Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Michelinove zvezdice v Vipavski dolini

Odkrijte slovenski kulinarični raj

Novi Michelinov kulinarični vodnik za Slovenijo je z razglasitvijo rezultatov svojega prestižnega ocenjevanja poskrbel za še en dokaz izjemnosti kulinarične ponudbe Vipavske doline. Svojo prvo Michelinovo zvezdico za visoko kakovostno kulinariko sta dobila chefa Tomaž Kavčič, Gostilna pri Lojzetu, in Uroš Fakuč, restavracija Dam. Priznanje krožnik Michelin za sveže surovine ter skrbno pripravljen in dober obrok pa sta dobili restavraciji Calypso in Pikol. Michelinov vodnik je tako le še potrdil, da je Vipavska dolina kulinarični raj.

Tomaž Kavčič, Gostilna pri Lojzetu

Tomaž Kavčič kot predstavnik četrte generacije gostilniške družine uspešno vodi Gostilno pri Lojzetu na dvorcu Zemono, ki je po mnenju vodnika Gault & Millau najboljša slovenska restavracija leta 2020.

Chef Tomaž Kavčič je v Sloveniji poznan kot začetnik gibanja slow food. S svojim mednarodnim ugledom je v Slovenijo pripeljal evropsko združenje mladih gostincev JRE (Jeunes Restaurateurs d'Europe), ki mu je dodelilo nagrado za inovativnost. Je član Le Soste, Chaîne des Rôtisseurs in že dolga leta najbolj predan ambasador Vipavske doline. Kot neutruden inovator je tudi nepogrešljiv partner največjega kulinaričnega festivala Vipavske doline Okusi Vipavske, ki ga vsako leto gosti dvorec Zemono. Gostilna Pri Lojzetu se redno uvršča na najvišja mesta kulinaričnih ocenjevanj v Sloveniji.

Prestižna Michelinova zvezdica je še ena potrditev izjemnosti kulinaričnega talenta Tomaža Kavčiča, hišne tradicije in predanosti njegove ekipe. Kulinarično doživetje v dvorcu Zemono je nekaj, česar gastronomski navdušenci preprosto ne morete zaobiti.

Uroš Fakuč, restavracija Dam

Uroš Fakuč je leta 2005 v Kromberku pri Novi Gorici odprl svojo restavracijo Dam. Vse od takrat navdušuje goste s svojim osebnim kulinaričnim konceptom. Zase pravi, da se je največ naučil v Italiji, na slovitem posestvu Albereta, ki ga je dolga leta vodil Gualtiero Marchesi, prvi kuhar v Italiji, ki je pridobil tri Michelinove zvezdice. Je dolgoletni član prestižnega združenja mladih chefov JRE, na kulinaričnih ocenjevanjih se uvršča v sam vrh slovenske kulinarične ponudbe.

Chef Uroš Fakuč slovi po izjemnem občutku za gosta, ki ga je uspešno prenesel tudi v svoj butični hotel Dam, ki ga je poleg svoje restavracije odprl leta 2019.

Prva Michelinova zvezdica je za novogoriškega chefa izjemna spodbuda. Odkrijte presenetljivo svežino in kreativnost zvezdniške restavracije Dam.

Dve restavraciji s priznanjem krožnik Michelin v Novi Gorici

Nova Gorica je že dolga leta kulinarično izjemno privlačno mesto ob meji. Kot edinstveno evropsko somestje dveh Goric črpa kulinarični navdih iz različnih kultur in treh vinskih dežel, ki se stikajo v tem prostoru. Med številnimi odličnimi restavracijami, ki delujejo v mestu in njegovi okolici, je Michelin s priznanjem za sveže surovine ter skrbno pripravljen in dober obrok nagradil dve: restavracijo Calypso v hotelu Perla in restavracijo Pikol. To je razlog več za obisk Nove Gorice in raziskovanje kulinaričnih draguljev Vipavske doline.