Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

5 kulinarično-vinskih razlogov za obisk Vipavske doline

V mislih si lahko že danes predstavljate prihodnja doživetja

Za čas, ko boste potrebovali veliko varnega prostora, mir in veliko, veliko razvajanja, smo v Vipavski dolini že pripravljeni. Pričakujemo vas z našo edinstveno drugačnostjo in pristnimi okusi, kot pomoč pri odločanju pa vam predstavljamo pet najbolj prepričljivih kulinarično-vinskih razlogov za obisk naše rajske doline.

1. Lokalen izvor sestavin

Vipavska dolina že od nekdaj slovi po svoji rodovitnosti in raznolikosti pridelkov. Tu so doma prve češnje in slastno sadje, tu uspevajo šparglji in odlična zelenjava … Večino sestavin za pripravo domačih jedi v Vipavski dolini pridelamo doma, največkrat na povsem naraven in okolju prijazen način.

2. Izjemna vina

Sloves vrhunskih vipavskih vin seveda ni muha enodnevnica. Tisočletna tradicija, majhne kleti in osredotočenost na visoko kakovost so preprosto zmagovalna kombinacija, ki je vipavska butična vina popeljala v sam svetovni vrh. Ne prezrite starih domačih vinskih sort, ki jih ne boste našli nikjer drugje.

3. Pristna in vrhunska kulinarika

Pričakujte najboljše. V Vipavski dolini boste pri znanih chefih lahko raziskovali vrhunsko kulinariko, v gostilnah boste lahko izbirali med izbranimi domačimi jedmi in se na turističnih kmetijah povsem prepustili pristnosti lokalne ponudbe. V vsaki sezoni vam vsak krožnik ponudi drugačno doživetje.

4. Kulinarične posebnosti

Ne le pristno, v Vipavski dolini je marsikaj tudi posebno. Kulinarično razvajanje se običajno prične z rezino vipavskega pršuta, med značilne vipavske jedi pa vas popeljejo tradicionalne zelenjavne juhe. Najbolj slavna med njimi je jota, ki jo kljub sezonskemu značaju marsikje ponujajo vse leto.

5. Vipavsko gostoljubje

Seveda vas bomo sprejeli z nasmehom, dodali pa bomo še veliko, veliko več. Vrhunsko vino vam bo lahko osebno predstavil vinar, naše vinske degustacije so razred zase. Tudi v gostilnah pričakujte oseben pristop. Nepozabna doživetja so tudi vinske in kulinarične vodene ture z lokalnimi vodniki.