Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Avgust 2018

Tako blizu svetovnih znamenitosti

Idilično izhodišče za nepozabne izlete

Vipavska dolina lahko uresniči vaše sanje o idealnih počitnicah. Sredi lepe narave, kjer vas najprej očara podeželski mir, boste našli pristno gostoljubje, odlična vina, vrhunsko kulinariko in nešteto možnosti za sproščena pohajkovanja. Lagodje Vipavske doline je kot ustvarjeno za sprostitev, svoje počitnice pa lahko razgibate z zanimivimi izleti, saj boste v neposredni bližini našli številne znamenitosti, mnoge tudi svetovnega slovesa.

Zvečer pa vas v Vipavski dolini spet pričaka mir s petjem čričkov in kozarec ravno prav ohlajenega vrhunskega vina.

Svetovno znana kraška čudesa

Značilna veduta doline in številne naravne znamenitosti razkrivajo, da je Vipavska dolina del kraškega sveta, ki navdušuje s svojimi nenavadnimi pojavi. Spoznajte jih! Ljubitelji pohodništva se lahko povzpnete na rob Trnovske planote in občudujete naravna mostova Otliško okno in Skozno, ki ponujata neponovljiv razgled skozi skalno odprtino. Slikoviti čudesi sta tudi kraška izvira rek. Hudourniški izvir reke Hubelj je ob večji količini padavin prava atrakcija, izvir reke Vipave pa slovi kot edini deltast izvir v Evropi. Le dobre pol ure vožnje stran pa se lahko spustite v čarobni podzemni svet najbolj znanih kraških jam na svetu. Postojnska jama, najbolj obiskana turistična jama v Evropi, po kateri vas popelje električni vlakec, vas bo navdušila s čudovitimi kapniki in edinstvenim prebivalcem – človeško ribico. Škocjanske jame, ki so vpisane v seznam svetovne dediščine UNESCO, so z veličastnim podzemnim kanjonom in izjemno naravo v okolici eden najlepših kraških biserov na svetu. Obisk teh jam vam pomaga doumeti skrivnostno povezanost podzemnega sveta in izvor obilja odlične pitne vode v Vipavski dolini.

Edinstveni beli konji

Ljubitelji konj lahko Vipavsko dolino spoznavate tudi iz konjskega sedla. Počitniško jahanje in terenska potepanja s konji vam bodo z veseljem omogočili konjeniški centri in društva, ki v Vipavski dolini nadaljujejo bogato tradicijo vzreje konj. Na enodnevnih ali večdnevnih izletih s konji po Vipavski dolini boste v neokrnjeni naravi spoznavali tudi najbolj skrite kotičke. Povsem blizu Vipavske doline, slabo uro počasne vožnje stran, lahko obiščete Lipico, najstarejšo evropsko kobilarno, ki že od 16. stoletja kontinuirano vzreja lipicance. Ta svetovno znana bela pasma konj je že od časa Habsburške monarhije sinonim za dunajsko šolo jahanja. Lipicance, rojene in vzrejene na slovenskem Krasu, lahko v Lipici spoznate povsem od blizu in jih lahko tudi jahate. Na Dunaj pa niso iz teh krajev prihajali le lipicanci. Dunajski dvor je od nekdaj zelo cenil tudi vipavska vina, ki jih danes poznajo po vsem svetu. Po izletu vas izborna žlahtnost Vipavske doline pričaka v lepem kozarcu.

Poletna osvežitev

Domačini se sredi vročega poletja najraje podamo na Nanos, na Goro in v Trnovski gozd. Visoke planote nad dolino obiskovalca prijazno sprejmejo z občutno nižjo temperaturo zraka in razveselijo z zeleno, cvetočo pokrajino. Na višku poletja je izlet po Trnovski planoti odlična izbira. Izlet lahko začnete v Ajdovščini in se po eni najbolj slikovitih gorskih cest v Sloveniji z nekaj predori v naravni skali pripeljete na rob planote Gore, ki ponudi čudovite razglede. Pot nadaljujete v Trnovski gozd, kjer si lahko ogledate zaledenel vhod v Veliko ledeno jamo, svetovno znano po klasičnem rastlinskem obratu. Pred vhodom v jamo vas bo prijetno zazeblo, a se boste kmalu spet ogreli. Na drugem koncu Trnovskega gozda vas pričakajo sončni travniki Banjške planote, ki vabijo k lenobnemu pohajkovanju daleč stran od hrupnega sveta. Pot se od tu spet pusti v dolino, v Novo Gorico, kjer se lahko odločite, da se mimo slovitega Solkanskega mostu z največjim kamnitim lokom na svetu podate na potep v dolino Soče. Neopisljivo lepa reka na skrajnem zahodu Slovenije navduši z edinstveno smaragdno barvo, kristalno čistimi tolmuni in številnimi priložnostmi za različne športe in avanture.

Najlepša doživetja z lokalnimi vodniki

Vam je v Vipavski dolini tako lepo, da ne želite zamuditi nobene priložnosti za odkrivanje njenih čarov? Najlepša doživetja ponujajo vodeni izleti, saj vam lokalni vodniki predstavijo življenje v dolini, omogočijo pristni stik z domačini in vas razvajajo s prijaznostjo. Najbolj priljubljene so vodene vinske ture, polet z jadralnim padalom v tandemu in tematske kolesarske ture.

Zanimivi dogodki v tem mesecu

Središče kulturnega dogajanja v tem času predstavljajo Poletna scena v Novi Gorici, Lakeness festival glasbe v Volčji Dragi in Poletje na Vipavskem v Vipavi in okoliških vaseh.

  • Vipavski Križ: Zven grajskih sten, 15., 22. in 29. 8. 2018, cikel treh glasbeno-vinskih večerov za zidovi straega gradu v Vipavskem Križu predstavlja ustvarjalnost nadarjenih glasbenikov
  • Volčja Draga: Lakeness festival glasbe – 4-dnevni koncert, 16. do 19. 8. 2018, na vrhuncu tega poletnega festivala bodo nastopile zvezde slovenske in tuje glasbene scene
  • Ajdovščina: Festival piva Pivomanija, 1. 9. 2018, festival v Športnem parku Pale poleg že znanih vrst kraft piva ponudi tudi posebej za to priložnost zvarjena piva

Več o dogodkih v mesecu avgustu najdete tukaj.