Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

April 2023

Čas za drugačne užitke

Adrenalinska in hedonistična pomlad v Rajski dolini

Naj se zima še tako obotavlja, pomlad vedno prinese priložnosti za nova doživetja. V Vipavski dolini in na Goriškem prebujanje narave spremljajo številni dogodki, ki nas zvabijo iz ustaljene rutine. Čas je za potepanja, za razigrane konce tedna in za krajše počitnice. Pri nas jih lahko zapolnite z najljubšimi aktivnostmi v naravi, s kulinaričnimi razvajanji in odkrivanjem vseh tistih drugačnosti, zaradi katerih boste domov vedno znova odšli s prijetnim občutkom, da Rajska dolina razvaja ...

Kulinarični mesec Okusi Vipavske

Vipavska dolina, ki se na zahodu odpira v Goriško ravnico, že od nekdaj slovi kot dežela posebnih in zelo kakovostnih vin ter kulinaričnih razvajanj. Vinski poznavalci radi poudarijo, da je Vipavska dolina ta hip najbolj dinamičen in privlačen vinski okoliš v Sloveniji. Nova generacija vinarjev, ki podpisuje najbolj izstopajoča vina, nadaljuje s tradicijo sonaravnega vinogradništva in ohranjanja starih vinskih sort, hkrati pa s sodobnimi znanji navdušujoče ustvarja nove zvrsti in dviguje kakovost vin na izjemno raven. Podobno dinamiko razvoja kakovosti lahko v zadnjih desetletjih opazujemo tudi na področju kulinarike. Vipavska dolina je bila skupaj z Novo Gorico prva destinacija v Sloveniji, ki se je lahko pohvalila s kar dvema restavracijama z Michelinovo zvezdico. Številne druge gostilne in restavracije se ponašajo s priznanji kulinaričnega vodnika Gault & Millau. V pomladnih mesecih zato ne prezrite posebne priložnosti za okušanje izvrstnih dobrot. V okviru Festivala vina in kulinarike Okusi Vipavske, ki bo 21. in 22. maja potekal v Lanthierijevem dvorcu v Vipavi, v raziskovanje najboljšega, kar na krožnikih ponuja Vipavska dolina, od 21. aprila do 21. maja vabi Kulinarični mesec Okusi Vipavske. Mojstri kulinarike so v dvajsetih gostilnah in restavracijah pripravili posebne menije s sezonskimi jedmi, ki jih navdihuje lokalno izročilo. Izbrana vinska spremljava je sestavljena tudi iz ponudbe vinarjev Vipavske doline, ki se predstavljajo na Festivalu vina in kulinarike Okusi Vipavske.

Tekaško tekmovanje Ultra Trail Vipavska dolina

Destinacija Vipavska dolina je ponosni partner mednarodne tekaške prireditve Ultra Trail Vipavska dolina, ki je eden največjih tekaških dogodkov v Sloveniji in širši regiji. Priljubljena tekaška prireditev, ki združuje tekmovanja v teku v naravi in mestnem teku, ima v programu dve izjemno zahtevni preizkušnji na 170 in 100 kilometrov, krajše preizkušnje na 60, 30, 15 in 10 kilometrov ter otroški tek. V skupni dolžini več kot 200 km tekaške preizkušnje dobesedno objamejo Vipavsko dolino, se dotaknejo roba Krasa in na Goriškem prestopijo mejo z Italijo. Gostitelj začetka vseh preizkušenj je mesto Ajdovščina. V starem središču mesta, na obnovljenem Lavričevem trgu, bodo ostaline rimske vojaške utrdbe Castra edinstvena kulisa vznemirljivega začetka ekstremnih in rekreativnih preizkušenj. Organizatorji letos pričakujejo najmanj 1400 tekačev iz več kot 30 držav. Ultra Trail Vipavska dolina je svojevrsten spektakel za gledalce, posebej, če se odločite tekmovalce pričakati na eni od gorskih kontrolnih točk. Ob tem boste tudi sami spoznavali najbolj prvinske delčke naše razgibane pokrajine, ki je prepredena s številnimi pohodniškimi in kolesarskimi potmi.

Načrtujte počitnice

Ste ob krajšem obisku naših krajev začutili željo, da bi se vrnili in ostali kakšen dan dlje? Zdaj je zadnji čas za načrtovanje poletnih počitnic in rezervacijo nastanitev na našem podeželju. Izbirate lahko med odličnimi glampingi, apartmaji, zasebnimi sobami in kampi, v urbanih središčih, posebej v Novi Gorici in okolici, pa so na voljo tudi hoteli. In kaj boste lahko počeli? Poleg aktivnosti na prostem in številnih priložnosti za kulinarična razvajanja preprosto morate spoznati naše kulturne znamenitosti. Najboljšo izbiro že sestavljenih programov ponujajo naša top doživetja, ki vas v družbi lokalnih vodnikov popeljejo v nepozabna raziskovanja naših krajev in tukajšnjega načina življenja. Pridite in se prepričajte. Rajska dolina obstaja.