Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Junij 2023

S kolesom v drugačno poletje

Rajska dolina očara z raznolikostjo doživetij

Priljubljenost kolesarjenja se še vedno nezadržno povečuje. Razlogov za to je veliko, ob vse večji uporabi koles pa navdušuje tudi spoznanje, koliko ta trend prispeva k zmanjševanju neželenih izpustov v okolje, ki jih povzročajo druga prevozna sredstva. Torej vsi na kolo! V Vipavski dolini in na Goriškem ste kolesarji posebej dobrodošli. V raziskovanje vam ponujamo številne in zelo raznolike poti, vabimo vas k odkrivanju presenetljivih znamenitosti in vas ob postankih razvajamo z dobrotami, ki jih domačini pridelamo v teh krajih. Rajska dolina za kolesarje obstaja.

Bike & Taste v Rajski dolini

Vipavska dolina je vinska dežela, zaradi posebne klime tu uspeva raznovrstno sadje, na vrtovih in poljih pa tudi odlična zelenjava. Rodovitna dežela slovi po bogatem vinarskem in kulinaričnem izročilu. Prav ljudje, ki skozi stoletja ohranjajo to izročilo in z vso strastjo raziskujejo nove načine priprave vrhunskih dobrot, dajejo tem krajem edinstven karakter. V očeh sladokuscev sodita Vipavska dolina in Nova Gorica v sam vrh slovenske vinske in kulinaričen ponudbe. Se sprašujete, kako bi lahko v tem razkošju uživali med potepanji s kolesom? Nič lažjega! Bike & Taste v Rajski dolini je naše povabilo h kolesarjenju od okusa do okusa. Izberite eno od številnih kolesarskih poti, ki ustreza vašim željam in je primerna za kolo, ki ga najraje vozite. Vsaka od poti vam ponudi priložnosti za postanke na kmetijah in v domačih gostilnah, kjer boste med srečanji z domačini lahko okusili žlahtnost lokalnih dobrot. Seveda lahko obrnete zgodbo in načrtujete kolesarjenje med vnaprej izbranimi vinsko kulinaričnimi točkami. V nobenem primeru ne boste razočarani, le za rezervacijo je  dobro poskrbeti pravočasno, še posebej na kmetijah. Pri načrtovanju kolesarskih potepanj vam bo lahko v veliko pomoč naša spletna aplikacija Vipava Valley Outdoor, ki poleg kolesarskih ponuja tudi pohodniške poti in predstavlja zanimive točke ob poteh.

Posebni cilji in raznolika doživetja

Vas navdušuje spremljanje velikih kolesarskih dirk in vznemirjajo posebni cilji? Pri nas se lahko preizkusite na strminah, ki so jih že premagovali junaki spektaklov, kota sta Giro d'Italia in Dirka po Sloveniji. Iz Nove Gorice se lahko s kolesom podate na Sveto Goro, ki že od daleč vabi s prepoznavno veduto romarske bazilike. Nad Ajdovščino pa marsikoga vznemirja sloviti vzpon na Predmejo po eni najbolj slikovitih cest v Sloveniji. Ko so enkrat povzpnete na rob Trnovske planote, slovito Otliško okno, velika odprtina v skali, ni več daleč. Tudi spodaj v dolini lahko izbirate med posebnimi cilji. Eden takih je Grad Rihemberk, kjer vas bo navdušila možnost, da vas med srednjeveškimi grajskimi zidovi pospremi grajska gospa v zgodovinskem kostumu. Popotovanje v neke druge čase ponuja tudi srednjeveška obzidana vasica Vipavski Križ, kjer si morate vzeti dovolj časa za raziskovanje lokalnih okusov v degustarnici Darovi Vipavske. Čudovite priložnosti za kolesarske postanke ponuja tudi Vipava s številnimi izviri reke, mostovi, staro arhitekturo in gostilnami. Malo niže ob reki Vipavi, v bližini Renč, lahko odložite kolo in poiščete osvežitev na supu. Bregovi reke vas bodo navdušili z bujnostjo zelenja in številnimi pticami, ki domujejo ob vodi. S kolesom se lahko odpeljete kamorkoli, tudi na večerno kepico sladoleda ali na vinsko pokušino k bližnjemu vinarju. Vsak dan drugače, vsak dan lepo.

Prisluhnite napotkom Zelenega vodnika

Prvinskost krajev, v katere vas vabimo, ohranjamo z največjo skrbjo. Čudovita krajina s trto poraslih gričev in starih vasi priča o tradicionalnem kmetovanju in ljubezni do rodovitne zemlje, biotska pestrost na kraških planotah in ob rekah je rezultat našega odnosa do narave. Naše izvirska voda je čista in jo lahko brez skrbi pijete. Naše izročilo nas spodbuja, da pridelujemo in uživamo odlično lokalno hrano. Vse to je dragoceno, zato vas vabimo, da nam pomagate ohranjati našo Rajsko dolino še naprej rajsko. Naš Zeleni vodnik vas bo prijazno oskrbel z napotki za odgovorno potepanje po naših krajih. Prisluhnite napotkom in jih spoštujte. Domov boste odšli s prijetnim občutkom, da ste za seboj pustili le dobre sledi.