Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Avgust 2021

Radost potovanj

Skrivnost rajske doline je v njeni pristnosti

Današnji način potovanj nekateri imenujejo nova normalnost. Marsikaj je drugače, ostaja pa neustavljiva želja po raziskovanju in sproščanju ob drobnih užitkih. Popotniki, ki so to poletje v Vipavski dolini in na Goriškem že našli svoja rajsko lepa doživetja, so aplikacije za ocenjevanje popotniških izkušenj zasuli z najvišjimi ocenami in osvetlili marsikaj, česar se domačini komajda zavedamo. Zadovoljstvo največkrat pričarajo stvari, ki jih ne zmorejo ujeti še tako lepe fotografije. Presenečenja, pristnost in iskrenost gostiteljev so tiste čarobne sestavine, ki doživetjem dodajo dimenzije rajskosti. Vipavsko dolino in čezmejno Goriško je preprosto treba doživeti.

Skriti dragulji

Slikovita in v vseh letnih časih lepa pokrajina popotnika očara že na prvi pogled. Do najlepših kotičkov in najbolj presenetljivih doživetij pa ne vodijo najbolj očitne poti. Popotnikom so lahko v veliko pomoč lokalni vodniki, ki so naravne danosti, tradicijo in lokalne dobrote povezali v vznemirljiva top doživetja. Pobrskajte in na našem spletnem portalu boste zanesljivo našli doživetje zase. Na lov za skritimi dragulji se lahko odpravite tudi sami. Eno večjih presenečenj vas čaka v stari vasici Pedrovo, skriti na vzpetini nad slikovitim, mogočnim gradom Rihemberk. V resnično miniaturni vasici Pedrovo bodo vse vaše čute razvajali na turistični kmetiji s prenočišči, v eko sirarni in celo v umetnostni galeriji, ki nudi tudi prenočišča. Če iščete drugačnost in resničen oddih, te vasice ne smete zaobiti. Prav posebno doživetje stare vipavske vasi, ki se med drugim lahko pohvali z največ podzemnimi vinskimi hrami in številnimi arhitekturnimi posebnostmi, boste našli na Gočah, v vasici, ki se skriva med s trto poraslimi griči. Povsem drugačne skrivnosti lahko odkrivate v Ajdovščini, kjer vas v središču mesta pozdravijo ostaline rimske utrdbe Castra z najdaljšim še ohranjenim rimskim obzidjem v Sloveniji, v odkrivanje biserov umetnosti pa vabi Pilonova galerija, eden najbolj uglednih kulturnih hramov v dolini. Da bi začutili, kako usodno in krati neločljivo so ti kraji povezani s čezmejnimi kraji, morate stopiti na Trg Evrope, skupni trg Nove Gorice in italijanske Gorice, ki je simbol tega edinstvenega somestja ob danes povsem odprti meji. Leta 2025 bosta Gorici skupaj Evropska prestolnica kulture.

Pristnost rajske doline

Danes vse bolj cenimo trajnostno naravnane turistične destinacije. Vipavska dolina in čezmejna Goriška imata tovrstno naravnanost dobesedno v genih, posebej na področju pridelave hrane, vinarstva in kulinarike. Tradicionalne načine pridelave danes domačini uspešno prilagajajo spremenjenim podnebnim razmeram. Letos, ko so pomladne vremenske razmere skoraj povsem uničile pridelek sadja, se v dolini sladkamo z melonami, ki v teh krajih še pred desetletjem niso uspevale. V gostilnah in na turističnih kmetijah boste v vsakem letnem času zanesljivo našli tradicionalne sezonske jedi, pridelane iz lokalnih sestavin. Podajte se v raziskovanje rajskih okusov in spoznajte drugačnosti. Ljubitelji vin boste lahko odkrivali stare domače vinske sorte, ki jih ne boste našli nikjer drugje. Iz bogatega izročila črpajo navdih tudi naši mojstri kulinarike, med njimi tudi nosilci Michelinovih zvezdic in priznanj. Vse več uglednih gostiln in restavracij se ponaša z znakom Slovenia Green Cuisine. Del lokalnega izročila je tudi prepričanje, da je za dobro hrano najprej potrebna dobra voda. Te ima Vipavska dolina v izobilju in povsod jo lahko pijete iz pipe ali iz javnih pitnikov, ki jih najdete v urbanih naseljih. Pozabite na plastenke, saj si na potepanjih po rajski dolini lahko svežo vodo natočite kjerkoli.

Ljudje

Narava nam je podarila edinstvenost. Rajska doživetja ustvarjamo ljudje. V prej omenjenih odličnih ocenah popotniških izkušenj, ki jih boste našli na spletu, boste zlahka razbrali, da smo v Vipavski dolini in na Goriškem odlični gostitelji. Kako lepo je, ko v visoko ocenjenem kampu zjutraj, še preden odpreš oči, zadiši po sveže pečenem kruhu, ki ga tam spečejo lastniki. Kako presenetljivo je, ko te po okušanju edinstvenih sirov povabijo v najbolj nenavadno zorilnico, ki si jo lahko zamislite. Kako nepozabno je, ko ti v vinski kleti vinar osebno natoči kozarec vina iz soda ob pripovedovanju zgodb številnih rodov, ki ohranjajo tradicionalno vinarstvo. To odprtost in iskreno gostoljubje dobesedno poosebljajo naši turistični vodniki in predstavljajo vsa naša top doživetja. Tudi zato je v Vipavski dolini in čezmejni Goriški vse drugače.

Bike & Taste v Rajski dolini

Vse čarobne sestavine rajsko lepih doživetij, presenečenja, pristnost in iskrenost gostiteljev, boste najlepše doživeli na Bike & Taste avanturah po naši rajski dolini. Kolesarjenje ni samo trenutno najbolj priljubljen način rekreacije, je tudi daleč najbolj navdihujoč način raziskovanja. S kolesom se lahko pripeljete tudi do najbolj skritih kotičkov, naravnost pred vinske hrame in seveda do vseh miz, ki jih bodo gostitelji bogato obložili samo za vas. Da o razgledih, čudovitem rastlinju in svežem zraku niti ne izgubljamo besed … Rajska dolina je tudi resničen raj za kolesarje.