Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Marec 2021

Gremo na zrak

V naravi lahko najdemo resničen oddih

Spremembe so vedno blagodejne, letos še posebej. Nikoli doslej nismo toliko časa preživljali med štirimi stenami in pred ekrani vseh vrst. Digital detox, očiščenje posledic izpostavljanja digitalnim napravam, ni več nekaj, kar naj bi potrebovali v prihodnosti. V času epidemije smo preskočili nekaj stopnic, razstrupljanje od nenaravnega načina življenja potrebujemo zdaj in takoj. Gremo na zrak! Vipavska dolina in Goriška sta v pomladnih dneh cvetoči raj, kjer lahko v naravnem okolju poiščete sprostitev, uresničite željo po aktivnostih v naravi ter si podarite naravnost zdravilna doživetja.

Z družino na potep

Načrtovanje družinskega oddiha se običajno začne s podobnimi vprašanji. Kaj bomo počeli? Kje se lahko dodobra razgibamo, spoznamo kaj novega in se imamo ves dan lepo? Priložnosti za družinska potepanja boste v Vipavski dolini in na Goriškem našli v prvinski naravi, v raziskovanju naravnih in kulturnih znamenitosti, v podeželskih in v urbanih naseljih. Trnovska in Banjška planota sta prepredeni s številnimi potmi, med katerimi ni težko izbrati manj zahtevnih pohodniških in kolesarskih izzivov za družine. Za cilj lahko izberete katero od naravnih znamenitosti ali se odpravite na raziskovanje kraških pojavov. Otroke bo navdušila pripoved o tem, da je bilo pobočje Trnovske planote nekoč koralni greben, današnja dolina pa je ležala pod gladino morja. Zanimive zgodbe lahko poiščete marsikje. V Ajdovščini se lahko po naravoslovni učni poti ob Hublju povzpnete do njegovega mogočnega kraškega izvira, ob tem pa spoznate tudi zgodbo nekdanjih fužin. V bližini Nove Gorice lahko obiščete Park miru na Sabotinu, ki ponudi priložnost za pogovor o prvi svetovni vojni in prelep razgled na somestje dveh Goric, ki brez meje danes živita v sožitju.

Več idej za potepanja poiščite na našem spletnem portalu ali pokličite naše turistično informacijske centre, ki tudi v času zaprtih vrat z veseljem odgovorijo na telefonske klice. Navdih za načrtovanje večdnevnega oddiha lahko poiščete tudi med našimi top doživetji za družine, ki bodo letos obogatena in spet na voljo takoj, ko bodo zdravstvene razmere v Sloveniji to dopuščale.

Kolesarski, pohodniški in adrenalinski raj

V Vipavski dolini, na Goriškem in na visokih kraških planotah, ki zaokrožujejo to edinstveno pokrajino na zahodnem robu Slovenije, so skorajda vse aktivnosti na prostem mogoče skozi vse leto. Razen v vodnih športih, ribolovu in nekaterih adrenalinskih doživetjih lahko dobesedno vse leto uživate v pohodništvu, kolesarjenju, prostem letenju z jadralnimi padali ali zmaji, plezanju, jahanju in še čem. Razgiban teren s številnimi možnostmi za postanke, mediteransko mila klima in raznolikost poti navdušijo tudi najbolj zahtevne rekreativne športnike, vse pogosteje pa v te kraje prihajajo tudi pomembna profesionalna tekmovanja. Vipavska dolina in Goriška bosta tudi letos prizorišče zahtevne gorske tekaške preizkušnje Ultra Trail Vipavska dolina, posebej pa se veselimo tudi dveh velikih kolesarskih dirk. Po nekaj letih premora bo v naše kraje na eni od etap znova zapeljal Giro d'Italia, s štartom v Ajdovščini in ciljem na Sveti Gori pa bomo gostili tudi kraljevsko etapo ugledne Dirke po Sloveniji. V zadnjih letih so prav kolesarji na novo odkrivali obilje različno zahtevnih poti in kulinarično-vinsko razkošje, ki si ga lahko privoščijo ob zaključku kolesarskih tur. Rajska dolina kolesarje vedno očara z dvojnimi užitki … Raziščite danes in načrtujte svoje kolesarske počitnice za čas, ko se bodo na široko spet odprla tudi vrata naših restavracij, gostiln in turističnih kmetij.

Rajska dolina ostaja rajska. S tvojo pomočjo.

Lepota naše pokrajine, neokrnjena narava, kulturne in naravne znamenitosti, odlična pitna voda, mir in pristen življenjski slog navdušujejo popotnike. V preteklih stoletjih so Vipavski dolini zaradi izjemnih naravnih danosti nadeli ime rajska dolina. Taka je tudi ostala. Domačini skrbimo za svoje naravno bogastvo, ohranjamo kulturne spomenike, obdelujemo zemljo na tradicionalen način in ohranjamo dragoceno izročilo prednikov. Zato rajska dolina še vedno obstaja.

Dragi popotnik, vabimo te, da nam pomagaš rajsko dolino ohraniti rajsko in podpreš našo usmerjenost v zeleni, odgovorni turizem. Skoraj vse občine, ki tvorijo našo turistično destinacijo, so že pridobile znak Slovenia Green Destination, prizadevanja domačinov za trajnostni razvoj pa gredo še dlje. Vabimo te, da pred obiskom naših krajev spoznaš 10 zelenih napotkov, ki smo jih oblikovali za naše goste. Res je, epidemija covida 19 nas je prisilila v drugačno ravnanje; ko gremo v naravo, moramo hrano pogosto vzeti s seboj. To pa še ne pomeni, da lahko odpadke puščamo kjerkoli, da lahko uprizarjamo piknike kjerkoli se nam zahoče in da lahko pozabimo na pravila lepega obnašanja. Dobrodošli v rajski dolini, ki se je trdno odločila, da bo rajska tudi ostala.