Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Julij 2024

V vsakem vremenu. Vse leto.

Aktivnosti. Zgodbe. Razvajanja.

Hoteli ali ne, pred odhodom na potovanje vedno razmišljamo tudi o vremenu. Toliko bolj, ko so med našimi potovalnimi načrti tudi aktivnosti v naravi. Seveda se lahko malce sprenevedamo in se v duhu puhlic s spletnih omrežij zanašamo na dobro opremo. V Vipavski dolini in na Goriškem se raje opiramo na stare modrosti in aktivnosti prilagajamo vremenu. Vas zanima, kam najraje pobegnemo pred vročino, kako živimo z burjo in kaj počnemo na deževen dan? Radi smo vaši gostitelji, zato z veseljem z vami delimo tudi napotke, kako preživeti izpolnjujoč dan v vsakem vremenu. Vse leto.

Ko vreme preseneti

Zaradi redke kombinacije naravnih danosti je podnebje v naših krajih vse leto prijazno. Vipavska dolina in Goriška sta v Sloveniji poznani po velikem številu sončnih dni in dolgi vegetacijski dobi, obenem pa po zelo dolgi sezoni aktivnosti v naravi. Pri nas radi poudarjamo, da je športna sezona samo ena: vse leto. Seveda obstajajo športne aktivnosti, ki jih pozimi ne počnemo. Denimo vodni športi. In seveda tudi naše milo podnebje vse pogosteje preseneča z ekstremi. Poletja so v Vipavski dolini občasno zelo vroča in takrat se najraje umaknemo na občutno hladnejše visoke planote, na Trnovsko planoto, na Banjšice in na Nanos, ki so bogato prepredene s pohodniškimi in kolesarskimi potmi. Slovita vipavska burja je za obiskovalce, nevajene tega vetra, pri aktivnostih na prostem lahko moteča. Domačini v vetrovnih dneh izbiramo pohodniške in kolesarske poti na strmih pobočjih, v zavetrju. Kaj pa takrat, ko dež vztraja več dni? V Vipavski dolini in na Goriškem je veliko priložnosti za obisk kulturnih znamenitosti, muzejev in pomnikov. Seveda jih lahko obiščete v vsakem vremenu, tako kot znamenite vinske hrame in odlične domače gostilne. Da bi vam sleherni dan, ki ga boste preživeli v naših krajih, olajšali izbiro, smo za vas na uradnem turističnem portalu pripravili posebne spletne strani V vsakem vremenu. Vse leto. z iskalniki ponudbe in informacijami o odpiralnih časih. Pobrskajte, izberite in si neodvisno od vremenskih razmer naredite rajsko lep dan.

Odprte kleti

Obisk vinske kleti z okušanjem vrhunskih lokalnih vin in izbranih dobrot je morda najbolj prepoznavno doživetje v Vipavski dolini. V poletnih mesecih, od začetka junija do konca avgusta, je v okviru posebne ponudbe Odprte kleti priložnosti za srečanja z vinarji še veliko več. To so zares posebna doživetja. Gospodar ali nekdo iz družine vas popelje v vinsko klet in včasih tudi v vinograd, kjer se zgodba o vinu začne. Ob vsakem vinu, ki ga boste poskusili, boste lahko spoznavali tudi razloge za njegovo edinstvenost. Stare domače sorte vinske trte, posebne lege vinogradov in znanje, ki se prenaša iz roda v rod, dajejo vipavskim vinom poseben karakter. Po kakovosti se uvrščajo v sam svetovni vrh. Vinarji vsako pokušino vin pospremijo s skrbno izbranimi domačimi prigrizki, poseben čar pa dodajo družinske zgodbe, prežete z lokalnim izročilom. Na zamudite priložnosti za druženje z vinarji in najboljšimi vipavskimi vini. Priporočamo, da preverite, katere kleti so na izbrani dan odprte. Predhodna najava je obvezna, da se lahko vinarji primerno posvetijo vsakemu gostu.

Mir in nepozabna doživetja

Naša Rajska dolina pritegne številne obiskovalce, a nikjer ne boste naleteli na gnečo. V prostrani naravi, na pohodniških in kolesarskih poteh boste našli čudovit mir. Za izbiro pohodniških, kolesarskih in tudi motorističnih poti vam je na voljo spletna aplikacija Vipava Valley Outdoor, kjer najdete vse ključne informacije o posamezni poti. Tudi v urbanih naseljih ne boste naleteli na preobljudenost in za obisk kulturnih znamenitosti vam ne bo treba stati v vrsti. Obstaja pa še veliko čudovitih kotičkov, ljudi in njihovih zgodb, ki jih v Vipavski dolini in na Goriške lahko odkrijete le v družbi lokalnih vodnikov. Izberite katero od naših top doživetij in se podajte na raziskovanje vseh drugačnosti Rajske doline. In ne pozabite na pravočasno rezervacijo nastanitve, vinskih pokušin in vseh drugih doživetij, posebej v poletnih mesecih.