Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Maj 2023

Okusi, okusi ...

Prazniki so vedno dobrodošli. Zaradi sporočila, ki ga prinašajo, in zaradi druženja, v katerega nas zvabijo. Majski Festival vina in kulinarike Okusi Vipavske je svojevrsten poklon vipavski zemlji, njenim plodovom in ljudem, ki jo obdelujejo. Je izložbeno okno lokalne vinske in kulinarične ustvarjalnosti. Je praznik, ki nas vsako leto znova spomni, koliko znanja in strasti je v vsakem kozarcu vina in v vsaki drugi lokalni dobroti, ki jo lahko okušamo vse leto. Doživite obilje okusov. Rajska dolina obstaja.

Razvajanja, ki te pustijo brez besed

Koliko ljudi poznate, ki se pred izbiro potovalne destinacije najprej pozanimajo, katere kulinarične užitke si lahko privoščijo, po kateri pijači je dežela najbolj znana in kaj od tega bodo lahko odnesli tudi domov? Ste tudi vi med njimi? V Vipavsko dolino in na Goriško se ljudje vračajo zaradi razvajanj, ki jih v teh krajih pričarajo vrhunska vina in raznolika ponudba izvrstnih jedi. Vinorodni okoliš Vipavska dolina slovi po posebnostih, po ohranjenih starih vinskih sortah in po novodobnem mojstrstvu lokalnih vinarjev, ki znajo navdušiti tudi najbolj zahtevne ljubitelje vin. Mojstrski pristop k pripravi jedi in navdušenje ob krožnikih lahko pričakujete tudi v številnih restavracijah, ki redno prejemajo visoke ocene mednarodnih kulinaričnih vodnikov, kot sta Michelin in Gault & Millau. Zmotno pa bi bilo pričakovati, da boste razvajanj deležni le na naslovih, kjer domujejo najbolj znana imena lokalne gastronomije. Od najbolj preprostih osmic – mimogrede, v tem času jih je odprtih kar nekaj – in vinskih pokušin pri vinarjih do podeželskih gostiln s ponudbo domačih jedi, povsod boste našli okuse, ki upravičujejo sloves Rajske doline. In ne prezrite, Festival vina in kulinarike Okusi Vipavske, ki bo 21. in 22. maja potekal v Lanthierijevem dvorcu v Vipavi, vabi na pokušine, delavnice in priložnostno Vipavsko tržnico.

Kolesarjenje od okusa do okusa

Kolesarjenje je še eden od razlogov, zaradi katerih se ljudje vračajo na oddih v te kraje. Lonely Planet, ki je leta 2018 Vipavsko dolino uvrstil med 10 najbolj privlačnih destinacij v Evropi, je že takrat zapisal, da lahko te kraje najlepše spoznavaš na kolesu. Možnosti je zares veliko. Po različno zahtevnih poteh, s cestnim ali gravel kolesom, s katerim koli gorskim kolesom in seveda z električnim kolesom, lahko lepote Vipavske doline in Goriške danes odkrivate tudi s pomočjo spletne aplikacije Vipava Valley Outdoor, ki ponuja izbrane kolesarske poti z opisom zanimivih točk ob poti. Po kolesarjenju se v teh krajih preprosto morate nagraditi z lokalnimi okusi in se prepustiti še kateri od sproščujočih aktivnosti. Z imenom Bike & Taste v Rajski dolini pri nas označujemo bogato ponudbo kulinaričnih in drugih doživetij, ki poskrbijo, da se vsak dan, preživet na kolesu, spremeni v rajsko lepo doživetje. Kadarkoli, saj pri nas zaradi mile mediteranske klime sezona kolesarjenja traja vse leto.

Kulinarična in vinska potepanja

Domačini radi gostom že ob sprejemu povemo: pri nas je vse drugače. Ti kraji so že od nekdaj, posebej od časa Rimljanov, edinstveno stičišče kultur in prav vsaka je tu pustila svoje sledi. Te posebnosti lahko prepoznavate v vsakdanjem življenju domačinov, svoj pečat pa dajejo tudi lokalnim vinom in jedem. Zato priporočamo, da se na kulinarična in vinska potepanja podate v spremstvu lokalnih vodnikov, ki znajo gastronomska razvajanja vplesti tudi v kolesarske izlete in pohodniške avanture. Pravzaprav so s kulinaričnimi užitki prepletena skoraj vsa top doživetja, ki si jih lahko privoščite v naših krajih. Tudi zato je pri nas vse drugače. Vse leto.

Ne prezrite. Ob načrtovanju poletnih počitnic poskrbite za pravočasno rezervacijo nastanitev na našem podeželju. Izbirate lahko med odličnimi glampingi, apartmaji, zasebnimi sobami in kampi, v urbanih središčih pa so na voljo tudi hoteli.