Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Avgust 2023

Zlati čas

Okusi in radosti odhajajočega poletja

V avgustu se spremeni svetloba. Prihaja zlati čas, ki se v naši Rajski dolini začne v vinogradu in zaključi v vinski kleti. Barvo mu dajejo zrele jagode grozdja, topli sončni zahodi, ki na obrise vzpetin nad dolino spustijo zlato svetlobo, in nasmehi na zlato porjavelih obrazih domačinov. Zrelo poletje ima neopisljiv šarm. Ujemimo ga, preden spolzi med jesenske oblake. V Vipavski dolini in na Goriškem lahko ta zlati čas dobesedno okusite, lahko izkusite vinsko trgatev in delite veselje z domačini. Naj vas Rajska dolina znova preseneti in na vsakem koraku razvaja.

Najprej na potep

Pravijo, da je prvi vtis najbolj pomemben. Vzemite si čas, naj traja dan ali dva, da spoznate ta raznoliki svet. Ste se odločili počitnice preživeti v kampu, v senci mediteranskega rastlinja? Ste morda izbrali nastanitev na turistični kmetiji ali apartma v eni od majhnih vasic? Odlična izbira. Tudi v bolj urbanih naseljih Vipavske doline in Goriške boste v hotelih in drugih nastanitvah našli mir in prijazno gostoljubje. Ko se boste razgledali po kraju, kjer boste nastanjeni, se preprosto morate podati na potep, da bi odkrili kontraste, ki bogatijo Vipavsko dolino in Goriško. Spoznajte, kje izvira reka Vipava.

Istoimenski kraj Vipava vas bo navdušil z

  • gradovi,
  • mostovi,
  • starim jedrom in
  • številnimi odličnimi gostilnami.

Malce bolj zahodno je vredna postanka Ajdovščina, gospodarsko središče Vipavske doline, ki v starem mestnem jedru preseneti z lepo ohranjenimi ostalinami rimske utrdbe Castra. Naprej proti zahodu vas z griča pozdravi prepoznavna veduta Vipavskega Križa, čudovitega srednjeveškega mesteca. Sprehod po njegovih uličicah vas vrne v čas, ko je bila današnja slikovita vasica kulturno in tržno središče doline. Obisk Nove Gorice, ki je bila tik ob meji z Italijo zgrajena šele po drugi svetovni vojni, se zdi kot zaključek sprehoda skozi tisočletja. Mlado mesto danes s sosednjo Gorico tvori edinstveno evropsko somestje, polno kontrastov in navdihujočega čezmejnega sodelovanja. Leta 2025 bosta Gorici skupaj gostili Evropsko prestolnico kulture. Več namigov za aktivna družinska potepanja po Rajski dolini najdete tukaj.

Čar pristnega podeželja

Med potepanjem po naših krajih, ko boste spoznavali številne gradove in dvorce ter opazovali sledi več tisočletne poselitve, boste kmalu lahko prepoznali tudi razloge za bogato naselbinsko dediščino. Naša Rajska dolina je zelo rodovitna, njeni ljudje pa še vedno ohranjajo dragoceno izročilo urejanja kulturne krajine in pridelave hrane. Naužijte se pogleda na s trto porasle griče. Obiščite stare vasi, ki pritegnejo pozornost z značilno arhitekturo. Ne spreglejte številnih priložnosti za pokušine slovitih vipavskih vin pri tukajšnjih vinarjih, saj so resnično nekaj posebnega. Ne le, da boste lahko okušali vina, suhe mesnine, sire in druge lokalne prigrizke, med domačini boste začutili pristen način življenja in spoznali njihovo strast do pridelave vrhunskih dobrot. V prvih dneh septembra se začenja vinska trgatev. Povprašajte pri vinarjih ali na turističnih kmetijah, saj boste marsikje dobrodošli, če boste želeli sodelovati v trgatvi. To je izjemna izkušnja, ki jo spremlja odlično vzdušje trgačev in tradicionalna pojedina ob zaključku dneva, preživetega v vinogradu.

Najlepša doživetja z lokalnimi vodniki

Raznolikost kulturnih znamenitosti in njihovih zgodb, obilje možnosti za aktivnosti v naravi in neustavljiva privlačnost lokalnih okusov so edinstvena kombinacija, ki je našo Rajsko dolino popeljala med najbolj priljubljene slovenske turistične destinacije. Kje začeti? Kaj izbrati? Odgovor poznajo naši lokalni vodniki, ki vas pospremijo v skrbno načrtovana doživetja. Izkusili boste lahko vse naše drugačnosti, vselej v družbi domačinov in z dovolj priložnostmi za okušanje lokalnih dobrot. Za vas smo – z naslovom MUST DO v Rajski dolini – izbrali nekaj najbolj privlačnih doživetij, ki vam bodo predstavila bogastvo življenja v naših krajih, hkrati pa poskrbela za pravo počitniško sprostitev.

Ujemite priložnosti in uživajte v vsem, kar ponuja Rajska dolina!