Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Marec 2023

Odkrij skrivnosti Rajske doline

Pristni okusi, drugačne poti, presenetljive zgodbe

Potujemo, da razbijamo rutino. Med vsakdanje misli moramo spustiti svežino. Zbuditi čute, razveseliti dušo. Obstajajo kraji, kjer se naši čuti razigrajo, kjer okusi tekmujejo za našo pozornost, kjer se barve krajine prilegajo vsem našim razpoloženjem in kjer nas zgodbe odpeljejo v brezčasnost. V Vipavski dolini lahko doživite edinstveno harmonijo vznemirljivih aktivnosti v naravi in hedonističnega razvajanja z lokalnimi okusi, v Novi Gorici pa vas bodo navdušili kontrasti in kultura čezmejnega prostora. Rajska dolina obstaja.

Iz gradov v sobo pobega

Ta svet, prislonjen na zahodni rob Slovenije in obdarjen z mediteransko klimo, je zaradi naravnih danosti in zgodovinskih okoliščin že od nekdaj predstavljal edinstveno stičišče različnih kultur. Odkrijte njihove sledi in se prepustite novim dogodivščinam. Raziskovanje lahko začnete med ostalinami rimske utrdbe Castra v Ajdovščini. Med potepanjem po središču mestu, ki se ponaša z najdaljšim še ohranjenim rimskim obzidjem v Sloveniji, se lahko v kavarnicah razvajate s sladicami in sladoledom. Za začetek, saj priložnosti za hedonistične užitke v Rajski dolini zlepa ne zmanjka. Morda jih boste poiskali med raziskovanjem številnih gradov in dvorcev, ki so prava zakladnica zgodb o nekdanjem življenju v teh krajih. Grad Rihemberk, eden največjih srednjeveških gradov v Sloveniji, med mogočnimi zidovi ponudi interaktivno predstavitev in očara z edinstvenimi vodenimi doživetji. Grad Vipavski Križ za svojim obzidjem obiskovalcu razkrije srednjeveško vasico, nekdanje mestece, ki velja za enega najlepših slovenskih kulturno zgodovinskih spomenikov. Potepanje po slikovitih uličicah Vipavskega Križa lahko zaključite z okušanjem lokalnih dobrot ob kozarcu vipavskega vina. Na obrobju Nove Gorice boste med muzejskimi zbirkami v Gradu Kromberk in v podeželskem dvorcu Vila Bartolomei lahko tešili svojo radovednost. Presenetljiva razstava NePozabljeni predmeti nas popelje le nekaj let nazaj in vrne v že skoraj pozabljen svet. Na Pristavi v bližini Nove Gorice, na komajda opazni meji z Italijo, vas bo navdušila edinstvena muzejska zbirka Na šverc!, posvečena tihotapstvu na Goriškem po drugi svetovni vojni. V sobi pobega boste skozi igro lahko doživeli vznemirljivo izkušnjo šverca. In ko se dan prevesi v večer, boste v Novi Gorici, mestu vrtnic, našli dovolj priložnosti za kulinarična razvajanja.

Pohod, skok, polet in supanje

Naša Rajska dolina navdušuje aktivne. V dolini, na visokih kraških planotah in na vrhovih, ki se dvigajo tudi preko 1.000 m nad dolino, boste lahko našli toliko priložnosti za aktivnosti v naravi, da se boste v te kraje vračali znova in znova. Razgiban relief dobesedno kliče na pohod, morda po prijaznih s trto poraslih gričih, morda po številnih poteh, s katerimi so prepredena strma pobočja nad dolino. Povsod se ponujajo nepozabni razgledi. Ste kdaj pomislili, da bi z roba vzpetine v dolino kar skočili? Uresničite željo in poletite v tandemu z izkušenim inštruktorjem letenja ali izberite nepozabno doživetje Hike & Fly. To pa ni edini adrenalinski skok, ki ga ponuja naš vznemirljivi svet. S cestnega mostu čez Sočo v Solkanu, v neposredni bližini slovitega železniškega Solkanskega mostu, lahko skočite z elastiko in preizkusite edini bungee jumping v Sloveniji. V poletni vročini so naše reke še posebej vabljive. Ob reki Vipavi smo ohranili prvinsko naravo. V njenem spodnjem toku, kjer se reka umiri, so v čudovitih zelenih meandrih naravnost idealni pogoji za supanje. Le korak stran od urbanega sveta in idiličnih vasic vas bo navdušila preprosta divjina in očaralo petje številnih ptic.

Pršut, frtalja in jota

Na prestolu lokalne kulinarike že od nekdaj kraljuje vipavski pršut. Skrbno in počasno zoren na burji je ponos vsake kmetije. Gostom ga ponudijo že za zajtrk, nepogrešljiv je pri pokušinah najboljših vin, s tem zares posebnim pršutom se začne vsaka domača pojedina. V raziskovanju lokalne kulinarike je enako nepogrešljiva tudi jota, posebej tista iz repe tropinke, ki ji edinstven okus dodajo vinske tropine, v katerih se je kisala. Res je, tradicionalni joti domačini običajno dodajo nekaj posušenega svinjskega mesa, a v duhu sodobnih prehranskih izbir z veseljem ponudijo tudi vegetarijansko različico te vipavske kulinarične zvezde. Svoje posebno mesto v lokalnih jedilnikih ima tudi frtalja, značilna omleta iz jajc, moke in svežih zelišč, ki dišijo po Mediteranu. Sveže pečen kruh, ki tradicionalno spremlja skorajda vsak obrok, doda pristni občutek domačnosti. Vse sestavine za te dobrote so lokalno pridelane, skrbno odbrane in po tradicionalnih postopkih hranjene, da lahko v njihovih okusih uživamo vse leto. Obiščite katero od turističnih kmetij ali domačih gostiln in uživajte v preprostosti jedi ter hkrati neponovljivosti njihovih okusov. Iskrena toplina, s katero vas sprejmejo in pogostijo domačini, naredi te okuse preprosto rajske.

Boste naše kraje raziskovali sami ali boste izbrali naša top doživetja v družbi lokalnih vodnikov? Skrivnosti so tu zato, da jih odkrijete. Rajska dolina obstaja.