Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Julij 2022

Vroče. Hladno. Drugače.

Top doživetja in prijetne osvežitve

Poletje je čas kontrastov. Sončna pripeka in nenadna nevihta, vrh gore in tolmun reke, vonj po domačem kruhu in bel prt prestižne restavracije, razgled z ležalnika in brezmejnost horizontov med poletom s padalom ... V Vipavski dolini lahko vse to doživite v istem dnevu, v radiju vsega nekaj kilometrov, v razkošju pristnega gostoljubja. Lahko raziskujte "vroče točke" in odkrivate lokalne znamenitosti, izkusite priljubljena vodena doživetja ali se preizkusite v adrenalinskih športih. Osvežitev in še več miru lahko v naravi poiščete ob rekah in v prostranih gozdovih, v vipavskih vaseh pa vas čaroben hlad pričaka v značilnih vinskih hramih. Vroče ali hladno, priložnosti za vznemirljivo drugačnost lahko v Vipavski dolini in na Goriškem najdete na vsakem koraku.

Poletna raziskovanja

Sodobni turizem se pogosto zdi kot popotovanje od znamenitosti do znamenitosti, iskanje najlepših fotografij najbolj obiskanih točk in poziranje za nov selfi. Če si le znamo vzeti čas, nam lahko lokalne posebnosti, tudi tiste manj znane, ponudijo veliko več. V Vipavski dolini in na Goriškem lahko uživate v poletnem raziskovanju top kulturnih znamenitosti na aktiven način. Gradove in dvorce, rimske ostaline in srednjeveška naselja, skrivnostne samostane, znamenite mostove in zgovorne pomnike lahko obiščete s kolesom. Srečali jih boste ob priljubljenih kolesarskih poteh in v krajih, ki so bili priča prelomnim zgodovinskim dogodkom. Naši kraji so že tisočletja pomembno stičišče narodov in kultur. Sledi ustvarjanja in bojevanj, kulture in industrijskega razvoja lahko raziskujete tudi zunaj običajnih poti in uživate v odkrivanju naših drugačnosti. Tisti, ki boste naše kraje raje odkrivali peš, se lahko podate na spoznavanje top naravnih znamenitosti. Naravna mostova Otliško okno in Skozno, številni drugi kraški pojavi in izviri vode so najbolj privlačne točke ob pohodniških poteh, ki vas nagradijo s prelepimi razgledi. Pravila ni, razen do najbolj odmaknjenih naravnih znamenitosti lahko pridete tudi s kolesom ali avtomobilom. In vendar, naša Rajska dolina je v vseh pogledih zelena, zato sprejmite namig našega Zelenega vodnika in kjer koli je mogoče naše znamenitosti raziskujte peš, s kolesom ali prevoznimi sredstvi na električni pogon.

Drugačne osvežitve

Poletja so pri nas lahko zelo vroča. Noči so takrat ravno pravšnje za spanje pod milim nebom in občudovanje zvezdnatega neba. Zato so kampi v Vipavski dolini tako priljubljeni. Kljub poletni vročini pa je osvežitev vedno na dosegu roke. Reka Vipava je s svojimi bujno poraslimi bregovi največja oaza osvežitve v Vipavski dolini. Na reki lahko supate, lahko lovite ribe in uživate ob petju številnih ptic. Reka Soča v bližini Solkana ponuja tudi vožnjo s kajaki in raftom ter adrenalinska doživetja. Kot ustvarjene za bolj umirjene aktivnosti v naravi pa so Trnovska in Banjška planota ter Gora. Kolesarske ali pohodniške ture po stoletnih gozdovih in kraških travnikih vas lahko pripeljejo do slovitih mrazišč, kjer je zaradi temperaturnega obrata tudi sredi vročega poletja prijetno hladno. Poletni vročini lahko pobegnete tudi tako, da poletite v nebo. Že nekaj sto metrov nad tlemi je v sedežu jadralnega padala prijetno sveže, da o edinstvenih razgledih niti ne izgubljamo besed. Izberite polet v tandemu in v družbi izkušenega pilota doživite poletje z druge perspektive.

Najbolj tradicionalen umik pred vročino pa je v Vipavski dolini že od nekdaj obisk vinskega hrama. Tam spodaj pod zemljo, v objemu kamnitih sten in obokanih stropov, je temperatura skorajda vse leto enako prijazna. V prijetni tišini, kjer v sodih zorijo najboljša vina, si lahko privoščite pokušino pri enem od vipavskih vinarjev. Otrokom seveda ne boste odrekli sladoleda, ki ima v naših krajih sicer mlajšo, a vendarle že častitljivo tradicijo.

Brez okušanja preprosto ne gre

Ne le v vinskih hramih, rajske okuse boste pri nas našli na preprostih mizah turističnih kmetij, v sproščenem ambientu lokalnih gostiln in seveda pri najbolj priznanih chefih vrhunskih restavracij. Izbirate lahko po navdihu ali počutju, vedno in povsod pa boste našli prvinske okuse, ki iščejo navdih v tradiciji in sledijo naravnemu ritmu letnih časov. Bogastvo lokalnih pridelkov in divjih rastlin je ena od ključnih kulinaričnih skrivnosti naše Rajske doline. Lokalno sadje in druge pridelke lahko kupite na kmetijah in lokalnih tržnicah. Ste vedeli, da v Vipavski dolini jemo zrelo sadje z drevesa kar sedem mesecev v letu? Konec julija in v začetku avgusta lahko uživate v vipavskih breskvah, začenja pa se tudi sezona grozdja.

In ne prezrite, skozi vsa doživetja, vroča ali hladna, vas bodo najlepše popeljali lokalni vodniki, ki bodo poskrbeli, da bodo vrata domačij za vas vedno odprta, da bo vaše izposojeno kolo delovalo brezhibno in da boste dan vselej zaključili bogatejši za zvrhano mero zanimivih lokalnih zgodb. Se vidimo v Rajski dolini!