Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Maj 2024

Poletje hoče drugačnost

V Rajski dolini vas pričakujejo nova doživetja

Koliko drugačnosti potrebujete za pravi oddih? Koliko novih doživetij potrebujete za nepozabno poletje? Najbrž jih sploh ne preštevate, saj šteje to, kako globoko so se vtisnila v spomin. Nekaj nepričakovanega, prijaznega in pristnega spremeni dan in obarva celotno potovanje. Tudi takrat, ko je zaradi vremena ali drugih okoliščin potrebno spremeniti načrt. Odkrijte Rajsko dolino, raziščite njene drugačnosti. V Vipavski dolini in na Goriškem boste srečali nasmejane domačine in navdušene popotnike, ki se v te kraje radi vračajo.

Izjemna razgibanost pokrajine

Pohodnikom in kolesarjem že ob prvem pogledu na Vipavsko dolino zaigra srce. Nad dolino se na eni strani strmo dvigajo visoke planote, na drugi strani pa se igrivo nizajo nizki griči. Pokrajina, razkošno porasla s submediteranskim rastlinjem, preseneti z raznolikostjo. V dolini in na gričih rišejo zelene vzorce skrbno urejeni vinogradi, oljčniki in sadovnjaki, njive in obhišni vrtovi. Vsepovsod drugje se razprostira prvinska, biotsko pestra narava, zaščitena kot Natura 2000. Med vsemi temi krajinskimi lepotami se vijejo stezice, ki so jih domačini že zdavnaj spremenili v pohodniške poti. Tudi za kolesarjenje je dovolj primernih poti, za povrh pa še vrsta priložnosti za adrenalinske užitke, kot so letenje z jadralnimi padali, plezanje in gorsko kolesarjenje. Reka Vipava in – le lučaj od Nove Gorice – tudi reka Soča v toplejših mesecih vabita z vodnimi športi. Dovolj izbire in drugačnosti za eno poletje? Izberite svojo najljubšo aktivnost in se prepustite premamiti še kateri drugi. V Rajski dolini za aktivne si lahko izposodite kolo ali opremo za plezanje, lahko se prepustite inštruktorjem letenja in v tandemu poletite z jadralnim padalom. Lahko počnete marsikaj, dobesedno vse leto.

Hit poletja: Bike & Taste v Rajski dolini

Vipavska dolina in Goriška že dolgo slovita kot raj za kolesarjenje in za to obstaja cela vrsta razlogov. Raznolikost poti omogoča izbiro resnično vsakomur: družinam in manj vzdržljivim kolesarjem, bolj zahtevnim in lačnim adrenalina ter vsem tistim vmes, ki si radi pomagajo tudi z električnim pogonom. Le izbrati je treba in se pognati v nove kolesarske dogodivščine. Pomemben razlog za priljubljenost naših krajev kot kolesarske destinacije je obilje priložnosti za postanke v slikovitih krajih in za oglede kulturnih znamenitosti. Ste vedeli, da lahko v Vipavski dolini doživite čudovit dan s kolesarjenjem med gradovi? Ste pomislili, da se med postanki lahko posladkate z odličnim lokalnim sladoledom? Med ljubitelji kolesarjenja je okušanje lokalnih dobrot zelo pomemben del kolesarskega itinerarja, zato je naša ponudba Bike & Taste v Rajski dolini že nekaj let zapored največji poletni hit. Seveda lahko pri nas kolesarite od okusa do okusa vse leto, a poletje ima svoj čar in posedanje v senčnem vrtu ob lokalnih dobrotah je doživetje, ki ga ne želimo zamuditi.

Izkusite zelena doživetja

Ko boste v Rajski dolini raziskovali neokrnjeno naravo in edinstveno krajino, boste v srečanjih z domačini lahko spoznavali tudi naš zelen življenjski slog. Marsikateri ponudnik nastanitev, restavracija, turistična kmetija in tudi turistična agencija se ponašajo s trajnostnim certifikatom in zelenim znakom Slovenia Green. Dobre nasvete za odgovorno in lokalnemu okolju prijazno potepanje vam lahko ponudi naš Zeleni vodnik. Pravo drugačnost naših krajev in iskreno predanost ohranjanju lokalne tradicije pa boste spoznali, ko boste v družbi domačinov izkusili naša zelena doživetja. Prepustite se zgodbam, ki še danes navdihujejo mlajše generacije vinarjev in pridelovalcev lokalnih dobrot, gostincev in turističnih vodnikov. Zaradi teh zgodb in entuziazma domačinov naša Rajska dolina ostaja rajska.