjevica, vzpetina nad mestom, je tesno povezana z vrtnicami in spet ne po naključju. Tamkajšnji frančiškanski samostan, ena največjih kulturnih znamenitosti Nove Gorice, slovi po grobnici Burbonov, v kateri je pokopan zadnji francoski kralj skupaj s člani svoje rodbine. V vrtu samostana so ljubitelji vrtnic uredili izjemno zbirko starodavnih vrtnic burbonk. Zbirka teh skoraj izumrlih predhodnic današnjih vrtnic je ena največjih na svetu.

V Novi Gorici se je vrtnic dotaknilo še eno dejstvo. Mesto slovi po svoji vrhunski kulinariki, ki je navdih našla tudi v žlahtnem, dišečem svetu vrtnic.

Prelepa roža, ki ji v mnogih kulturah pripisujejo skrivnostnost in ima bogato simboliko, je po mnenju zeliščarjev in zdravilcev rastlina z visokim valovanjem, ki zdravi telo in duha. Je okras in navdih, je dišava, lepotilo in zdravilo, je okusna hrana in dobrodejna začimba … Arabci in Francozi že stoletja slovijo po dišečih rožnih sirupih, čajih, prelivih, marmeladah in še čem. Zato ni naključje, da so se vrtnice  zavihtele v visoko kulinariko, številne jedi z vrtnicami bogatijo jedilnike uglednih restavracij. Vrtnice na krožnik prinašajo vonj, barvo in okus. V kuhinji so najbolj zaželene starinske vrtnice, posebej damaščanke, prednice burbonk, saj vsebujejo največ eteričnega olja. Čeprav ob besedi vrtnica najprej pomislimo na sladke jedi, je vrtnica kot sestavina ali začimba, sveža ali posušena, nadvse uporabna tudi v drugih jedeh. *

Jedi z vrtnicami v svoje jedilnike vključujejo mnoge ugledne restavracije in gostilne na Goriškem. Posebej v času novogoriškega Festivala vrtnic, ki vsako leto od konca aprila do konca maja navdušuje številne obiskovalce, boste v Novi Gorici našli pestro ponudbo vrhunskih jedi z vrtnicami. Pustite se presenetiti. Kulinarični mojstri spretno združujejo lokalne sestavine s čarobnostjo vrtnic in poskrbijo za primerno spajanje jedi z vipavskimi vini. Ravioli na vrtnični kremi ali vrtnični njoki, vrtnični štruklji, vrtnični sladoled … Lepoto vrtnic preprosto morate tudi okusiti.

Gostilne in restavracije, ki v času Festivala vrtnic ponujajo jedi z vrtnicami:

Informacije: TIC Nova Gorica

*Opis vrtnic v kulinariki povzet po: KOGEJ, Katja. 2018. Vrtnica – tokrat v kuhinji. (članek)