Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Razkošje rajskih okusov

Tisočletna tradicija vinarstva, značilne domače jedi

V Vipavski dolini preprosto morate doživeti opojnost okusov. So tradicionalni in drugačni, so vrhunski in hkrati prvinski. Razvajajo vas vse leto in so vsak dan malce drugačni, saj sledijo dobam vegetacije in staremu izročilu. V Vipavski dolini je doma opojna drugačnost, zaradi katere se boste želeli v te kraje kmalu spet vrniti.

Dežela posebnih in vrhunskih vin

Vipavska dolina je kot ustvarjena za trto. Njena vina vsakemu ljubitelju sežejo v srce. Najprej z raznolikostjo vinskih sort, med katerimi so tudi slovite stare domače sorte. Med vsemi vinskimi okoliši v Sloveniji je prav Vipavska dolina ohranila največ sort, ki so bile na poti izginotja. Med njimi je tudi avtohtoni zelèn, edinstveno belo vino z značilnim vonjem in aromo. Ljubitelje vin v Vipavski dolini posebej navduši visoka kakovost. Vipavski vinarji uspešno združujejo tradicionalno vinarsko izročilo s sodobnimi pristopi vinogradništva in kletarjenja, vse pogosteje se odločajo za naravne postopke pridelave vin. Z veseljem odprejo vrata svojih kleti in ob vodeni degustaciji vin gostom iskreno predstavijo svoje zanimive zgodbe.

Kulinarična razvajanja

Razkošje lokalnih sestavin in bogato kulinarično izročilo uvrščata Vipavsko dolino v sam vrh kulinarične ponudbe Slovenije. To so prepoznali tudi najbolj ugledni kulinarični vodniki. V aktualnem Michelinovem vodniku za Slovenijo sta kar dve lokalni restavraciji ocenjeni z Michelinovo zvezdico, dve pa imata priznanje Michelinov krožnik. Tudi po oceni kulinaričnega vodnika Gault&Millau je najboljša restavracija v Sloveniji doma v Vipavski dolini. Kulinaričnega razvajanja ne boste deležni le pri ponudnikih visoke kulinarike. Številne restavracije in gostilne ter turistične kmetije vas bodo navdušile s ponudbo pristnih domačih jedi, pripravljenih iz lokalnih in vselej sezonskih sestavin. Ne prezrite lokalnih kulinaričnih posebnosti, ko sta vipavski pršut in jota iz repe tropinke, svežega sadja, ki v Vipavski dolini zori kar sedem mesecev v letu, in raznolike zelenjave, ki krožnike bogati vse leto.