Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Obujene zgodbe Rajske doline

Navdih za nova doživetja

Življenje ima nepredvidljiv tok. Šele pogled nazaj jasno izriše vzpone in padce ter, kar je morda najlepše, osvetli dragocenosti, ki so ostale. Ste se kdaj vprašali, zakaj so ravno vinarji iz Vipavske doline v svojih vinogradih ohranili toliko starih domačih sort? Ste kdaj pomislili, zakaj so ravno ljudje na Goriškem odločno podrli vse meje, ustvarili edinstveno somestje dveh Goric in živijo navdihujočo čezmejnost na vsakem koraku? V Vipavski dolini in na Goriškem smo v zadnjem času osvetlili štiri zgodovinske prelomnice na naših tleh, usmerili žaromete v znamenitosti, ki jih predstavljajo, in obudili zgodbe, ki jih lahko spoznavate skozi zares posebna doživetja. Odkrijte skrivnosti rajske doline!

Rimska utrdba Castra

V bližini Ajdovščine se je v 4. stoletju odvila bitka, ki je preusmerila tok zgodovine. Na tleh današnjega mesta so Rimljani v drugi polovici 3. in na začetku 4. stoletja za obrambo vzhodnih meja cesarstva zgradili trdnjavo Castra, pomembno vojaško središče. V njeni bližini je leta 394 znamenita bitka pri Frigidu z zmago krščanskega Teodozija nad poganskim nasprotnikom utrla pot krščanstvu, da je postalo državna vera. K izidu bitke je menda odločilno pripomogla orkanska burja, ki je obračala puščice nasprotnikove vojske. V Ajdovščini je do danes ohranjeno skoraj povsem strnjeno rimskodobno obzidje s stolpi nekdanje utrdbe, kar je edinstven primer v Sloveniji. Ajdovščina je tudi edino slovensko mesto, ki je zraslo na temeljih poznoantičnega vojaškega tabora. Vse kasnejše kulture so tu puščale zgovorne sledi in danes jih lahko odkrivate skozi oči v Ajdovščini rojenega slikarja Vena Pilona med obiskom Pilonove galerije. Lahko pa se le sprehodite med ostalinami nekdanje utrdbe in uživate v mediteransko počasnem utripu obnovljenega središča mesta.

Grad Rihemberk

Mogočni grad Rihemberk, zgrajen nad vasjo Branik, je dolga stoletja predstavljal središče kmetijskega in kulturnega razvoja krajev na stičišču Vipavske doline in Krasa. Grajski kompleks, eden najstarejših na Slovenskem, je začel nastajati v začetku 13. stoletja na mestu še veliko starejšega prazgodovinskega gradišča. Obzidan grad je že zgodaj dobil tudi mogočen in še danes prepoznaven stolp, v kasnejših stoletjih pa so zgradili dodatne stavbe in obrambne strukture. Rodbina Lanthieri, ki je imela grad v posesti več kot 400 let, ga je do konca 19. stoletja preoblikovala v razkošno palačo. Vojne 20. stoletja so grad skoraj povsem razdejale, po drugi svetovni vojni pa se je začela njegova postopna obnova, ki še ni zaključena. Za zidovi današnjega gradu, ki ga obdaja čudovita narava, živijo netopirji. Od pomladi do jeseni je grad odprt za oglede. Strastnim raziskovalcem pa je namenjeno posebno gRAJsko doživetje, ki vas popelje v odkrivanje skrivne vezi med gradovi, vodami, kmetijami in vinogradi Vipavske doline.

Grad Vipavski Križ

Vipavski Križ na vzpetini v bližini Ajdovščine je bil nekdaj pomembno mesto, osrednji prostor trgovanja ter duhovno in kulturno središče Vipavske doline. Velika zgodba majhne vipavske vasice, ki je danes eden najlepših zgodovinskih kulturnih spomenikov v Sloveniji, se je začela leta 1483, ko je zadnji goriški grof ukazal zgraditi tabor v Križu za obrambo pred vpadi Turkov. Grad Vipavski Križ je v virih prvič omenjen leta 1535. Kot varno obzidana utrdba je naselje doživelo gospodarski razcvet in Križ je v 16. stoletju dobil mestne pravice kot najmanjše mesto v cesarstvu. V 17. stoletju so grofje Attems Vipavski Križ obnovili in zgradili kapucinski samostan. Danes še vedno delujoči samostan hrani dragoceno knjižnico in izjemne likovne umetnine. Ostaline gradu in ulice lepo obnovljenega Vipavskega Križa so slikovito prizorišče vinskih festivalov, ki ohranjajo spomin na nekdanje trgovanje z vinom, in raznolikih kulturnih prireditev. Da bi spoznali njegovo pravo dušo pa izberite posebno doživetje Vipavskega Križa, ki vas popelje tudi v odkrivanje okusov in vonjev Vipavske doline.

Solkanski most

Leta 1906 je Bohinjska železniška proga Dunaj povezala s Trstom, v kraje ob progi pa je prinesla nesluten razvoj. Kot del te znamenite proge so v Solkanu čez Sočo zgradili most, ki je edinstvena svetovna gradbena znamenitost. Solkanski most je s svojim kamnitim lokom razpona 85 metrov največji kamniti ločni most na železniških progah na svetu. Ta gradbena mojstrovina, zgrajena iz klesanih kamnitih blokov, je danes tehniški spomenik. Most je bil med prvo svetovno vojno porušen. Med letoma 1925 in 1927 so ga po izvirnih načrtih znova postavili iz kamna. Tako je ohranil svoj primat med kamnitimi mostovi in še danes služi svojemu namenu. S svojo izjemno veduto ob bregove smaragdne Soče privlači številne obiskovalce in je svojevrsten simbol drznosti in poguma. Bi radi o mostu izvedeli več in preizkusili lasten pogum? Rezervirajte edinstveno adrenalinsko doživetje, ki Solkanski most in adrenalinske športne aktivnosti poveže z zgodovino obmejnega prostora.