Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

December 2022

Iz srca Rajske doline, srečno!

Naj se želje uresničijo kot rajsko lepa doživetja

Ob koncu leta oživijo spomini in se prebujajo nove želje. V človeški naravi je, da si želimo lepih stvari. Še bolj kot stvari, ki zavite v bleščeč papir lepšajo praznike, nas osrečujejo lepa doživetja. Odkrivanja skrivnostnih lepot našega sveta, raziskovanja drugačnosti in druženja s preprosto srčnimi ljudmi nas napolnijo z novo energijo. Kje boste v novem letu poiskali priložnosti za nova doživetja? V Vipavski dolini in na Goriškem vas pričakuje še toliko neodkritih poti in zgodb, toliko slastnih okusov in toliko prijaznih srečanj z domačini, da boste pri nas zagotovo našli svoja rajsko lepa doživetja.  

Potepanja med jaslicami

Z decembrskimi lučkami in predprazničnim vzdušjem pride v naše kraje tudi čarobni čas najlepšega krščanskega izročila, čas postavljanja jaslic. V skladu s tradicijo domačini postavijo jaslice v vseh cerkvah in v domovih. Zanimiva posebnost, ki se v zadnjih desetletjih vse bolj širi, pa je postavljanje jaslic na prostem, pred hišami in v oknih domov. V predprazničnem času v naših krajih in vaseh oživijo številne kreativne postavitve jaslic, pogosto z ročno izdelanimi figurami in presenetljivo interpretacijo bibličnega izročila. Najbolj poznane jaslice na prostem boste našli v obzidani srednjeveški vasici Vipavski Križ, v kraju Vipava in v vasici Tabor nad Dornberkom. V Vipavskem Križu si lahko ogledate tudi razstavo jaslic. Najdaljšo tradicijo v postavljanju obsežne, zdaj že mednarodne razstave jaslic pa ima Sveta Gora nad Novo Gorico, slovito romarsko središče z veliko baziliko in frančiškanskim samostanom.

Rajski okusi. Vse leto.

Privoščite si praznična doživetja rajskih okusov. V Vipavski dolini in na Goriškem se niso nikoli izoblikovale posebne božično novoletne jedi, ki bi bile značilne le za naše kraje. Brez tradicionalne slovenske potice tudi pri nas med prazniki preprosto ne gre, vse drugo pa je stvar izbire. In izbira je zares bogata, vse leto. Lahko izbirate med tradicionalnimi jedmi, ki jih boste vedno našli v domačih gostilnah in na turističnih kmetijah. Lahko si privoščite popolno razvajanje v eni od vrhunskih restavracij, ki se ponašajo z Michelinovo zvezdico ali kapami Gault & Millau, lahko pa si praznična potepanja polepšate s pokušino slovitih vipavskih vin pri domačih vinarjih. In čeprav se zdi, da je vse tako, kot vse leto, boste ob koncu leta vendarle na vsakem koraku občutili prazničnost. Jedilniki so obogateni, vinarji ponudijo kakšno steklenico prav posebnega vinskega letnika. Najljubše dobrote boste lahko kupili tudi za domov, za darilo sebi ali svojim najdražjim.

Utrinki dediščine

Predpraznična potepanja po naši Rajski dolini vas bodo hote ali nehote ponesla tudi med zgodbe naše bogate dediščine. Če si boste jaslice ogledali v Vipavskem Križu, se boste znašli v nekdanjem srednjeveškem mestecu, ki velja za enega najlepših slovenskih kulturnih spomenikov. Tudi Vipava, ki slovi po edinstvenem deltastem izviru istoimenske reke, je zelo staro naselje, polno znamenitosti. Morda si boste raziskovanje rajskih okusov privoščili na bližnjem poznorenesančnem dvorcu Zemono, kjer danes deluje vrhunska restavracija. V Novi Gorici vas bodo navdušile številne muzejske zbirke pod okriljem Goriškega muzeja, ki svojo najobsežnejšo zbirko ponuja na ogled v gradu Kromberk. Pravi biser, ki ga res ne gre prezreti, pa je samostan Kostanjevica na griču nad Novo Gorico, kjer si lahko ogledate grobnico zadnjih potomcev francoske kraljeve rodbine Burboni in dragoceno Škrabčevo knjižnico.

Naj se novo leto začne mirno. Naj vam prinese veliko lepih popotovanj.