Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Drevo za Cerje

Zelena pobuda za obnovo v požaru uničenega gozda

Širše območje Parka miru na Cerju je avgusta 2019 prizadel obsežen požar. Zgorelo je skoraj 100 hektarjev zaščitenega gozda. Velika akcija Drevo za Cerje zbira prispevke za nakup dreves in obnovo kraškega gozda.

Pomnik miru

Razgledni hrib Cerje na kraškem robu, ki se dviga nad Vipavsko dolino, je že sam po sebi vreden, da ga obiščete. Ponuja osupljivo razglede na vse strani neba, na Alpe in morje, na Vipavsko dolino, na Kras in na Furlansko nižino. Na Cerju stoji mogočen Pomnik miru, sedemetažni monumentalni stolp, ki pripoveduje zgodbo slovenske zgodovine od najstarejših znanih zapisov v slovenskem jeziku, preko prelomnih dogodkov prve in druge svetovne vojne do vojne za osamosvojitev Slovenije. Pomnik hrani dragocene zaklade zgodovine in umetnosti. V okolici pomnika so v Parku miru urejene številne poti miru, ki pohodnika popeljejo mimo ostalin prve svetovne vojne.

Kraška narava

Cerje leži na območju tako imenovanega Goriškega Krasa, tipične kraške pokrajine s številnimi podzemnimi jamami in slikovitimi površinskimi kraškimi pojavi. Tipično rastlinje, ki je del slovitega kraškega biotskega bogastva, najbolj značilno predstavljajo bori in ruj, ki jeseni pokrajino obarva rdeče. Območje Parka miru je zaščitena narava z znakom Natura 2000. Suha kraška pokrajina žal ni imuna na naravne požare, ki prepogosto pustošijo to prvinsko in biotsko dragoceno naravo.

Drevo za Cerje

Po zadnjem požaru, ki je avgusta 2019 prizadel skoraj 100 hektarjev gozda, so žalostne fotografije požganih dreves v hipu obkrožile Slovenijo in vzbudile sočutje vseh, ki jim je narava pomembna vrednota. Iz Pomnika miru so v svet poslali plemenito zeleno pobudo za obnovo v požaru prizadetega gozda. Na priložnostnem spletnem portalu www.drevozacerje.si (trenutno samo v slovenskem jeziku) lahko prispevate za nakup drevesa in donirate za obnovo uničenega kraškega gozda v Parku miru. S sadikami hrasta, javorja in bora bodo na Cerju pogozdili obsežno požgano območje, vmes pa bodo po kraškem izročilu zgradili suhe zidove za naravno obrambo pred požari. Del dreves bodo zasadili v Drevored hvaležnosti, ki bo trajen spomin na široko in srčno pomoč, ki jo Cerje dobiva po uničujočem požaru.

Informacije:

Turizem Miren-Kostanjevica
E: info@mirenkras.si
T: +386 (0)31 310 800
www.drevozacerje.si