Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Bike & Taste, dvojni užitki v rajski dolini

Po kolesarjenju se moraš nagraditi z lokalnimi okusi

Kaj ti predstavlja večji užitek? Dan, preživet na kolesu, ali edinstveni lokalni okusi, ki si jih privoščiš ob postankih ali ob zaključku kolesarske ture? Dileme najbrž sploh ni, ko se znajdeš v krajih, ki ti ponudijo oboje. Ni naključje, da Vipavska dolina in Goriška veljata za pravi raj za kolesarjenje. Lepa in ravno prav razgibana pokrajina, raznolike kolesarske poti ter dolga sezona, ki traja vse leto, navdušijo vsakega kolesarja. Edinstveni kulinarični užitki in gostoljubje domačinov spremenijo aktiven dan v rajsko lepo doživetje.

Slikovite in čudovito raznolike kolesarske poti

Sprejmi povabilo. S cestnim ali gravel kolesom, s katerim koli gorskim kolesom in seveda z električnim kolesom boš v rajski dolini vedno našel ravno pravšnji izziv. Pravzaprav ne samo športnih izzivov. Lonely Planet, ki je leta 2018 Vipavsko dolino uvrstil med 10 najbolj privlačnih destinacij v Evropi, je takrat zapisal, da lahko te kraje najlepše spoznavaš na kolesu. Odkrivanje doline in prvinske narave ob reki Vipavi, raziskovanje starih vasi na vinskih gričih in uživanje na poteh visokih kraških planot, ki te nagradijo tudi s prelepimi razgledi, so najmanj tako izpolnjujoči kot kolesarjenje samo. Na raznolikih poteh rajske doline lahko pričakuješ in vedno tudi dobiš več. Dobesedno vse leto, saj je razen na najvišjih planotah v teh krajih tudi zima pravi čas za kolesarjenje. Uživaj!

Kolesarjenje od okusa do okusa

Ko je čas za postanek ali ko dosežeš svoj dnevni cilj, ti Vipavska dolina razkrije še druge čare in dokaže svojo rajskost. Dežela vrhunskih in hkrati posebnih vin, ki je enako dobro poznana tudi po svoji odlični kulinarični ponudbi, te bo s svojimi pristnimi okusi preprosto očarala. Že med kolesarjenjem lahko opazuješ številne majhne vinograde in redko posajena sadna drevesa, zelenjadne vrtove ob skoraj vseh hišah in z različnimi kulturami posejane njive. Vipavska dolina in obmejna Goriška sta edinstven vrt, na katerem zraste večina sestavin za jedi, ki ti jih ponudijo na mizi. Jedilniki sledijo starim običajem in seveda sezoni, zato se je v Vipavsko dolino treba vrniti večkrat, da lahko okusiš tudi vso raznolikost.

Nekaj stalnic, kot so vipavski pršut, slovita vipavska jota, orehovi štruklji, frtalje in polenta z različnimi dodatki pa te razvajajo vse leto. Lokalna vina so za marsikoga veliko presenečenje, saj so med njimi številne stare domače sorte. Vinske pokušine pri vinarjih, običajno pospremljene z lokalnimi prigrizki, so v Vipavski dolini razred zase. Vsak kolesarski izlet ali daljšo turo zato načrtuj tako, da boš ob postankih lahko užival v lokalnih gostilnah in na turističnih kmetijah. Vmes ali zvečer pa si lahko privoščiš tudi popolno razvajanje pri lokalnih ponudnikih visoke kulinarike, med katerimi so tudi restavracije z Michelinovimi zvezdicami. Vinske pokušine načrtuj preudarno, če je le mogoče šele ob zaključku kolesarjenja ali tako, da je po sproščenem uživanju v vinskem hramu zagotovljen prevoz do tvoje nastanitve.

Zdaj pa na kolo! Kolesari, okušaj in uživaj!