Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Šparglji iz Vipavske doline

Pomladno razkošje na krožniku

Ob spodnjem toku reke Vipave, kjer je ravno pravšnja klima in zemlja ravno prav hranljiva, uspevajo izjemno okusni šparglji. Odlične naravne danosti pa niso edini razlog za kakovost špargljev iz Vipavske doline. K slovesu te izvrstne in zdrave vrtnine je veliko pripomogla tudi bogata tradicija pridelave. Z izkušnjami preteklih generacij današnji pridelovalci izbirajo primerna polja za gojenje te občutljive vrtnine in preizkušajo različne sorte, da bi pridelali najboljše šparglje.

V spodnji Vipavski dolini, v okolici Mirna, gojijo bele in zelene šparglje. Bistvena razlika med njimi je v načinu gojenja. Bele šparglje, ki jih imenujemo tudi beluši, med rastjo ves čas zasipajo z zemljo in pokrivajo s temno folijo, da rastejo skriti pred sončno svetlobo. Način pridelave belih špargljev je v rabi šele nekaj stoletij, zeleni šparglji pa so poznani že iz časov razcveta Mezopotamije. Po dolgoletni prevladi belušev sodobna kulinarika vse bolj ceni tudi zelene šparglje. Pridelovalci v Vipavski dolini vneto raziskujejo žlahtne razlike med posameznimi vrstami, zato za gojenje belih in zelenih špargljev uporabljajo različne sorte.

Beli ali zeleni, vsi šparglji so izjemno zdravi, nekateri pa jim pripisujejo tudi zdravilno moč. Zaradi nizke kalorične vrednosti so priljubljena sestavina shujševalnih jedilnikov. Vrtnina vsebuje veliko vitaminov in mineralov, njena kombinacija hranil je koristna za zdravje srca. Šparglji so naraven diuretik, nekateri pa jih celo razglašajo za afrodiziak.

Kulinarične pomladi si v Vipavski dolini ne moremo več zamišljati brez špargljev. Nikoli ne vemo, kdaj natančno nas bodo obdarili s svojimi poganjki. Včasih iz zemlje pokukajo že februarja, prava sezona špargljev pa je vedno v aprilu in maju. Najkasneje v začetku junija se šparglji poslovijo. V teh nekaj mesecih pa se lahko naužijemo privlačne zelenjave, ki navdušuje s posebnim okusom in predstavlja neizčrpen navdih za kulinarično ustvarjalnost. Gostilne in restavracije v Vipavski dolini jih redno uvrščajo na svoje pomladne jedilnike, kuharski mojstri pa presenečajo z vedno novimi kreacijami na temo špargljev.

Raznolike, barvite in predvsem zelo okusne špargljeve jedi lahko pripravite tudi sami. Prenesite si e-publikacijo Šparglji – beluši, v kateri boste našli številne kreativne recepte enajstih kuharskih mojstrov. Publikacija je na voljo v slovenskem, angleškem in italijanskem jeziku.

Orehovlje, slikovita vas blizu Mirna, v Vipavski dolini velja za središče gojenja špargljev. Tu vsako leto v mesecu maju pripravijo praznik špargljev. Poleg zanimivih kulinaričnih delavnic in kulturnega programa je v treh prazničnih dneh v Orehovljah tudi veliko priložnosti za okušanje tradicionalnih in sodobnih jedi iz špargljev. Dogodek, ki ga ljubitelji špargljev res ne smete zamuditi.