Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Januar 2019

Dvanajst doživetij. Vse leto.

Okusno, aktivno, presenetljivo, drugačno

Vipavska dolina je vabljiva vse leto. Zanimiva je v vsakem letnem času in v vsakem vremenu, vselej ponuja obilo priložnosti za drugačna doživetja. Boste Vipavsko dolino obiskali že v januarju? Predstavljamo vam dvanajst predlogov za zanimiva doživetja. Ne zato, da bi za vsak mesec v letu priporočali po eno. Prav vsa doživetja so vam na voljo kadarkoli, dobesedno vse leto. Izberite svoj najljubši čas, pridite in uživajte v mikavni drugačnosti Vipavske doline.

Kulinarika, vino in kmetije

V Vipavski dolini sodi okušanje brez dvoma povsem na vrh vašega "moram" seznama. Pričakujte razvajanje. Odlična kulinarična ponudba in vrhunska vipavska vina slovijo daleč naokrog. Ste vedeli, da v Vipavski dolini uspevajo številne stare domače vinske sorte in da se naravna vipavska vina po kakovosti uvrščajo v sam svetovni vrh? Privoščite si okušanje vin pri enem od vinarjev in spoznajte edinstvenost vipavskih vin v eni od bogato založenih vinotek. Prav posebno gastronomsko razvajanje boste našli v Gostilni pri Lojzetu v dvorcu Zemono. To je ena od dveh restavracij v Sloveniji, ki jima je sloviti Gault & Millau namenil najvišjo oceno. Tudi številne druge restavracije in gostilne vas bodo razvajale z visoko kulinariko, jedi iz odličnih lokalnih sestavin pa boste našli tudi na vseh turističnih kmetijah. V januarju ne prezrite sezonske posebnosti: na krožnikih vas pričakuje edinstven goriški radič.

Adrenalinska doživetja, pohodništvo in kolesarjenje

Navdušilo vas bo, da ste v Vipavski dolini lahko na prostem aktivni vse leto. Tudi najbolj priljubljena adrenalinska doživetja, kot so jadralno padalstvo, zmajarstvo in gorsko kolesarjenje, si pogosto lahko privoščite sredi zime. Ste vedeli, da zato Vipavska dolina vsako leto zgodaj spomladi gosti prvo evropsko zmajarsko tekmo v letu? Tudi za cestno kolesarjenje po dolini in vipavskih gričih je primernih nadpovprečno veliko dni v letu. Pravo razkošje poti in priložnosti pa boste našli vsi, ki vas navdušuje pohodništvo. Tudi v zimskih mesecih se najdejo dnevi, ko se boste v hrib povzpeli zgolj v majici s kratkimi rokavi. Ne prezrite priložnosti za spoznavanje drugačnosti Vipavske doline. Z lokalnimi vodniki se lahko s kolesom popeljete med vinogradi in gradovi ali izkusite edinstvene pohodniške izlete za hedoniste.

Zgodbe Rimljanov, gradovi in sakralna dediščina

Sledi bogate zgodovine vas vabijo k odkrivanju zanimivih zgodb. Med lepo ohranjenimi ostalinami rimske utrdbe v Ajdovščini je še danes živa zgodba o veliki bitki med dvema rimskima cesarjema, ki jo je odločila vipavska burja. Gradovi in dvorci so drugačna zakladnica zgodb. Dvorec Lanthieri pripoveduje o svetovljanstvu, dvorec Zemono o hedonizmu, grad Rihemberk o mogočnosti in netopirjih, grad Kromberk pa povabi k ogledu muzejskih zbirk. Posebne zgodbe in številne bisere sakralne kulture boste našli v cerkvah in samostanih. Na Kostanjevico nad Novo Gorico vas vabi frančiškanski samostan z grobnico zadnje francoske kraljeve rodbine Burbonov, dragoceno Škrabčevo knjižnico in veliko zbirko vrtnic burbonk. V Vipavskem Križu, slikovitem srednjeveškem mestecu, vas bo navdušil kapucinski samostan s slovito staro knjižnico in dragocenimi likovnimi umetninami.

Naravna čudesa, vode in Trnovsko-Banjška planota

Obiskovalce Vipavske doline najprej očara lepota pokrajine, njena razgibanost in spokojnost, ki jo poudarjajo vsi mogoči odtenki zelene barve. Dolina je resnično zelena, v vseh pomenih te besede. Ste vedeli, da je več kot dve tretjini narave v Vipavski dolini zaščitene in da je velik del sodi v območje Natura 2000? Med najbolj privlačne naravne znamenitosti sodijo Otliško okno in mrazišča v naravnem rezervatu Trnovskega gozda. Prava dragocenost so vodni izviri. Posebej slikovita sta izvir Vipave, edini deltast izvir reke v Evropi, in izvir hudourniške reke Hubelj. Eno največjih območij neokrnjene narave pa predstavlja Trnovsko-Banjška planota, ki v vsakem letnem času ponuja veliko priložnosti za sprostitev. Bogastvo naravnih lepot Vipavske doline s svojim zaščitenim krajinskim parkom zaokrožuje planota Nanos, ki tako kot Trnovska planota navdušuje tudi z botanično pestrostjo.

In še mnogo, mnogo več

Vipavska dolina premore še nešteto skritih draguljev, ki obiskovalce presenetijo in prepričajo, da se v Vipavsko dolino vračajo znova in znova. Morda boste naslednjič želeli raziskati poti miru, ki vas popeljejo po sledeh 1. svetovne vojne, ali pa boste raziskovali izjemno bogato industrijsko dediščino v Ajdovščini. Vipavska dolina je ohranila svojo prvinskost, zato tu ne pričakujte nadležnih stojnic in neokusne krame. Pristne lokalne izdelke lahko kupite v lepo urejenih specializiranih prodajalnah, kjer vam bodo z veseljem predstavili tudi njihovo poreklo. In povsod, resnično povsod, lahko pričakujete prijaznost in odprtost tukajšnjih ljudi ter nepozabno gostoljubje.