Top doživetja
Informacije Namig meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Junij 2025

Poletna okušanja v Rajski dolini

Nepozabna vinska in kulinarična doživetja

Poletje naj bo razigrano. Zato iščemo nova doživetja in drugačnosti. V naši Rajski dolini jih boste našli tudi poleti. Vas privlačijo aktivnosti v naravi ali boste raziskovali naše kulturne znamenitosti? Vsak počitniški dan ponuja tudi priložnosti za poletna okušanja, za raziskovanje tradicionalnih in sezonskih jedi ter za vinske pokušine v hladu vinskih hramov. Rajska dolina za raziskovalce okusov obstaja!

Tradicija poletnih odprtih kleti

Lepa narava, značilna krajina in miren podeželski utrip so prve značilnosti, ki navdušijo popotnika ob obisku Vipavske doline. Ob stiku z domačini in lokalno kulturo pa obiskovalec hitro prepozna tudi ljubezen do ohranjanja izročila in običajev. Prisotna je povsod. V vsaki kaplji vina, pridelanega iz starih vinskih sort. V vsaki rezini na tradicionalen način posušenih mesnin, ki so ponos skoraj vsake kmetije. V načinu priprave jedi in v nenapisanem pravilu, da v lonce in na krožnik sodijo le sezonske sestavine. To kulturo prenašanja znanj iz roda v rod spremljajo tudi številni običaji, ki so morda za odtenek drugačni kot nekoč, a so ohranili pristnost. Vinarji že od nekdaj radi povabijo goste v svoje kleti, da bi jim osebno predstavili svoja najboljša vina. Najdaljšo tradicijo imajo obiskovanja vinskih hramov med martinom in božičem, v zadnjih desetletjih pa vinarji tradicionalno odpirajo svoje kleti tudi v poletnih mesecih. Ujemite priložnost, pobrskajte po ponudbi vinarjev s skupnim naslovom Odprte kleti in obiščite katerega od vinarjev. Eden ni nobeden, pravi stara modrost. Da bi doživeli pravo razkošje okušanja, obiščite več vinarjev in odkrijte raznolikost vinskih pokušin. In ne prezrite, vipavski vinarji vsako vinsko pokušino pospremijo z lokalnimi prigrizki, gostom pa predstavijo tudi klet, včasih vinograd in običajno tudi družinsko zgodbo. Vsaka pokušina je zato tudi malo popotovanje v tradicijo naših krajev.

Kulinarična potepanja

Vipavsko dolino so že pred stoletji opisovali kot rajsko. Razlog je v njeni rodovitnosti, pa tudi v strasti, s katero domačini gojijo in predelujejo svoje pridelke. Ne le vina, po katerih je dolina morda najbolj poznana, k slovesu Rajske doline so pripomogle tudi druge dobrote. Ste vedeli, da v Vipavski dolini obiramo sadje z dreves kar sedem mesecev v letu? Lokalne suhe mesnine in vrtnine, ki uspevajo vse leto, so poglavitne sestavine tradicionalnih jedilnikov. Ob bogati tradiciji obiskovalce navdušujejo tudi kreativni pristopi k pripravi jedi. Na turističnih kmetijah in v domačih gostilnah boste našli hišne posebnosti, v restavracijah vas bodo razvajale mojstrovine vrhunskih chefov, tudi takih z zvezdicami in priznanji slovitega kulinaričnega vodnika Michelin. Med skrivnosti te raznolike ponudbe vas bodo najbolj zanesljivo popeljali lokalni vodniki. Izberite katero od kulinaričnih top doživetij, ki vas tudi peš ali s kolesom popeljejo v čudoviti svet okusov Rajske doline. Boste to poletje poleg spominov domov odnesli tudi steklenico ali košček rajskih okusov? Poletna okušanja bodo poskrbela za nepozabnost.

Druženje na dogodkih

Med junijem in septembrom vas v Vipavsko dolino in na Goriško vabijo tudi vinsko kulinarični dogodki, kot so vinski festivali, lokalni prazniki, posvečeni značilnim jedem in običajem, ter tradicionalni kulinarični dogodki. Na uradnem spletnem portalu Vipavske doline preverite termine dogodkov, za manjše lokalne dogodke pa povprašajte v vaši nastanitvi. Priložnosti za druženje in okušanje boste našli tudi na dogodkih s kulturnimi in zabavnimi vsebinami, kot je na primer Goriško poletje. Pričakujte pa tudi bolj spontane priložnosti za druženje. Ob vinskih pokušinah boste srečevali tudi druge ljubitelje vin, ob večerih pa je v urbanih središčih vedno živahno tudi povsod tam, kjer strežejo lokalni sladoled ali vabi k okušanju lokalno pivo.