Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Goriški radič ali sukénski régut

Dragocena vrtnina, ki nas sredi zime razvaja z okusom in lepoto

Vipavska dolina, ki so jo že pred stoletji imenovali tudi rajski vrt, slovi po odličnih vrtninah. Goriški radič je med vsemi vrtninami nekaj posebnega. Pridelovalci ga z vso skrbjo in znanjem, ki se že poldrugo stoletje prenaša iz roda v rod, pripeljejo do zrelosti sredi zime. Čudovito lepe rdeče glavice radiča spominjajo na vrtnice in prinašajo na mizo posebno razkošje.

Pridelava tega posebnega radiča se je na Goriškem in v Vipavski dolini pričela v drugi polovici 19. stoletja, ko so v te kraje prinesli znanje o siljenju radiča. Pridelovalci vse od takrat sami vzgajajo seme in s strogo selekcijo so ustvarili edinstven goriški radič, prepoznaven po lepih glavicah v obliki vrtnice. Ta tip radiča v Italiji imenujejo la rosa di Gorizia, goriška vrtnica.

Seme radiča posejejo že na začetku poletja, da lahko do jeseni razvije močne korenine. Čez poletje je radič povsem neprivlačna rastlina. Pozno jeseni, po prvi slani, pa se začne priprava radiča za siljenje. Radič izkopljejo s koreninami vred, ga povežejo v snope in položijo v razor ter zaščitijo z zemljo in slamo. Po nekaj snopov radiča nato postopno spravljajo v toplejši prostor, pripravljen za siljenje. V temnem in primerno toplem prostoru se v dveh tednih razvijejo lepe glavice okusnega in zdravega radiča. Preden gre dragocena vrtnina lahko na trg, vsako glavico radiča skrbno očistijo in odstranijo manj lepe stranske liste. Popoln izgled radiča je namreč njegov zaščitni znak. Korenine najlepših radičev shranijo in jih spomladi posadijo za vzgojo semena. Vsak pridelovalec je na svojo selekcijo semena zelo ponosen.

Siljenje radiča je bilo včasih razširjeno po vsej Vipavski dolini, danes pa večino te zimske poslastice pridelajo v spodnjem delu doline. Kot središče pridelave najlepšega radiča slovi Solkan, kjer ga imenujejo sukénski régut.

V zimskih mesecih je ta posebnež svojevrstna zvezda lokalne kulinarike. Goriški radič ni le izjemno lepa vrtnina, je nadvse okusen, zaradi visoke vsebnosti antioksidantov pa je tudi zelo zdrav. Prefinjeni rdeči, hrustljavi listi radiča so odlična solata, lokalni kulinarični mojstri pa z radičem pripravljajo številne okusne jedi in celo sladice. Od decembra pa vse do februarja, če ga prej ne zmanjka, boste v izbranih gostilnah in restavracijah našli posebno ponudbo jedi iz te slastne in zelo cenjene vrtnine.

Gostilne in restavracije, ki ponujajo jedi z goriškim radičem: