Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Vipavske marelice

Izjemen okus domače sorte budanjske marelice

Tisti prvi bledo rožnati cvetovi, ki v Vipavski dolini oznanijo pomlad, so cvetovi marelic. Na pobočjih zgornje Vipavske doline zelo lepo uspevajo, čeprav je to sadno drevo zelo zahtevno in potrebuje posebne mikroklimatske pogoje. Na Vipavskem marelice tradicionalno gojijo v vasici Budanje med Vipavo in Ajdovščino, v zadnjih letih pa so veliko marelic zasadili tudi na Planini nad Ajdovščino.

Marelica je nekoliko poseben sadež prepoznavno kiselkastega okusa z izrazito aromo. Značilni okus se v veliki meri ohrani tudi pri kuhanju, zato so marelice zelo priljubljeno sadje za kuhanje marmelade ter pripravo sadnih sokov in drugih izdelkov z dodatkom sadja. Marelice so zelo bogate z vitamini in minerali, predvsem z magnezijem, ki naj bi ga vsebovale desetkrat več kot drugo sadje. Zaradi bogate vsebnosti različnih koristnih hranil marelicam mnogi pripisujejo številne zdravilne lastnosti.

Zrele marelice so predvsem zelo okusen sadež, ki nas razveseljuje v zgodnjem poletju. Poleg češenj so v Vipavski dolini marelice že v devetnajstem stoletju gojili tudi za trg. Za središče pridelave vipavskih marelic velja vasica Budanje, po kateri je dobila ime domača sorta budanjska marelica. Zaradi svoje arome in izjemnega okusa je sorta med domačini še vedno zelo priljubljena. Plodovi te marelice so v primerjavi z drugimi sortami sicer manjši, a s svojim okusom neprekosljivi.

Od začetka junija do sredine julija, ko v Vipavski dolini zorijo marelice, lahko obiščete eno od kmetij, ki prideluje to okusno sadje. Priporočamo, da pred obiskom kmetije po telefonu ali elektronski pošti preverite, kdaj bo na voljo zrelo sadje. Vipavski kmetje namreč tradicionalno obirajo izključno zrele plodove, v katerih je največ sonca in dragocenih hranil.

Če boste Vipavsko dolino obiskali v kakšnem drugem času, obiščite eno od prodajaln, kjer je vse leto na voljo skrbno izbrana ponudba izdelkov, narejenih v Vipavski dolini. Domača marelična marmelada ter domač in Fructalov marelični sok vam bosta tudi sredi zime pričarala pristen okus vipavskega poletja.