Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

December 2018

Potepanja s pridihom čarobnosti

Jaslice in pokušine vin v prazničnem pričakovanju

V Vipavski dolini je tudi december drugačen. Zasanjana pokrajina popotnika pozdravi z značilno zimzeleno podobo, očarljivi mir tu in tam zmoti le piš burje, ki je zjasnila nebo. V dolgih večerih oživijo skrivnostna izročila. Eden najlepših lokalnih običajev je zimsko druženje v vinskih hramih, kjer lahko prisluhnete zgodbam vinarjev in okusite njihova odlična vina. V razsvetljenih oknih domačij bodo kmalu svojo zgodbo pripovedovale tudi slikovite jaslice. December je od nekdaj čaroben.

Jaslice v Vipavski dolini

Postavljanje jaslic ob praznovanju božiča, ki je eno najlepših krščanskih izročil, je v Vipavski dolini zelo priljubljeno. Domačini z lepimi jaslicami okrasijo vse cerkve, postavijo pa tudi tradicionalne razstave jaslic, ki vabijo k ogledu pravih malih umetnin. Najdaljšo tradicijo ima ugledna mednarodna razstava jaslic v romarskem središču Sveta Gora nad Novo Gorico. V Vipavski dolini pa lahko jaslice občudujete tudi na ulicah, kar je zanimiva lokalna posebnost. V Vipavskem Križu, v Vipavi in v vasi Tabor pri Dornberku domačini postavijo jaslice pred svoje domove in v okna. Ulice zažarijo v soju tisočerih lučk in vabijo na sprehod med raznolikimi jaslicami, ki kar tekmujejo z izvirnostjo in skrbnostjo postavitve. V Vipavskem Križu in na Vogrskem prirejajo tudi žive jaslice. Praznično dogajanje privabi številne obiskovalce. Več o jaslicah v Vipavski dolini preberite tukaj.

Po poteh miru

Praznični čas nas razvaja z razkošjem, globoko v sebi pa najbolj cenimo mir in bližino ljudi, ki jih imamo radi. Na vzpetinah in obronkih Vipavske doline so še vidne sledi prve svetovne vojne in tudi kasnejših vojn, ki so iz teh krajev pregnale mir in so usodno zaznamovale življenja brezštevilnih ljudi. Danes so po sledeh nekdanjih bitk speljane spominske pohodniške poti, mila klima v Vipavski dolini pa je kot nalašč za zimski pohod. Povzpnite se na Sabotin nad Novo Gorico in obiščite tamkajšnji Park miru, kjer številne kaverne, podzemne utrdbe, strelski jarki in druga znamenja pričajo o sloviti soški fronti. Na Sabotinu, ki s prelepimi razgledi navduši vsakega pohodnika, si lahko ogledate tudi zanimivo muzejsko zbirko. Poti miru vas vabijo tudi na razgledni vrh Cerje, na rob kraške planote, kjer vas že od daleč pozdravlja Pomnik Cerje. Kamniti sedemetažni stolp navduši z muzejsko zbirko in čudovitim razgledom na Jadransko morje, Furlansko nižino, Julijske Alpe in Vipavsko dolino. V okolici pomnika je več krajših poti, ob katerih si lahko ogledate ostaline dediščine 1. svetovne vojne.

Odprti vinski hrami

Zimski pohod ali potepanje po slikovitih vipavskih vaseh najlepše zaokroži obisk enega od številnih vinskih hramov, po katerih slovi Vipavska dolina. Zdaj je pravi čas, saj vipavski vinarji vse tja do decembrskih praznikov vabijo na pokušino mladega vina. Vinsko kulinarični dogodki s skupnim imenom Vinski hrami Vipavske doline med martinom in božičem vas popeljejo v raziskovanje lokalne vinske kulture in okušanje pristnih domačih dobrot. Preverite program prireditev v decembru, izberite svoje vinsko doživetje in spoznajte, zakaj je Vipavska dolina ena najbolj privlačnih vinskih dežel v tem delu Evrope. Če ob obisku Vipavske doline ne utegnete obiskati vinskih hramov, lahko slovita lokalna vina okusite tudi v eni od vinotek, ki ponujajo izjemen izbor najboljših vin Vipavskega vinorodnega okoliša.

Ne prezrite, vabijo številna top doživetja

Vipavska dolina ponuja raznolika doživetja, vse leto. Pri nas lahko hodite in kolesarite, raziskujete naravne in kulturne znamenitosti ter uživate v izjemni kulinarični ponudbi. V top doživetja vas popeljejo lokalni vodniki, ki vam z veseljem pokažejo tudi manj znane kotičke in predstavijo način življenja, ki ga v Vipavski dolini živimo domačini.