Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

December 2023

Kaj pa darilo zase?

Podarite si doživetja v Rajski dolini

Čarobni čas praznikov in prehoda v novo leto tradicionalno lepšamo z obdarovanjem. Na nobenega od svojih dragih ne pozabimo. Kaj pa lahko podarimo sebi? Katero željo si lahko izpolnimo in prikličemo tisti čudovit občutek, da smo naredili nekaj dobrega zase? Oddih, potovanje v kraje, kjer lahko odkrijemo nekaj novega, doživetja, ob katerih dobesedno oživimo … V Vipavski dolini in na Goriškem lahko vse leto izbirate med različnimi priložnostmi za aktiven oddih v rajsko lepi naravi, za sprostitev v počasnem ritmu podeželskega življenja in za nepozabna kulinarična razvajanja. Med ljudmi, ki z ljubeznijo negujemo tradicionalno krajino in s strastjo ohranjamo vinsko kulinarično izročilo, se boste počutili iskreno dobrodošli. Podarite si izpolnjujoča doživetja. Rajska dolina obstaja.

Doživetja, ki jih morate izkusiti

Ste kdaj sanjali, da bi se v času vrnili nazaj in zagospodovali v srednjeveškem gradu? Bi se za nekaj dni povsem zlili z naravo in si sami izdelali sir iz lokalno pridelanega mleka? Bi odjadrali pod nebo in po pristanku okušali vina iz vinogradov, nad katerimi ste malo prej leteli? Vse to in še veliko več ponujajo "must do" doživetja v Rajski dolini. Lokalni vodniki so izbrali zanimive zgodbe in vznemirljivo lepe lokacije, od koder vas popeljejo v raziskovanje bogate dediščine krajev in v vznemirljive aktivnosti v prvinski naravi. Počasno ali z veliko adrenalina, zvedavo ali kulinarično obarvano … Na naši spletni strani lahko odkrijete veliko različnih predlogov za doživetja, ali pa si jih sestavite sami, ko boste brskali med priložnostmi za aktivnosti v naravi, kulinaričnimi raziskovanji ali zgodbami iz naše kulturne zapuščine. Zelo raznolika je tudi ponudba nastanitev. Kampi in glampingi vas vabijo v navdihujoče naravno okolje, sobe in apartmaji so posejani po slikovitem podeželju, v urbanih središčih pa lahko najdete dovolj prijaznih hotelov.

Lokalno izročilo očara z drugačnostjo

Če boste Vipavsko dolino in Goriško obiskali že v teh prazničnih dneh, ne prezrite krajev, ki vabijo k ogledu jaslic. Čudovita krščanska tradicija upodabljanja bibličnih zgodb je v zadnjih desetletjih stopila iz cerkva in intime domovanj tudi na ulice. V prelepa doživetja jaslic danes vabijo nekateri kraji, kjer domačini jaslice postavljajo pred hišami, v oknih in na posebnih razstavah. Med starimi ulicami srednjeveškega Vipavskega Križa, med številni mostovi v Vipavi in v središču vasi Tabor nad Dornberkom boste v soju prazničnih lučk lahko občudovali izvirne postavitve jaslic. Na Sveti Gori in v Vipavskem Križu pa k ogledu vabita tudi razstavi jaslic.

Iskrivosti in izvirnosti ne boste našli le med ogledom jaslic, ki pospremijo staro in pozdravijo novo leto. Lokalno izročilo in tradicionalni dogodki so v naših krajih živi pričevalci lokalne kulture vse leto. Največ jih je povezanih z vinom in kulinariko ter z običaji, ki spremljajo kmetijska opravila. Dogodki, kot so denimo vinsko kulinarični festivali, so običajno postavljeni v čudovito okolje zgodovinskih kulturnih spomenikov. Boste svoj prihod v Rajsko dolino naravnali na čas enega od teh dogodkov?

Bike & Taste v Rajski dolini

Iščete priložnosti za pobeg v drugačnost? Edinstvene naravne danosti in kulturne posebnosti v Vipavski dolin in na Goriškem omogočajo nevsakdanje prepletanje aktivnosti in zato drugačna, za marsikoga presenetljiva doživetja. Eno takih je Bike & Taste v Rajski dolini, povabilo na kolesarjenje od okusa do okusa. Vipavska dolina slovi kot edinstvena vinska dežela s številnimi vinskimi posebnostmi in kulinariko, ki jo navdihuje tradicija. Ob tem pa so naši kraji kot ustvarjeni za različne aktivnosti v naravi. V odkrivanje rajskih okusov, na pokušine v vinskih kleteh in v raziskovanje pristnih lokalnih jedi se podajte s kolesom. Rajska dolina razvaja z milo klimo, zato lahko pri nas kolesarite vse leto. In če kolo ni ravno vaša izbira, lahko vaša potepanja med okusi mirno spremenite v "Hike & Taste". Vinorodni griči so prepredeni z nezahtevnimi pohodniškimi potmi, ki vodijo skozi stare vipavske vasi in mimo turističnih kmetij. Seveda se v raziskovanje okusov lahko odpeljete tudi z avtomobilom. V tem primeru priporočamo, da ob rezervaciji vinske pokušine rezervirate tudi varen prevoz. Uživajte v rajskih okusih!

Doživetij polno novo leto

Naj vam novo leto izpolni želje in prinese veliko lepih popotovanj.

Iz srca Rajske doline, srečno!