Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Oktober 2022

Čas za raziskovanje pristnih okusov

Ko se srečata tradicija in ustvarjalna strast

Jesen prinese izpolnitev. Krog je skorajda zaključen. Skorajda zato, ker v Vipavski dolini in na Goriškem marsikatere vrtnine uspevajo na prostem vse leto. Vinogradi, sadovnjaki in polja pa si čez zimo lahko odpočijejo. Pridelki so obrani. Čas je za njihovo zorenje, za mojstrsko kletarjenje vina in za ustvarjanje vseh tistih dobrot, ki božajo naše čute. Jesen je čas, ko se po lokalnem izročilu poklonimo naravi in družimo ob okušanju njenih darov. Dobrodošli v deželi žlahtne tradicije in rajskih okusov.

Edinstvena vinska dežela

Vipavska dolina ima izjemno bogato, več tisočletno tradicijo gojenja vinske trte. Med vsemi vinskimi deželami v Sloveniji je prav Vipavska dolina vse do danes ohranila največ starih domačih vinskih sort, med katerimi izstopata avtohtoni zelèn in pinela. Vipavski vinarji ohranjajo bogato izročilo in negujejo svoja vina s strastjo. Zato imajo danes vipavska vina prepoznaven karakter in se po kakovosti uvrščajo v sam svetovni vrh. Zaradi te strasti, ki se prenaša iz roda v rod, so tudi pokušine vin v vipavskih kleteh tako posebne. Goste običajno sprejme vinar, ki je vina pridelal, negoval in vanje vtkal svojo dušo. Predstavitve vin so zato osebne zgodbe, ki jih navdihuje rodovitna dolina in napaja družinsko izročilo.

Tradicija druženja v vinskih hramih

V čudoviti lokalni zakladnici znanj in običajev, ki so tesno povezani s pridelavo vina, se je ohranil tudi običaj, da so se vinarji po martinovem obiskovali, okušali mlada vina in izmenjavali vinarske izkušnje. Praznik sv. Martina, ko se mošt spremeni v vino, pa so kmetje po tradiciji, ob polni mizi domačih dobrot, praznovali z vsemi, ki so med letom pomagali v vinogradih in sodelovali v trgatvi. Iz tega izročila in novejše tradicije praznovanja vinske letine je v Vipavski dolini nastal edinstven niz prireditev, ki ga že več kot dve desetletji poznamo pod skupnim naslovom Vinski hrami Vipavske doline med martinom in božičem. Letos, ko se spet lahko družimo brez omejitev, vinski hrami, gostilne in vasi na široko odpirajo svoja vrata. Od 11. novembra pa vse do 17. decembra lahko v deželi rajskih okusov izbirate med najmanj 35 različnimi dogodki, ki ohranjajo tradicijo in vabijo k okušanju lokalnih dobrot. Poleg tradicionalnih martinovanj ne prezrite številnih osmic, ki ponudbo domačih jedi obogatijo s pristnim vzdušjem in pogosto tudi z domačo glasbo. Lokalne restavracije in gostilne v tem času poskrbijo za posebno ponudbo, na marsikateri turistični kmetiji pa lahko tudi prespite. Dobrodošli v Vipavski dolini na jesenskih druženjih v vinskih hramih, ki imajo globoke korenine v lokalni kulturi, v povezanosti z naravo in med ljudmi.

Čar jesenskih okusov

Dozorel je kostanj, svojo neprekosljivo sladkost že dobiva kaki, v gozdovih je letos vse polno gob. V Vipavski dolini in na Goriškem boste na turističnih kmetijah, v gostilnah in seveda v restavracijah z vrhunsko kuhinjo na krožnikih lahko našli vse te darove jesenske narave. Zaradi tradicionalnega vodila lokalne kulinarike, ki v ospredje postavlja sezonske sestavine, so jesenske jedi še bolj barvite in zaradi specifičnih sestavin tudi izjemno okusne. Še več, ob vsakem krožniku, ki ga v Vipavski dolini in na Goriškem postavijo na mizo, lahko začutimo harmonijo lokalnih sestavin in ljubezen, s katero so bile pripravljene. Preplet tradicije in ustvarjalne strasti, tako v preprostih kuhinjah kot v kuhinjah slovitih chefov, ki se ponašajo z Michelinovimi zvezdicami, uvršča Vipavsko dolino in Goriško v sam vrh slovenske kulinarične ponudbe. Čas je za okušanje pristnih okusov, čas je za uživanje v Rajski dolini.