Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Julij 2018

Skočite v drugačnost

Svežina in pristnost poletnih doživetij

Vipavska dolina je privlačna vse leto. Obiščite jo poleti in se pustite razvajati z drugačnostjo. Mediteransko podnebje poskrbi za veliko vročih sončnih dni in prijetno toplih noči, čiste vode in neokrnjeni gozdovi pa ponujajo prijetno osvežitev. Vroče in sveže, vse imate lahko naenkrat. Vse sproščujoče in adrenalinske aktivnosti so na dosegu, vse kulinarične in vinske posebnosti vabijo k okušanju … Skočite v drugačnost! Poletje je!

Osvežitev ob vodi

Številni izviri in čiste vode so dragoceno naravno bogastvo Vipavske doline. Prijetno osvežitev boste našli ob reki Vipavi, ki očara z bujno zelenimi bregovi, mirnim tokom in čistimi tolmuni. Slikoviti meandri, ki jih tu in tam popestrijo igrive brzice, so kot ustvarjeni za sprehode, lenarjenje na bregu in odličen ribolov. Tudi skok v čisto vodo si lahko privoščite, lahko pa se odločite za nepozabno avanturo. Vipava SUP adventure vas vabi na voden izlet s SUP deskami po reki Vipavi. Izlet poteka po delu struge, kjer je narava povsem neokrnjena, kjer domujejo številne ptice in navdušuje obilje rib. Poletno kopanje si v Vipavski dolini lahko privoščite tudi v dveh odlično urejenih bazenskih kompleksih. V Športno-rekreacijskem centru Ajdovščina je poleg letnega kopališča na voljo tudi kamp, ki slovi po zgledni urejenosti. V Novi Gorici pa lahko osvežitev poiščete na mestnem kopališču z olimpijskim bazenom.

Adrenalinska doživetja

Navdušeni pohodniki in kolesarji se pred poletno vročino najraje umaknejo v gozdove, jadralni padalci pa se nad vročino preprosto dvignejo in poletijo v nova doživetja. Trnovski gozd ponuja vse to in še več. Gozdovi te veličastne planote so prepredeni s številnimi potmi, ki pohodnike, gorske tekače in kolesarje vodijo mimo edinstvenih naravnih znamenitosti. Na robu Trnovske planote sta tudi dve zelo priljubljeni vzletišči za jadralno letenje, Kovk in Lijak. Če pa si ob adrenalinskem doživetju želite tudi veliko zabave, obiščite Soča Fun Park, pustolovski park ob reki Soči v Solkanu. Z raftom vas čez Sočo popeljejo v razgiban park, ki otrokom in odraslim pričara nepozabno adrenalinsko avanturo. Najbolj pogumni se na izhodišče lahko spustite po 300-metrski jeklenici, napeti 40 metrov nad Sočo.

Okusi poletnih dni

Ste med tistimi, ki si poleti raje izberejo počasen življenjski utrip? Vipavska dolina je s svojo spokojnostjo naravnost idealna izbira za vse, ki vas navdušuje pohajkovanje po neokrnjeni naravi in raziskovanje pristnega podeželja. Obiščite katerega od vipavskih vinarjev in v vinskih hramih odkrijte brezčasen mir. V podzemnih kleteh, pogosto obokanih in zgrajenih iz kamna, si vino vzame čas za počasno zorenje. Okusi vipavskih vin vsakogar navdušijo. V tem času v sadovnjakih zorijo slovite vipavske breskve, ki v zakladnico okusov Vipavske doline prispevajo nekaj posebnega. Poiščite katerega od sadjarjev in si privoščite razkošje uživanja plodov, ki so dozoreli na drevesu. Ste vedeli, da domačini breskve radi uživajo z vinom? Dobro ohlajene, na koščke narezane zrele breskve z malo vina in sladkorja so izjemno okusna in osvežilna poletna poslastica, značilna za Vipavsko dolino.

Zanimivi dogodki v mesecu juliju

Poletje v Vipavski dolini popestrijo številni kulturni dogodki. Središče kulturnega dogajanja predstavljajo Poletna scena v Novi Gorici, Lakeness festival glasbe v Volčji Dragi in Poletje na Vipavskem v Vipavi in okoliških vaseh. Posebej zanimive so tudi prireditve, ki oživljajo staro izročilo.

  • Ozeljan: Praznik polente, 7. in 8. 7. 2018, na Grajskem vrtu v Ozeljanu bo potekala tradicionalna etnološko-kulinarična prireditev z zabavnim programom
  • Šempeter pri Gorici, Nova Gorica in Gorizia (IT): Blue Notte Festival, 30. 6. do 28. 7. 2018, na čezmejnem kulturno-glasbenem festivalu bodo nastopili mednarodno priznani glasbeniki
  • Prvačina: Praznik breskev, 27. do 29. 7. 2018, razstava breskev in možnost nakupa, predstavitev tradicionalnih jedi, jahanje konjev, vožnja s konjsko vprego in veliko zabave

Več o dogodkih v mesecu juliju najdete tukaj.