Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Kaki

Privlačen in okusen znanilec zime

Kar sedem mesecev v letu, od prvih dni v maju pa vse do novembra, v Vipavski dolini obiramo sadje z drevesa. Zadnji dozori kaki. Ko se sadeži, veliki kot jabolka, obarvajo rumeno in nato dobivajo vse bolj oranžno barvo, je zima pred vrati. Kot bi narava kakiju dodelila prav posebno vlogo, drevesa polna sončno rumenih plodov krasijo poznojesensko pokrajino. Drevo ima lepo krošnjo in je v okras vse leto, njegova jesenska podoba pa je resnično nekaj posebnega in pravi simbol mediteranskega obilja.

Kaki, ki izhaja iz Vzhodne Azije, so v Evropo prinesli šele ob koncu 19. stoletja. Rastlina za svojo rast potrebuje milo podnebje, zato se je kaki udomačil v sredozemskih deželah. V Vipavski dolini so ga začeli gojiti po prvi svetovni vojni. V drugi polovici prejšnjega stoletja je njegova priljubljenost hitro naraščala in danes je kaki, če za primerjavo vzamemo površino nasadov, že povsem izenačen z marelico, ki ima v Vipavski dolini bistveno daljšo tradicijo. Najbolj zgovoren dokaz priljubljenosti je zelo razširjena navada, da domačini v Vipavski dolini v svoj vrt posadijo vsaj eno kakijevo drevo.

Kot sadež je kaki nekaj posebnega. Po obiranju potrebuje še nekaj časa, da povsem dozori. Takrat nas razvaja s svojim okusom in zanimivo strukturo ploda, ki se od sorte do sorte razlikuje. Nekateri zreli kakiji pod svojo tanko, a čvrsto kožico skrivajo povsem mehko jedro, drugi so v celoti čvrsti. Kaki cenimo zaradi odličnih hranilnih lastnosti. Vsebuje zelo veliko vitaminov in drugih koristnih snovi, zato ga prehranski strokovnjaki toplo priporočajo vsem, ki želijo pred zimo okrepiti svoje telo na povsem naraven način. Obiščite katero od kmetij v Vipavski dolini, ki prideluje kaki, in odnesite nekaj zlatih sadežev tudi domov.

Značilen in nekoliko eksotičen okus je kakiju na stežaj odprl vrata v kuhinjo. Zrel kaki je kot ustvarjen za pripravo kremastih prelivov in sladic, v Vipavski dolini pa gospodinje iz kakija pečejo tudi štrudelj, potico in celo vrsti drugih sladic. Vse najboljše lastnosti tega odličnega sadeža pa seveda z največ domišljije izkoriščajo kuharski mojstri. Gostilne in restavracije v Vipavski dolini, predvsem tiste, ki slovijo po visoki kulinariki, navdušijo z jesenskimi krožniki, ki jim je kaki dodal prav poseben pridih.

Kaki je zelo primeren tudi za sušenje, kakijevi krhlji so izjemno okusni in zelo hranljivi. Sladke krhlje kakijev boste v Vipavski dolini našli v bolje založenih prodajalnah lokalnih produktov in pri nekateri pridelovalcih kakija.