Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Januar 2022

Rajska dolina je zelena

Na potepanja vabi naš Zeleni vodnik

Prvi vtis je zelo pomemben. Naši obiskovalci so si edini: Vipavska dolina in čezmejna Goriška v hipu očarata z neokrnjeno naravo in vse leto zelenimi vedutami, ki jih krasijo idilično posejane vasice, dvorci in gradovi. Kaj pa drugi vtis in občutki, ki ji obiskovalci na koncu odnesejo domov? Skrb za naravo, ohranjanje tradicije in pristnega življenjskega sloga so naše pomembne vrednote, zato je v naših krajih lepo živeti. To prepoznavajo tudi naši gostje, o tem pišejo ugledni novinarji in nas v vplivnih medijih uvrščajo med najbolj trajnostne destinacije na svetu. Naša dolina je pristnazelena in prijazna. In tudi zato jo s ponosom imenujemo Rajska dolina.

Zeleni vodnik, vaš novi sopotnik

Ljudje, ki živimo v teh krajih, s skrbnim ravnanjem in predanostjo ohranjamo naše okolje čisto in rodovitno, ohranjamo pa tudi način življenja, ki je v sozvočju z naravo. Gojimo zdrave navade, ki jih danes imenujemo trajnostne. Želimo si, da jih spoznate tudi vi, jih ob obisku naših krajev upoštevate na vsakem koraku in nam pomagate našo Rajsko dolino ohranjati zeleno. Zato vam odslej omogočamo, da na potepanja po Vipavski dolini s seboj vzamete napotke prijaznega sopotnika, Zelenega vodnika. Zlahka ga boste prepoznali. Mali navihanec ima prav posebno frizuro, ki spominja na socvetje edinstvene hladnikije. Čudovita rastlina z belimi cvetovi je naš endemit, ki raste le na majhnem območju Trnovskega gozda. S svojo redkostjo in lepoto nas skupaj z Zelenim vodnikom opominja, kako pomembno je ohranjati naravno bogastvo, da bomo še naprej lahko jedli zdravo lokalno hrano, pili vodo iz pipe in uživali v lepotah krajine. V naši destinaciji, ki se ponaša z več znaki Slovenia Green, ne prezrite številnih ponudnikov certificiranih trajnostnih produktov, nastanitev, restavracij, turistične agencije in atrakcije, ki vam med prvimi v Sloveniji omogočajo, da lahko potujete odgovorno.

Goriški radič, čudovita zimska vrtnina

Na Goriškem, tik ob današnji meji z Italijo, so pridelovalci s skrbnim odbiranjem vzgojili edinstveno sorto radiča, imenovano goriški radič. To posebno vrtnino domačini imenujejo tudi sukénski régut, saj se je njena pridelava najbolj ohranila v okolici več kot tisoč let starega naselja Solkan v bližini Nove Gorice. Naselje je najbolj poznano po Solkanskem mostu, veličastnem kamnitem železniškem mostu čez reko Sočo, a obiskovalce preseneti tudi s številnimi drugimi posebnostmi. Tukajšnji radič je pravo zimsko bogastvo in svojevrsten kulinarični simbol čezmejnosti, današnje kulturne in gospodarske povezanosti krajev ob državni meji z Italijo. Goriški radič, ki ga kmetje pozno jeseni izkopljejo in mu v toplih prostorih omogočijo, da razvije lepe glavice, je dragocena vrtnina. Ne le zaradi svoje lepote in podobnosti s cvetovi vrtnic, goriški radič je tudi izjemno okusen in zdrav. Kulinaričnim mojstrom predstavlja neizčrpen navdih, v lokalnih gostilnah pa je že desetletja zvezda stalnica zimskih menujev. Tradicionalna pridelava goriškega radiča, hkrati pa njegova kreativna uporaba v visoki kulinariki in preprostih jedeh sta čudovit primer lokalne trajnostne naravnanosti, ki navdušuje obiskovalce z vsega sveta.

Vipavska dolina v svetovnih medijih

Naša Rajska dolina je pozornost svetovnih popotniških medijev pridobila že pred leti. Posebej odmevna je bila leta 2018 uvrstitev med top 10 evropskih destinacij po izboru ugledne medijske hiše Lonely Planet. Po skoraj dvoletnem zatišju zaradi zdravstvene krize so ob koncu prejšnjega leta novinarji znova obiskovali Vipavsko dolino in tudi tokrat so jo vsi po vrsti opisovali z navdušenjem. Kot bi svetovni mediji – tukaj lahko preberete njihove objave – tekmovali v odkrivanju skritih kotičkov, posebnosti, ekskluzivnih okusov in trajnostne naravnanosti, so Vipavsko dolino opisovali z različnih zornih kotov, a vsi z veliko naklonjenostjo. Britanski The Independent je v Vipavski dolini poiskal odgovore na vprašanje, kako se je Slovenija povzpela v svetovni kulinarični vrh. Conde Nast Traveller je ob uvrstitvi Slovenije med dvanajst najbolj trajnostnih destinacij na svetu veliko pozornosti namenil tudi kulinariki, edinstveni vinski ponudbi in ekskluzivnim trajnostnim nastanitvam v Vipavski dolini. Globalno brani CNN je Vipavski dolini tik pred koncem leta namenil obsežen zapis, ki razkriva vse ključne razloge za obisk tega čudovitega skritega dragulja. V začetku januarja pa je podobno navdihujočo zgodbo o čarih Vipavske doline objavil tudi vplivni ameriški Men's Journal. Pridite, raziščite naše kraje v družbi domačinov in se sami prepričajte, zakaj je naša Rajska dolina tako neustavljivo privlačna.