Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

November 2023

Današnje želje so jutrišnja doživetja

Se v dolgih zimskih večerih tudi ti prepuščaš sanjarjenju o potovanjih in brskanju za novimi priložnostmi? Načrtovanje prihodnjih popotniških avantur je vznemirljivo početje in – v to verjamejo mnogi – že del doživetja, ki ga prinaša pobeg iz vsakdanje rutine. Greš z nami na raziskovanje Rajske doline, novih krajev, čistih izvirov vode, čudežev narave in dežele prijaznih ljudi? Spoznaj, kaj je v Vipavski dolini in na Goriškem tako drugače. Vse leto.

Razgibana pokrajina in prvinska lepota

"Skriti dragulj," je zapisal Lonely Planet, ko je leta 2018 Vipavsko dolino uvrstil med TOP 10 krajev v Evropi, ki jih je treba obiskati. Dragulj v teh letih ni izgubil niti trohice svoje žlahtnosti. Edinstven relief pokrajine, z dolino ob reki Vipavi, ki se na zahodu odpira v čezmejno Goriško ravnico in jo na eni strani obdajajo rodovitni griči, na drugi pa strma pobočja visokih planot, očara pogled. Pravo odkrivanje prvinske lepote pa se začne med vinogradi in slikovitimi vasicami, med ostalinami rimskih naselbin in srednjeveških gradov, med čudesi kraške narave in ob izvirih, iz katerih priteče menda najboljša pitna voda v Sloveniji. Vse te drugačne podobe skrivajo zelo posebne zgodbe. V teh krajih je v času rimskega cesarstva v sloviti bitki "Ad fluvium frigidum" krščanstvo zmagalo nad poganstvom, tu je pokopan zadnji francoski kralj, sem so po navdih prihajali tudi tako sloviti ustvarjalci, kot je Leonardo da Vinci. Tu se ne srečujejo le različni geološki in klimatski svetovi. Edinstven karakter tem krajem daje večtisočletni preplet različnih kultur. Hvaležni za naravne danosti in ponosni na izjemno bogato kulturno izročilo danes domačini skrbno ohranjamo svojo dragoceno dediščino.

Aktivno za vse, vse leto

Ljubiteljem aktivnosti na prostem pri nas zaigra srce. Edinstven relief skupaj s prijazno submediteransko klimo v Rajski dolini ustvarja naravnost odlične pogoje za zelo različne športe in sproščanje v naravi. Ko rečemo vse leto, mislimo dobesedno. Z izjemo vodnih športov in nekaterih adrenalinskih doživetij pri nas vse leto kolesarimo, hodimo, tekamo po ultra zahtevnih poteh, letimo z jadralnimi padali, plezamo, jahamo, skejtamo in počnemo še marsikaj. V tistih nekaj dneh, ko zapiha močna burja, med domačini priljubljen veter, ki prežene oblake, svoje aktivnosti le prestavimo v manj vetrovne bližnje kraje. Poleti, ko se v dolini temperature lahko povzpnejo nad 30 stopinj Celzija, nas prijetni pogoji za aktivnosti v naravi čakajo le 20 minut vožnje stran, v senci čudovitih gozdov Trnovske in Banjške planote, na razglednih robovih in vrhovih planot Gora in Nanos. Kaj pa če dežuje? Brez skrbi, manj sončne dni lahko zapolnite z raziskovanjem lokalnih znamenitosti ali z okušanjem lokalnih dobrot na številnih kmetijah. Vipavska dolina je vinska dežela in ob tem ne prezrite, da vas lahko med vsemi vinskimi deželami v Sloveniji razvaja z najbolj široko ponudbo aktivnosti na prostem. Za vsak okus, vse leto.

Vinske in kulinarične posebnosti

Ljubitelji vin prisegajo, da je okušanje vin v Vipavski dolini nekaj posebnega. Za to obstaja več razlogov. Z izjemnim spoštovanjem do vinarske dediščine je lokalnim vinarjem, v primerjavi z drugimi vinskimi deželami v Sloveniji in njeni bližnji okolici, uspelo do danes ohraniti največ starih domačih vinskih sort, med katerimi izstopata avtohtoni zelèn in pinela. Vsak vipavski vinar ima v svojem hramu kaj posebnega, morda zaradi posebne lege vinogradov, morda zaradi hišnega pristopa k pridelavi in negovanju vin, ali pa zaradi čisto posebne kleti. Nekatere kamnite kleti so stare več sto let. Ko k temu dodamo še strast vinarjev, ki se prenaša iz roda v rod, dobimo edinstven recept za neponovljive pokušine vin v vipavskih kleteh. Podobno izkušnjo ponujajo tudi lokalne restavracije, gostilne in turistične kmetije. Edinstvena kulinarična doživetja, od preprostih obedov na kmetijah in v gostilnah do visoke kulinarike in restavracij z Michelinovimi zvezdicami, imajo korenine v tradiciji in sestavljajo okuse iz lokalno pridelanih sestavin. Vipavski pršut, vipavsko sadje in goriški radič se le najbolj poznani lokalni pridelki, ki plemenitijo tradicionalne, vselej sezonske jedilnike. Rajska dolina razvaja z okusi.

Načrtuj zdaj, rezerviraj čim prej

Domačini vsakemu gostu po prvem vtisu predlagamo: "ostani!" Skrivnosti Rajske doline ne moreš odkriti v enem dnevu. Pobrskajte med ponudbami različnih nastanitev, izberite svoja top doživetja, ki jih ponujajo lokalni vodniki. Morda boste želeli najeti kolo ali drugo športno opremo. Rezervirajte čim prej, saj so podeželske nastanitve in najbolj priljubljena doživetja vsako leto od pomladi do jeseni kmalu razprodani. Dobrodošli v Rajski dolini.