Januar 2021
Zapeljivi okusi, vse leto
Odkrij skrivnosti kulinarično vinskega raja
Letos bomo okuse raziskovali s posebnim žarom. Slovenija je Evropska gastronomska regija 2021. Visoko priznanje Sloveniji za trajnostni razvoj gastronomije, ki preko povezovanja kmetijstva in turizma gostom ponuja trajnostno pridelana živila ter ohranja bogato kulinarično dediščino, je odlična priložnost za raziskovanje razkošja okusov Vipavske doline in čezmejne Goriške. Slovenska kulinarična krajina in njene edinstvene zgodbe so predstavljene na spletnem portalu Taste Slovenia, kjer imajo vidno vlogo tudi najbolj zapeljivi okusi, najboljši chefi in vinarji ter najbolj priznane restavracije iz naših krajev. Odkrij skrivnosti okusov rajske doline!
Vipavska jota, najbolj poznana lokalna jed
V Vipavski dolini bi težko našli še kakšno jed, ki tako kot jota združuje odtenke okusov vseh letnih časov. Jota je preprosta mineštra, ki jo lahko skuha vsak. Njena skrivnost je v izboru sestavin, ki so skrbno pridelane in nekatere celo pripravljene prav za to tradicionalno jed. Posebej to velja za najbolj priljubljeno in hkrati najbolj posebno različico jote iz repe tropinke. Prvi sestavini, krompir in česen, se posadita že zgodaj spomladi, malo kasneje tudi fižol. Ta čas se del skrivnosti že začenja tudi na najmanj pričakovanem kraju, v vinogradih. Vinske tropine, ki ostanejo po stiskanju grozdja, bodo kasneje v jeseni skrbno shranjene počakale, da na poljih dozori repa, posejana pozno poleti. Tista najlepša in najbolj zdrava repa, ki se kisa v vinskih tropinah, dobi edinstveno barvo in okus, ki joti doda nepogrešljiv in najbolj skrivnosten akcent. Podobno kot lovor, ki vse leto diši na robovih vrtov in v joto prispeva svoj list. Za zadnji in najmočnejši akcent je potrebno počakati na zimske koline. Včasih sveže, še raje malce posušene klobase, včasih kos suhega ali prekajenega mesa joti dodajo "moč", kot prisotnost mesa v zelenjavni mineštri običajno opišejo domačini. Štirje letni časi se v joti zlijejo v edinstveno celoto, ki se je preprosto ne moreš naveličati. Morda je prav zato jota ena tistih redkih lokalnih jedi, ki iz vipavskih loncev diši vse leto …
Goriški radič, najbolj dragocena vrtnina
Med vsemi vrtninami, ki uspevajo v rajski dolini, je goriški radič, domačini ga imenujejo tudi sukénski régut, resnično nekaj posebnega. To edinstveno sorto so z odbiranjem vzgojili tik ob današnji meji z Italijo. Goriški radič je danes svojevrsten kulinarični simbol čezmejnosti, kulturne in gospodarske povezanosti italijanske Gorice z njenim slovenskim zaledjem, ki jo je nekdaj oskrbovalo s svežo zelenjavo. Edinstvena goriška vrtnina, ki nas sredi zime razvaja z okusom in lepoto, je izjemno cenjena. Občudovanje in spoštovanje si zasluži zaradi znanja, vztrajnosti in veliko ljubezni, s katerimi pridelovalci vzgajajo čudovite glavice radiča, ki spominjajo na cvetove vrtnic. Goriški radič, ki od poletja raste na njivah, pozno jeseni skrbno izkopljejo s koreninami vred in ga nato v posebnih, toplih in temnih prostorih silijo, da razvije lepe glavice. Preden ga ponudijo odjemalcem, ga skrbno očistijo, saj je njegov popoln izgled hkrati njegov zaščitni znak. Čudovita vrtnina je tudi izjemno okusna in zdrava, zato je v zimskih mesecih zvezda stalnica na krožnikih priznanih domačih kulinaričnih mojstrov in številnih lokalnih gostiln. Dragoceni radič pa seveda najde pot tudi do kulinaričnih navdušencev po Sloveniji in v bližnji Italiji.
Z vrta na mizo
V rajskem vrtu, kot so že pred stoletji imenovali Vipavsko dolino, uspevajo številne poljščine in vrtnine ter dozori najboljše sadje. Domačini večinoma živijo v zasebnih hišah in skoraj vsaka ima tudi svoj zelenjavni vrt. Zaradi mediteranske, mile klime je na njivah in vrtovih vse leto mogoče najti kaj uporabnega. Tudi ko je zima res huda, prezimi vsaj radič in seveda zimzelene začimbe. Po dobre sestavine domačinom tako nikoli ni treba daleč, skorajda vse je vedno pri roki. Zato se je v Vipavski dolini in na Goriškem razvila kultura prehranjevanja z vrta na mizo, ki je pomemben del lokalne identitete. Tradicionalne jedi so večinoma sezonske, kar v lokalno kulinariko vnaša prijetno raznolikost. Odveč je poudarjati, da so lokalno pridelana živila zaradi kratkih nabavnih poti tudi bolj zdrava in okusna. K zdravi prehrani pa veliko prispeva tudi tradicionalni način pridelave, ki se izogiba umetnim dodatkom in redko zaobide zakonitosti narave. Trajnostno pridelane lokalne sestavine so temelj vsakdanje prehrane domačinov, z velikim veseljem jih v svojih kulinaričnih mojstrovinah uporabljajo priznani chefi in tudi na turističnih kmetijah ter v gostilnah, ki ponujajo domače jedi, boste lahko okusili razkošje kulinaričnega raja. Seveda ob kozarcu izvrstnega vipavskega vina, ki je tako kot vse ostale lokalne dobrote pridelano na tradicionalen način. Uživajte v okusih, ki so v Vipavski dolini in čezmejni Goriški zapeljivi vse leto …