Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Januar 2023

Rajska dolina navdušuje aktivne

Ponosni partner tekmovanja Ultra Trail Vipavska dolina

Vse leto lahko na naših poteh srečujete pohodnike, gorske tekače in kolesarje, na vzletiščih in v zraku opazujete jadralne padalce in zmajarje, v stenah pa plezalce. Zaradi izjemnih naravnih danosti so naši kraji dobesedno vse leto pravi magnet za rekreativne športnike in tudi za ljubitelje bolj ekstremnih preizkušenj. Poleg naravnih privlačnosti vas v naših krajih razvajajo tudi izvrstna kulinarična ponudba, vrhunska vina in številne kulturne znamenitosti, ki poskrbijo za edinstveno drugačnost. Rajska dolina za aktivne obstaja. Ni naključje, da naši kraji gostijo številna športna tekmovanja. Posebej ponosni smo na mednarodno tekmovanje Ultra Trail Vipavska dolina, ki je eden največjih tekaških dogodkov v Sloveniji in širši regiji.

Najavljamo UTVV Slovenia 2023

Med 5. in 7. majem 2023 bomo v naših krajih gostili že 8. izvedbo mednarodne tekaške prireditve Ultra Trail Vipavska dolina, ki združuje tekmovanja v trail teku – teku v naravi –  in mestnem teku. Lanskega tekmovanja se je udeležilo 1400 tekačev iz 35 držav. Posamezne preizkušnje so različno zahtevne. Po najdaljši trasi, ki se povzpne na najvišje vrhove nad dolino, vodi po robovih planot in se spusti na manj strme vinorodne griče, sta speljani najzahtevnejši preizkušnji na 170 in 100 kilometrov. Prav tako slikovite so tudi proge krajših preizkušenj na 60, 30, 15 in 10 kilometrov ter otroških tekov. Začetek vseh preizkušenj bo letos v starem središču Ajdovščine, tik ob ostalinah Castre, velike rimske utrdbe iz prvih stoletij našega štetja. Kot poklon bogati dediščini Rimljanov so posamezne tekaške preizkušnje poimenovane po junakih njihove dobe. Ne le na startu preizkušenj, obiskovalci in domačini tekmovalce spodbujajo ob celotni trasi in posebej ob zaključku najzahtevnejših vzponov. V organizacijo tekmovanja so vključeni številni domačini, ki poskrbijo za dobro počutje tekmovalcev in tudi za to, da velika prireditev v naravnem okolju pusti čim manjši odtis. Vipavska dolina je ponosni partner tekmovanja UTVV Slovenia ter prijazen gostitelj vseh njegovih udeležencev. In še namig: v terminu dogodka priporočamo pravočasno rezervacijo nastanitev.

Obilje priložnosti za aktivnosti na prostem

S svojimi trasami ultramaratonske tekaške preizkušnje, ki v skupni dolžini več kot 200 km dobesedno objamejo Vipavsko dolino, se dotaknejo roba Krasa in na Goriškem prestopijo mejo z Italijo, je Ultra Trail Vipavska dolina pravi ambasador naše izjemne ponudbe aktivnosti na prostem. Trase so dobro označene in vse leto namenjene pohodnikom, na nekaterih odsekih pa se prekrivajo tudi s kolesarskimi potmi. Za hojo, tek, kolesarjenje ali jahanje lahko izberete tudi katero drugo izmed številnih poti, ki jih ponujata Vipavska dolina in Goriška. Najbolj priljubljene boste našli v spletni aplikaciji Vipava Valley Outdoor, ki vključuje tudi informacije o pomembnih točkah ob poteh. Razgiban relief naše pokrajine in reke ponujajo še druge priložnosti. Vipavska dolina je vse leto priljubljena destinacija za prosto letenje z jadralnimi padali in zmaji, na strmih pobočjih planot pa lahko najdete številne priložnosti za plezanje. V poletnih mesecih lahko izberete vodne športe in ohladitev poiščete ob rekah, pred vročino pa se lahko kadarkoli umaknete na bližnje visoke planote, v osvežujočo senco večstoletnih gozdov.

Okusi, zgodbe ... Vse drugače.

Pravijo, da je Vipavska dolina vinska destinacija z največ možnostmi za aktivnosti v naravi. Pravijo, da na Goriškem med hojo, kolesarjenjem ali vožnjo s kajakom nikdar ne veš, kdaj prestopiš državno mejo. Oboje drži in oboje je vredno doživeti. Vinske dežele običajno slovijo po dobri kulinariki in tudi pri nas je tako, a tudi precej drugače. Vipavska dolina se med vsemi vinskimi deželami v Sloveniji ponaša z največ starimi domačimi vinskimi sortami, ki so med ljubitelji vin zelo cenjene. V naših krajih boste našli tudi nadpovprečno število vrhunskih restavracij, ki razvajajo s sodobnimi interpretacijami jedi iz lokalno pridelanih sestavin. Nova Gorica danes s sosednjo italijansko Gorico tvori edinstveno evropsko somestje, saj sta uspeli povsem zabrisati državno mejo, ki ju je desetletja ločevala. Skupaj bosta leta 2025 Evropska prestolnica kulture. Meja seveda ni zabrisana le v mestu. Celotno urbano območje Goriške ob meji z Italijo je danes zgled odprtosti in sodelovanja, zato tudi pohodniške in kolesarske poti prehajajo državno mejo, kot da ta ne bi nikoli obstajala.

Iščete pobeg v nekaj novega in raznolikega, v svet rajskih okusov in skrivnostnih zgodb? Dobrodošli pri nas. Rajska dolina obstaja.