Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

April 2024

Med pomladnimi festivali okusov

Aktivnosti in razvajanja v Rajski dolini

Dobrodošli v drugačnosti! Na vrhuncu pomladi se v Vipavski dolini in na Goriškem lahko podate na vznemirljivo potepanje med številnimi kulinaričnimi dogodki, obiščete velike športne prireditve in si privoščite aktiven oddih na progah, ki so jih za svoje preizkušnje izbrali vrhunski športniki. Naša Rajska dolina v tem času zacveti v najlepših barvah in z obiskovalci gostoljubno deli svoje razkošje. Privoščite si potep med drugačnimi zgodbami in edinstvenimi okusi. Rajska dolina obstaja.

Gostimo mednarodne športne prireditve

Vipavska dolina in Nova Gorica imata edinstveno geografsko lego na stičišču svetov med Julijskimi Alpami, Mediteranom in Furlansko nižino. Izjemna razgibanost pokrajine in edinstvena, nadvse prijazna klima v teh krajih ustvarjata naravnost odlične pogoje za aktivnosti v naravi. Vse te izjemne danosti, ob katerih ne smemo spregledati prepoznavnega gostoljubja, so v te kraje pritegnile pomembne športne prireditve, med njimi tudi številne mednarodne. Zadnji konec tedna v aprilu Vipavska dolina gosti eno največjih mednarodnih tekaških prireditev v Sloveniji, Ultra Trail Vipavska dolina – I Feel Slovenia. Tekaške proge v skupni dolžini več kot 200 km, ki povezujejo celotno Vipavsko dolino, se povzpnejo na roba Krasa in prestopijo mejo z Italijo, so označene ter vse leto vabijo tekače in pohodnike k odkrivanju naravnih lepot. Začetek in cilj vseh preizkušenj je v mestu Ajdovščina.

To zeleno in športu prijazno mesto kmalu za tem, 10. in 11. maja, gosti Rally Vipavska dolina z več kot 90 km spektakularnih hitrostnih preizkušenj in nočnim superspecial preizkusom v centru Ajdovščine. Vipavska dolina in Nova Gorica slovita tudi kot odlična kolesarska destinacija, kjer se vsako leto odvija več pomembnih kolesarskih tekmovanj. Letošnje največje bo potekalo v juniju, ko se v Novi Gorici veselimo cilja slovite dirke Po Sloveniji in z njo številnih ljubiteljev vrhunskega kolesarstva. Na tej dirki se tradicionalno kalijo mladi talentirani kolesarji, kot sta bila nekdaj tudi Primož Roglič in Tadej Pogačar, danes najbolj uspešna kolesarja na svetu. Bi se preizkusili na odsekih cest, ki izzivajo tudi profesionalne kolesarje? Dobrodošli v Rajski dolini za aktivne.

Uživamo na kulinaričnih dogodkih

Preden obiščete Vipavsko dolino in Goriško, lahko že sanjate rajske okuse. Vipavska dolina je dežela vrhunskih vin in številnih vinskih posebnosti, skupaj z Goriško pa sta pravi gastronomski raj. Gostilne in restavracije, ki se ponašajo z Michelinovimi zvezdicami in so uvrščene v kulinarični vodnik Gault & Millau, pa tudi preproste turistične kmetije in celo planinske koče vas bodo popeljale v svet pristnih, tradicionalnih okusov. Ljubitelji vin ne spreglejte priložnosti za vinske pokušine pri vinarjih, ki so v naših krajih res nekaj posebnega. V tem pomladnem času pa k okušanju vabijo tudi številni vinski in kulinarični dogodki, ki so svojevrsten poklon lokalnim in sezonskim dobrotam. Največji vinski in kulinarični dogodek v Vipavski dolini je festival Okusi Vipavske, ki ga 19. in 20. maja gosti Lanthierijev dvorec v Vipavi. Festival vabi na pokušine, delavnice in priložnostno Vipavsko tržnico, vzporedno pa do 20. maja poteka tudi Kulinarični mesec, ko lahko pri devetnajstih lokalnih mojstrih kulinarike okušate njihove degustacijske menije.

Med prihajajočimi kulinaričnimi dogodki v Vipavski dolini in na Goriškem ne prezrite:

21. 5. Okusi brez meja, Nova Gorica
25. 5. Pašta fešta, Ajdovščina
25. – 26. 5. Praznik špargljev, Orehovlje
2. 6. Praznik češenj, Vipavski Križ
7.  8. 6. Festival vina zelèn, Vipavski Križ

V družbi lokalnih vodnikov

Aktivna doživetja v naravi in odkrivanje lokalnih okusov lahko najlepše izkusite v družbi lokalnih vodnikov. Preverite naša Top doživetja, v katera so izkušeni vodniki zaobjeli najboljše, kar popotnikom ponujata Vipavska dolina in Goriška. Med kulturnimi znamenitostmi, na kulinaričnih in vinskih potepanjih, v odkrivanju zelenih doživetij ter na kolesarskih in pohodniških izletih boste začutili resničen utrip Rajske doline.