Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

November 2022

Iskreno zeleno

Trajnostni način življenja nam je zapisan v genih

Na planetu nas je že osem milijard. Še en mejnik je presežen, ponujena nam je nova priložnost za razmislek. Smo res že dojeli, kakšno prihodnost si ustvarjamo danes? Smo res pripravljeni spremeniti še katero od svojih navad in živeti bolj odgovorno? V Vipavski dolini in na Goriškem smo od prednikov nasledili neprecenljivo bogastvo. Neokrnjeno naravo, rodovitno zemljo in bogato izročilo številnih generacij ohranjamo že od nekdaj, to imamo dobesedno v krvi. Danes se tega bogastva zavedamo še bolj. Naš trud, da bi ga ohranili, je še vedno iskren. Dobrodošli v zeleni Rajski dolini.

Povej mi, kje hodiš

Naš krajina je izjemno slikovita, njen relief je zelo razgiban. Majhne vasice so posejane po vsej dolini, gospodujejo vinorodnim gričem in ohranjajo življenje tudi na visokih planotah. Med vasicami in tudi po pobočjih planot so že od nekdaj uhojene številne poti, različno strme, različno široke, a vse do zadnje preprosto lepe. Zato vas vabimo, da našo Rajsko dolino raziščete peš. Za vas smo izbrali lepo število pohodniških poti, ki vas bodo pripeljale do naših naravnih znamenitosti in do osupljivih razglednih točk, v najbolj zanimive kraje in do kulturnih znamenitosti. Vse te poti so skupaj s kolesarskimi potmi predstavljene v naši spletni aplikaciji Vipava Valley Outdoor, kjer boste našli tudi marsikatero koristno informacijo. Izbira je res velika, vsaka od pohodniških poti ima svojo zgodbo. Najbolj priljubljena Pot po robu na planoti Gora navduši z razgledi, naravnimi znamenitostmi in biotsko raznovrstnostjo. Na vinorodnih gričih ne spreglejte poti Po Vertovčevih poteh, ki je posvečena Matiji Vertovcu, velikemu učitelju vipavskih vinogradnikov. Zgodbe iz 1. svetovne vojne lahko odkrivate na Poti na Sveto Goro po jarkih in kavernah, pa tudi na poti Iz Nove Gorice na Škabrijel. Najdaljša in izjemno zanimiva pa je Učna pot ob reki Vipavi, ki vam razkrije čarobnost skrbno ohranjene narave ob reki. Na najvišje vrhove, tudi nad 1400 metrov, in po dolini lahko pri nas hodite vse leto. Uživajte in ne spreglejte, kaj vam svetuje naš Zeleni vodnik: hodite in kolesarite po označenih poteh.

Povej mi, kaj ješ

Okusi, s katerimi vas danes razvaja Rajska dolina, vas popeljejo v odkrivanje našega najbolj žlahtnega izročila. V teh krajih so Rimljani že pred več kot dva tisoč leti gojili vinsko trto, številne stare domače vinske sorte so naši vinarji uspeli ohraniti vse do danes. Avtohtoni zelèn, pinela in druge domače sorte, ki jih vipavski vinarji pridelujejo v butičnih količinah, so med ljubitelji vin zaradi visoke kakovosti in drugačnosti zelo cenjene. Vinarji pa niso ohranili le starih sort. Bogato izročilo vinogradništva in vinarstva je danes neprecenljiv temelj sonaravne in ekološke pridelave grozdja ter preudarnega negovanja vipavskih vin. V naših sadovnjakih, na njivah in v vrtovih ni nič drugače. Sadje in vrtnine so skupaj z vinom že pred stoletji ponesli sloves Vipavske doline in Goriške vse do Dunaja in Rima. V številnih zapisih iz različnih obdobij lahko razberemo, da so naše kraje imenovali "rajski vrt". Domačini pa svojih pridelkov niso le vozili drugam. Vipavska dolina in Goriška sta bili kot rodovitni deželi pravi magnet za plemstvo, ki je seveda želelo bogato obložene mize. Tu, ob tisočletnih prometnih poteh, na stičišču različnih kultur se je razvila značilna kultura priprave jedi iz sezonskih domačih sestavin, ki ostaja ključno vodilo in predstavlja neizčrpen navdih sodobnim kulinaričnim ustvarjalcem. Privoščite si doživetja rajskih okusov. Vipavska dolina in Goriška vas pričakujeta z edinstvenimi pokušinami vin pri vinarjih, z vrhunskimi restavracijami, domačimi gostilnami in turističnimi kmetijami. Naš Zeleni vodnik priporoča: izbirajte in jejte lokalno pridelano hrano.

Povej mi, kako si

Že pogled na našo prvinsko naravo in skrbno negovano, pristno krajino poboža dušo. Mir in počasen življenjski ritem lahko začutite na vsakem koraku. V srečanjih z domačini boste odkrivali ljubezen do rodnih krajev, strast do negovanja tradicije in iskrenost, ko beseda nanese na skrb za okolje. Tudi gostoljubje je povsem iskreno. Sprejmite povabilo v vinske hrame in na ogled vinogradov, sprejmite podarjeno sadje in vse nasvete, ki si jih domačini predajamo iz roda v rod. Naše kraje raziskujte v družbi lokalnih vodnikov, ki vas popeljejo v raznolika top doživetja. V stiku z domačini boste tako lahko odkrivali vse odtenke našega gostoljubja. Mednje sodijo tudi prijazni napotki za odgovorno potovanje in bivanje v naših krajih, ki jih pooseblja Zeleni vodnik.

Naj se vaš oddih začne in konča brezskrbno. Dobrodošli v iskreno zeleni Rajski dolini.