Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

April 2021

7 razlogov za obisk rajske doline

Odkrijte drugačnosti, uvrstite Vipavsko dolino na svoj potovalni seznam

Bliža se čas, ko bomo spet potovali. Iščete destinacijo, ki vam lahko ponudi sprostitev, vznemirljiva doživetja in za povrh še kaj edinstvenega? Našli ste jo! Za vas smo izbrali sedem najbolj prepričljivih razlogov za obisk Vipavske doline. Ko jo boste spoznali pobliže, boste odkrili, da jih obstaja še bistveno več. Prvinska in lepa narava vam bo razkrila svoje čare in možnosti za aktivna doživetja, domačini vas bodo razvajali z vrhunskimi vini, odličnimi jedmi in iskreno prijaznostjo. Sami, v dvoje, s prijatelji ali družino lahko pri nas doživite rajsko lep in aktiven oddih.

1. Pristna, zelena in varna

Vipavska dolina in Goriška obiskovalce očarata z neokrnjeno naravo in pristnim življenjskim slogom. To sta pomembni vrednoti tukajšnjih ljudi, ki predano skrbijo za naravno okolje in pitno vodo ter omogočajo, da pokrajina ohranja tradicionalno podobo in da v vsakdanjem življenju ostajajo dragoceni običaji. Vipavska dolina je zelena destinacija, vključena je v Zeleno shemo slovenskega turizma in nosi znak Slovenia Green Destination. V času, ko postavljamo varnost in zdravje na prvo mesto, za naše goste skrbimo po visokih slovenskih standardih Green&Safe ter mednarodnih standardih Safe Travels.

2. Kulinarični raj

Okušanje je v naših krajih eno od najbolj izpolnjujočih doživetij. Odlične lokalne sestavine naravnost z vrta na mizo, pripravljene na tradicionalen in tudi zelo kreativen način, so navdušujoča in tudi zmagovita kombinacija. Vipavska dolina in Goriška predstavljata slovensko turistično destinacijo z največ Michelinovimi zvezdicami in priznanji, v sam slovenski vrh jo postavlja tudi kulinarični vodik Gault&Millau. Vipavski pršut, domače jedi, sadje, radič, šparglji in celo vrtnice na krožnikih poskrbijo za drugačnost, vrhunski kulinarični mojstri pa tudi preprosta kuhinja v gostilnah in na turističnih kmetijah naravnost očarajo.

3. Edinstvena vipavska vina

Vipavska dolina, edina vinska dolina v Sloveniji, ljubitelje vin navdušuje z redkimi, skrbno ohranjenimi starimi domačimi sortami, med katerimi je tudi avtohtona sorta zelèn. Tradicionalno vinarsko izročilo danes vinarji uspešno združujejo s sodobnimi znanji, vse pogosteje se odločajo za naravne postopke pridelave vin. Vinske pokušine so v Vipavski dolini razred zase. Naša vinska doživetja, ko vas vinarji povabijo v svoje kleti in lahko vina okušate tudi naravnost iz soda, imajo na platformi Tripadvisor najvišje ocene v Sloveniji. Lonely Planet je okušanje vin v Vipavski dolini uvrstil med 6 razlogov za obisk Slovenije.

4. Raj za aktivne, vse leto

Prijazno podnebje z milimi zimami, zgodnjo pomladjo in veliko sončnimi dnevi ustvarja naravnost idealne pogoje za aktivnosti na prostem. Razgiban relief in vode omogočajo tudi adrenalinska doživetja. Pri nas lahko dobesedno vse leto uživate v kolesarjenju, pohodništvu in gorskem teku, prostem letenju, plezanju in jahanju. Od pomladi do jeseni se lahko sproščate z adrenalinskimi doživetji in vodnimi športi. Vipavska dolina in Goriška redno gostita pomembna mednarodna tekmovanja v gorskem teku, kolesarjenju in prostem letenju. Letos se bo skozi Novo Gorico zopet zapeljal Giro d'Italia.

5. Naravne in kulturne znamenitosti

Pokrajina na stičišču zahodnega roba dinarsko-kraškega sveta in Mediterana navduši s številnimi kraškimi pojavi, slikovitimi izviri, vinorodnimi griči, skalnatimi pobočji in neokrnjenimi gozdovi, kjer lahko spoznavate presenetljivo biotsko raznovrstnost. Dežela je že od nekdaj stičišče različnih kultur. Odkrijte dobro ohranjene sledi Rimljanov, obiščite številne gradove in dvorce, spoznajte kulturne zakladnice v cerkvah in samostanih, odkrijte arhitekturne posebnosti in se sprehodite po poteh miru. Zgodbe preteklosti in sodobna ustvarjalnost vam v muzejih in galerijah razkrivajo našo dušo.

6. Top doživetja

Vse lepote, kulinarično-vinske dobrote in posebne zgodbe boste najlepše spoznavali v družbi lokalnih vodnikov. Izberite eno od naših top doživetij in se podajte v odkrivanje najlepših kotičkov v dolini in na planotah, v okušanje lokalnih vin in jedi ob spoznavanju njihovega izvora in tradicije pridelave, v nepozabna doživetja z ljudmi, ki odprejo vrata domačije in svoje srce. Iščete aktiven odklop, nepozabno avanturo, popolno razvajanje ali doživetje za družino? Med našimi top doživetji vas čaka vse to in še veliko več.

7. Preprostost in gostoljubje

Popotniki, ki po odkritju Vipavske doline na spletnih aplikacijah delijo svoja mnenja, kot po pravilu z navdušenjem poročajo o gostoljubju in prijaznosti domačinov. Pridite, ostanite nekaj dni in se prepričajte. Nastanitve na podeželju, luksuzne ali preproste, vas zazibljejo v miren življenjski utrip. Tiste bolj urbane ne skoparijo z udobjem. Vrhunski glampingi, odlično urejeni kampi in nastanitve na kmetijah so kot nalašč za raziskovalce lokalnih posebnosti. V hotelih, sobah in apartmajih boste našli svojo oazo miru med aktivnim doživetji, potepanji in avanturami vseh vrst.

Rajska dolina obstaja.

Pobrskajte po našem spletnem portalu in poiščite še kakšen razlog za obisk Vipavske doline in čezmejne Goriške. Odkrijte priložnosti za vznemirljiva doživetja, sproščujoče počitnice in nepozabno druženje z domačini. Že danes rezervirajte svoje prihodnje potovanje. Dobrodošli v našem raju.