Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Kaj početi na deževen ali vetroven dan?

Burja je v Vipavski dolini doma. Za obiskovalce, nevajene tega vetra, je lahko pri aktivnostih na prostem moteča. Domačini jo imamo radi. Ko zapiha močneje, ovira vsakogar, a prežene oblake. Ko je ni, pa lahko dež vztraja več dni. V deževnih dneh je najbolje poiskati zanimiva doživetja pod varno streho. V Vipavski dolini in na Goriškem je priložnosti dovolj, le izbrati je treba zgodbo, ki bo pritegnila vaše zanimanje in vas nagradila z novimi spoznanji.

Top kulturne znamenitosti

V naših krajih, kjer se že tisočletja prepletajo različne kulture, obstaja kar nekaj dragocenih zgradb in deluje nekaj pomembnih ustanov, ki ohranjajo zgodbe minulih časov. Med 10 top kulturnimi znamenitostmi Vipavske doline in Goriške so zbrane tudi tiste, ki pričajo o zgodovinskih prelomnicah širšega evropskega pomena. Prav vse pa razkrivajo bogate kulturne in gospodarske korenine prostora ob zahodni slovenski meji.

Zanimivi kraji

Potepanja med kraji Vipavske doline in Goriške razkrijejo marsikaj zanimivega in tudi nenavadnega. Nova Gorica je najmlajše slovensko mesto, bližnji Solkan je bil prvič omenjen že pred tisočletjem, arheološke najdbe pričajo o poselitvi Vipavske doline že v pradavnini. V Ajdovščini lahko raziskujete ostaline rimske utrdbe, Vipavski Križ pa je ohranil podobo obzidanega srednjeveškega mesteca. Stare vipavske vasi navdušijo z značilno arhitekturo …

Muzejske zbirke in galerije

Bogastvo nekdanjih kultur, burna zgodovina in tudi današnji kulturni utrip so v Vipavski dolini in na Goriškem predstavljeni v številnih, zelo raznolikih razstavnih prostorih in tudi na prostem. Skozi majhne tematske zbirke in kompleksne razstave Goriškega muzeja ter v uglednih likovnih ustanovah, kot je Pilonova galerija, lahko spoznavate sledi časa in ustvarjalnost tukajšnjih ljudi.

Kam se lahko namenite?

Izberite kulturno ponudbo, ki je v okviru odpiralnih časov na voljo na izbrani dan.