Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Januar 2018

Vse novoletne zaobljube

Aktivno, zdravo, sproščujoče, drugačno

Novo leto. Lahko ga živite drugače, lahko uresničite vse novoletne zaobljube. Začnete lahko takoj. Vipavska dolina ponuja mikavne in zares drugačne aktivnosti tudi sredi zime, zdrave in zelo okusne jedi ter priložnosti za sproščanje in potepanje v mirnem, prijaznem okolju. Naj vas očarajo posebnosti, kot je v tem času goriški radič, in naj vas razveselijo številne možnosti nepozabnih doživetij. Prav vsak lahko najde nekaj zase. Navdihujoče in drugačno. Zdaj in vse leto.

Več gibanja v zeleni naravi

Vipavska dolina je vse leto zelena. Tudi takrat, ko planote in vrhove nad dolino prekrije sneg, ostajajo nižine in vipavski griči prijazno zeleni. Če ste si obljubili več gibanja, lahko v Vipavski dolini vso zimo kolesarite ali izberete eno od privlačnih pohodniških poti. Tistim, ki se želite povsem izogniti zasneženim delom poti, priporočamo nižinske smeri, kot so denimo Vertovčeva pot, pot Od Lijaka do Sekulaka ali naše super doživetje Peš po vinorodnih gričih. V januarju je tudi nekaj priložnosti za organizirane skupinske pohode. Preverite v najbližjem turistično informacijskem centru. Z veseljem vam bodo priporočili še katero od številnih pohodniških poti v Vipavski dolini.

Zdrava hrana, ki navduši

Vipavska dolina je raj za sladokusce. Lokalna kulinarika ponuja pravo razkošje pristnih okusov. Celo več, v Vipavski dolini boste povsod našli preproste, pristne in zdrave jedi, pripravljene iz sezonskih sestavin lokalnega izvora. Domače gostilne in turistične kmetije nikoli ne razočarajo, raje presenetijo s katero od sezonskih posebnosti in se potrudijo, da v vsakem letnem času lahko okusite najboljše, kar premore ta rajska dolina.

Edinstven goriški radič

Od decembra do februarja, ko je na prostem malo sveže zelenjave, vas v Vipavski dolini razvaja prav poseben radič, ki ga do končne zrelosti silijo v zaprtih, toplih prostorih. V spodnji Vipavski dolini pridelujejo goriški radič iz lastnega semena po tradicionalnem postopku že več kot 150 let. Danes je to izjemno iskano zimsko živilo, ki očara z izgledom, saj zaradi svoje rdeče barve in oblike spominja na vrtnico. Goriški radič je zelo cenjen tudi zaradi svojega okusa in bogate vsebnosti antioksidantov, kar ga uvršča med zelo zdrava živila. Lokalni kulinarični mojstri iz te posebne vrtnine pripravljajo privlačne in okusne solate ter vrsto zanimivih jedi, ki jih ne najdete nikjer drugje.

Sprostitev v prijaznem okolju

Vipavska dolina je vabljiva vse leto. Vsakogar očara razgibanost in lepota pokrajine, njena spokojnost in prijaznost tukajšnjih ljudi. V neokrnjeni naravi, kamor vabijo številne naravne znamenitosti, ob rekah, med vinogradi in v vipavskih vaseh z značilno arhitekturo, povsod boste našli mir in spontanost pristnega podeželja. Dolina je kot ustvarjena za počitek, tudi ko zapiha burja. Domačini pravijo, da ta silni veter zbistri misli. Poskusite. Redko kaj človeka sprosti tako kot dober sprehod v burji. Le na kapo morate paziti, da je burja ne odnese po dolini.

Kulinarični namig meseca

Privoščite si drugačnost. Ob zimskem obisku Vipavske doline preprosto morate okusiti tudi goriški radič. Tokrat vas vabimo k okušanju posebnih jedi, ki jih pripravljajo vrhunski kuharski mojstri. V restavraciji Pikol v Novi Gorici vas bo v svet vrhunske kulinarike in umetnin iz goriškega radiča popeljala družina Gašparin. Z odličnimi jedmi iz radiča in razgledom na Sočo pa vas bodo razvajali v Ošteriji Žogica v Solkanu.

Zanimivi dogodki v mesecu januarju

  • Črniče: 9. novoletni pohod Spoznajmo soseda, 7. 1. 2018, krožni pohod iz Črnič v Batuje in Selo je namenjen spoznavanju sosedov in druženju ob hoji.
  • Podnanos: 15. Pohod z Vertovcem v rojstni kraj slovenske himne, 27. 1. 2018, z zbirnega mesta v Podnanosu se bodo pohodniki z avtobusom peljali v Šmarje, od tam pa peš nazaj v Podnanos, na druženje v vinski kleti.

Več od dogodkih v mesecu januarju najdete tukaj.