Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Repa tropinka

Tradicionalna sestavina najbolj priljubljenih lokalnih jedi

Repa tropinka je dragocena kulinarična zapuščina, ki jo danes cenimo zaradi prvinskega okusa in odličnih prehranskih lastnosti. Ljudsko izročilo in pisni viri uvrščajo repo med najbolj razširjene tradicionalne kmetijske pridelke v Vipavski dolini. Že dolga stoletja je kisla repa osnovna sestavina domačih jedi, predvsem jote, ki velja za najbolj značilno predstavnico tradicionalne kulinarike. V  Vipavski dolini jo že od nekdaj kisajo z vinskimi tropinami, najraje z rdečimi, zato so jo poimenovali repa tropinka.

Iz starih zapisov in slikovnih upodobitev, pa tudi iz novejših raziskav lahko sklepamo, da je postopek shranjevanja repe za zimo s kisanjem v tropinah v Vipavsko dolino prišel iz sosednje Furlanije. V tej deželi, ki so jo na vzhodnem delu naseljevali tudi Slovani, danes odkrivajo pričevanja o velikem pomenu repe v času, ko v teh krajih še niso poznali krompirja, koruze in fižola. Takrat je predstavljala osnovo preživetja, danes pa velja za naravno hrano odličnih hranilnih vrednosti, ki je zaradi bogate vsebnosti probiotikov tudi zelo zdrava.

Postopek kisanja repe tropinke se začne še preden repa povsem dozori. Ob trgatvi je potrebno shraniti nekaj vinskih tropin in jih primerno negovati še dober mesec ali dva, dokler repa na njivi ne doseže svoje zrelosti. Za repo tropinko kmetje izberejo najlepše plodove, brez udarnin in čim bolj podobne velikosti, da se kasneje vsa repa enakomerno kisa. Izbrane plodove v plasteh, med katere dodajo tropine, zložijo v posebne sode, zalijejo z vodo in sode tesno zaprejo. Žlahtni postopek kisanja se ob primerni temperaturi zaključi že v mesecu ali dveh.

Sveže naribana repa tropinka ima značilen, nekoliko oster vonj. Tista, ki so ji v sod položili rdeče tropine, ima tudi značilno nežno rožnato barvo. V Vipavski dolini repo tropinko najraje kuhajo z dodatkom suhih mesnin, pancete ali klobas. Kuhana in zabeljena repa tropinka je odlična priloga mesnim jedem, prava kraljica domače kuhinje pa je jota iz repe tropinke. Seveda se na vipavskih krožnikih pogosto znajde tudi jota iz kislega zelja, toda repa tropinka je še vedno daleč najbolj priljubljena.

Tradicionalno vipavsko joto in druge jedi iz repe tropinke boste zanesljivo našli na turističnih kmetijah, posebej če boste svoj obisk napovedali vnaprej. Večji del leta, zlasti pa v zimskem času, boste jedi iz repe tropinke zlahka našli tudi v gostilnah in restavracijah, ki ponujajo izbrane domače jedi.