Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Marec 2024

Harmonija aktivnosti in okusov

Ko zvečer rečeš: TOP!

Popotniki smo čedalje bolj zahtevni. Ne govorimo o izbirčnosti, ne o razvajenosti in zagotovo ne o kvazitrendih. Visoka pričakovanja, ki jih imamo sodobni popotniki, običajno izhajajo iz želje po pristnosti doživetij. V oddaljene kraje ali na drugi konec sveta se ne podajamo zato, da bi počeli stvari in jedli enako kot doma. Od te drugačnosti, ki jo iščemo, pričakujemo avtentičnost in iskrenost. V naših krajih vam ponujamo poti, ki jih uporabljamo sami, jedi in pijače, ki so del naše tradicije, ter družbo prijaznih ljudi. Odkrijte, zakaj si upamo trditi, da je naša dolina rajska.

Po poteh velikih mednarodnih tekmovanj

Razgibanost pokrajine očara obiskovalce. Visoke kraške planote, ki se dvigajo nad Vipavsko dolino in Novo Gorico, ter nizki vinorodni griči na drugi strani doline vzdolž celotnega toka reke Vipave oblikujejo edinstveno krajino. Si že predstavljate, koliko možnosti za aktivnosti na prostem lahko ponudi tukajšnje naravno okolje? Izjemne danosti za pohodništvo, tek, kolesarjenje, letenje z jadralnimi padali, plezanje in vodne športe so prepoznali tudi organizatorji mednarodnih športnih tekmovanj.

Nova Gorica in Vipavska dolina sta že dvakrat gostili etapo slovite kolesarske dirke Giro d'Italia in redno gostita kolesarsko dirko Po Sloveniji, mednarodna tekmovanja prirejajo za jadralne padalce in zmajarje, v Solkanu pri Novi Gorici pa na reki Soči redno prirejajo tekmovanja v kajaku. Ena največjih mednarodnih prireditev je tekaško tekmovanje Ultra Trail Vipavska dolina. Poleg krajših preizkušenj ima tekmovanje v programu tudi dve izjemno zahtevni gorski preizkušnji na 170 in 100 kilometrov. V skupni dolžini več kot 200 km tekaške proge dobesedno objamejo Vipavsko dolino, se dotaknejo roba Krasa in na Goriškem prestopijo mejo z Italijo. Začetek in cilj vseh preizkušenj je v mestu Ajdovščina. Proge, ki med tekmovanjem privabijo na tisoče tekmovalcev, spremljevalcev in gledalcev, so označene. Vse leto lahko na teh poteh preizkušate svojo tekaško in pohodniško vzdržljivost, uživate v čudovitih razgledih in odkrivate naravne znamenitosti. Več informacij o poteh dobite v vseh turistično informacijskih centrih.

Pri mizi tako kot nekoč

Vipavska dolina in Goriška sta zelo rodovitni deželi. Blago podnebje in ugodna sestava tal omogočata pridelavo zelenjave vse leto, zrelo sadje z drevesa pa lahko v naših krajih uživamo kar sedem mesecev v letu. Ste vedeli, da v Vipavski dolini obstaja kar 31 lokalnih sort vinske trte? Vipavski vinarji so jih uspeli ohraniti do danes, med njimi sta tudi zelo cenjeni avtohtoni beli sorti zelèn in pinela. Vsaki od njiju je enkrat letno posvečen poseben festival vin, na katerem lahko obiskovalci okušajo tudi tradicionalne prigrizke.

Tako kot vina tudi sodobna lokalna hrana sledi staremu izročilu. Tradicionalni jedilniki so vselej sezonski, sestavine pa skorajda izključno lokalnega izvora. V domačih gostilnah in na turističnih kmetijah lahko vedno najdete značilne jedi, kot so vipavski pršut in suhe mesnine, zelenjavne juhe s tradicionalno joto na čelu, slani in sladki štruklji, sezonski štrudlji in frtalja. Tudi restavracije se ne odmikajo od izročila, le bolj kreativne pristope izbirajo in navdušujejo z mojstrstvom priprave krožnikov. Pomlad je v kulinaričnem pogledu vedno vznemirljiva, saj na krožnike prinaša sestavine, ki so na voljo le nekaj tednov. Sladokusce najprej razveselijo šparglji, beli in zeleni, ki so cenjeni tudi kot zelo zdravo živilo. Ob vseh tradicionalnih vrstah pomladne zelenjave za pravo presenečenje poskrbijo vrtnice, ki v Novi Gorici v začetku meseca maja obogatijo krožnike s presenetljivo noto barv in okusov. Od preprostih kmetij do restavracij z Michelinovo zvezdico, vse je na voljo in povsod vas bo očarala pristnost okusov.

Uživanje v harmoniji

V Vipavski dolini in Goriškem je vedno vse pri roki. Destinacija, ki se razteza na vsega 40 km dolžine, omogoča, da lahko poljubno kombinirate različne aktivnosti in ob tem ne izpustite ničesar, kar je pritegnilo vašo pozornost. Boste po dolgem pohodu po robu Trnovske planote poiskali turistično kmetijo z domačo hrano in si privoščili pokušino vin? Bi raje po obilnem kosilu poiskali krajši sprehod in si nato ogledali katero od kulturnih znamenitosti? Daleč najbolj priljubljeno kombiniranje različnih aktivnosti je zaobjeto v naši ponudbi Bike & Taste v Rajski dolini, kolesarjenje od okusa do okusa. V naših krajih se lahko s kolesom odpeljete kamorkoli, z električnim kolesom pa so tudi višje ležeči kraji dostopni vsakomur. Pri izbiri kolesarskih poti – ob tem vam je lahko v veliko pomoč spletna aplikacija Vipava Valley Outdoor – ne prezrite številnih naravnih in kulturnih znamenitosti. Njihove zgodbe bodo vaš aktiven dan spremenile v nepozabno doživetje.