Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Kaj početi v vsakem vremenu?

Vreme doživljamo vsak po svoje. Morda ob nekaj kapljah dežja ali celo ob močni burji niti ne pomislite, da bi se odpovedali aktivnostim v naravi. In nasprotno, v muzeje in galerije se lahko podate tudi na sončen dan. Domačini pa na vprašanje, kaj lahko počnemo v vsakem vremenu, odgovorimo enoznačno: gremo v vinski hram ali gostilno. Seveda ne zato, da bi z vinom tešili razočaranje nad vremenom. V naši kulturi imajo hrami bistveno globlji pomen.

Pokušine v vinskih hramih

Ste vedeli, da je v vipavskih vinskih hramih, ki so običajno zgrajeni pod zemljo, vse leto zelo podobna temperatura? Pod kamnitimi oboki v sodih zorijo posebna vina, saj pri nas uspevajo številne lokalne sorte vinske trte. Prav tu, v tradicionalnih hramih in sodobnih degustacijskih prostorih, lahko doživite nepozabne vinske pokušine, ki jih vinarji pospremijo z lokalnimi prigrizki in prepletejo z osebnimi zgodbami.

Kulinarična raziskovanja

Prepletanje kultur je v teh krajih zaznamovalo tudi kulinariko. Začimbe Mediterana, preprostost furlanske kuhinje in tradicija sušenja mesnin na burji ji dajejo poseben karakter. Domačini ohranjamo izročilo priprave sezonskih jedi iz lokalnih sestavin. Okusite jih lahko na turističnih kmetijah in v številnih domačih gostilnah. Navdihujejo tudi vrhunske chefe, ki v restavracijah z Michelinovimi zvezdicami in priznanji drugih kulinaričnih vodičev ustvarjajo sodobne interpretacije tradicionalnih jedi.

Vinsko kulinarični dogodki

V deželi rajskih okusov se skoraj skozi vse leto vrstijo dogodki, ki predstavljajo lokalna vina in jedi ter prispevajo k ohranjanju tradicije. Vinski festivali ter prazniki pridelkov in lokalnih jedi so odlična priložnost za okušanje in druženje z domačini. Leto zaključi edinstven niz prireditev Vinski hrami Vipavske doline med martinom in božičem, ki slavi obilje in lokalno vinsko kulturo.