Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

November 2020

Sanjaj rajsko dolino

Ko bo čas, jo boš obiskal in užival kot v raju

Doma smo. V tem trenutku je to najboljša odločitev. Sanj o potovanjih in raziskovanjih vznemirljivih dežel pa si ne pustimo vzeti. Letošnjo zimo nam bodo prav sanje, žive in slikovite, pomagale ohranjati optimizem in krajšati čas do vnovične sprostitve potovanj. Zato sanjaj! Vipavska dolina in Goriška ponujata toliko priložnosti za potepanja, aktivnosti v naravi in drugačna doživetja, da lahko že danes pustiš domišljiji prosto pot in v mislih doživljaš svoje bodoče potovanje.

Odkrivaj prvinsko lepoto

Zelena, razgibana pokrajina te osvoji za zmeraj. V dolini in na njenem gričevnatem obrobju, kjer vedute krasijo slikovite vasice, gradovi in dvorci ter številne cerkve, lahko pohajkuješ, raziskuješ in uživaš v prijazni, ravno prav obljudeni odmaknjenosti. Pogled kar sam zbeži na mogočna pobočja visokih kraških planot. Z njihovih robov in vrhov se odpirajo prelepi razgledi na čezmejno Goriško, na Kras in Jadransko morje, z najvišjih točk pa tudi na Julijske Alpe. Poišči navdih v naših filmih in se prepusti prvinski lepoti. V tej idilično lepi in sončni deželi živijo prijazni, mediteransko topli ljudje, ki z največjo skrbnostjo ohranjajo svoje okolje pristno. Predstavljaj si, kako ti domačini z nasmehom odprejo vrata domačij in te povabijo k okušanju svojih pridelkov. To te bo nekega dne posebej navdušilo.

Sanjaj rajske okuse

Številni popotniki trdijo, da je te kraje vredno obiskati že samo zaradi razkošja okusov. Rodovitna pokrajina, ki so jo že pred stoletji imenovali rajski vrt, je neizčrpna zakladnica slastnih plodov in žlahtne tradicije. Trto tu gojijo že več kot dva tisoč let. Današnja vina, pridelana po starem izročilu in z vsem sodobnim znanjem, so resnično nekaj posebnega. Pokušine v vinskih hramih, ki jih vinarji pospremijo z lokalnimi prigrizki in obogatijo s svojimi osebnimi zgodbami, so edinstveno doživetje. Občutek raja pričara tudi lokalna kulinarika. Domač vipavski pršut z rezino pravkar pečenega kruha in krožnik znamenite vipavske jote sta prvi in zares obvezen korak v spoznavanje lokalnih okusov. Gostilne in turistične kmetije, vsaka sicer nekoliko drugače, te povabijo v odkrivanje kulinaričnih posebnosti in sezonske raznolikosti. Tudi visoka kulinarika poišče navdih v tradiciji in sezonskih sestavinah. Pričakuj vrhunsko kakovost, v več restavracijah odlikovano z Michelinovimi zvezdicami, kreativnost in izjemno gostoljubje. Sanjaj danes. Ko se boš lahko predal tem okusom, boš užival kot v raju.

Načrtuj nepozabna doživetja

Vse drugačnosti rajske doline in obilje možnosti za sprostitev lahko najlepše spoznavaš v spremstvu lokalnih vodnikov, ki te popeljejo v top doživetja. Vodene kolesarske ture in pohodniški izleti, vinsko-kulinarična raziskovanja, odkrivanja zgodb preteklosti in tudi adrenalinska doživetja ti Vipavsko dolino in Goriško približajo na nepozaben način. V slehernem doživetju se prepletajo zgodbe prvinske narave, razburljive zgodovine, lokalne kulture in značilnega življenjskega utripa. Tudi osebne zgodbe so vmes. Lokalni vodniki znajo pripovedovati in prisluhniti tudi tvojim željam. Zato lahko sanjaš … Želje boš nekega dne uresničil. Odkril boš nove kraje, čiste reke in čudeže narave. Povzpel se boš do najlepših razglednih točk in lahko poletel v nebo. Lahko boš dan preživel na kolesu, na vodi ali prežet z adrenalinom. Lahko boš okusil raj na zemlji.