Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Oktober 2018

Poseben čar jesenskih potepanj

Obilje priložnosti za užitke in sprostitev

Kaj zato, če so dnevi vse krajši in koledar trdi, da je že nekaj časa jesen. Sončni dnevi so še vedno ravno prav topli za vse aktivnosti v naravi in nas zapeljivo vabijo na potep. Daljši večeri v pričakovanju novega vina znova zdramijo domačo tradicijo druženja v vinskih hramih, jesenski popoldnevi pa so kot nalašč za obisk muzeja ali galerije. Izberite svojo najljubšo aktivnost in okusite drugačnost.  Dobrodošli na jesenskih potepanjih po Vipavski dolini.

Strmine in adrenalin

Ljubitelji ekstremnih športov so Vipavsko dolino že zdavnaj uvrstili na seznam tistih destinacij, kjer lahko svoj adrenalin sproščajo v vseh letnih časih. Blaga klima in ravno prav izzivalne strmine visokih kraških planot, ki obkrožajo dolino, ustvarjajo odlične pogoje za gorsko kolesarjenje, gorski tek in jadralno padalstvo. Če temu dodamo še odlično kulinarično ponudbo in slovito prijaznost domačinov, ni težko uganiti, zakaj Vipavska dolina med iskalci adrenalinskih doživetij slovi kot zmagovalna kombinacija. Ekipa Wajdušna vas vabi, da preizkusite edinstveno avanturo Hike & Fly. Doživetje s pohodom na eno od vzletišč in poletom z jadralnim padalom v tandemu se zaključi z okušanjem lokalnih dobrot v enem od vinskih hramov. Še več različnih adrenalinskih doživetij lahko v Vipavski dolini najdejo gorski kolesarji. Na izzivalni potep po enoslednicah Vipavske doline vas vabi ekipa Vipava Outdoor, ki poskrbi za strokovno vodenje in prevoz na izhodišča vseh tras. Z ekipo OnNose Adventures pa se lahko podate na kolesarjenje po divjih in urejenih brezpotjih z e-kolesi. Na voljo sta dve različno zahtevni trasi na Trstelj in Nanos, ki navdušita z nepozabnimi razgledi.

Skriti zakladi kulturnih hramov

Vipavska dolina svoje goste razvaja z mirnim podeželskim utripom, pokrajina navduši s prvinsko naravo, idilično veduto krasijo številne cerkve, tu in tam pogled pritegne podeželski grad … Prav tu, kjer se zdi, da lahko vsi vaši čuti zgolj lenarijo, se lahko podate na lov za skritimi zakladi kulturne dediščine edinstvenega stičišča kultur. Vipavska dolina se ponaša z bogato sakralno dediščino, cerkve in samostani hranijo zbirke dragocenih knjig, na ogled ponujajo zanimive freske, nekatere izjemne slikarske mojstrovine in tudi edinstven mozaik. A pozor, cerkve in samostani so na ogled le ob predhodni najavi ali z vodnikom, zato povprašajte v najbližjem turistično informacijskem centru. Veliko dragocenih zakladov hranijo tudi priznane kulturne ustanove. Obiščite Grad Kromberk pri Novi Gorici, arhitekturni biser iz 17. stoletja in osrednji razstavni prostor Goriškega muzeja, ki na ogled ponuja bogato likovno zbirko ter občasne arheološke, zgodovinske, etnološke in likovne razstave. V Ajdovščini ne prezrite Pilonove galerije, ki v slikarjevi rojstni hiši razstavlja ustvarjalni opus Vena Pilona, enega najpomembnejših slovenskih ekspresionističnih umetnikov, ter pogosto prireja odmevne razstave likovnih ustvarjalcev. Kulturne vtise boste najlepše strnili ob okušanju vipavskih vin v eni od bližnjih vinotek.

Kostanj, hruške in jesenske jedi

Ste vedeli, da so hruške v Vipavski dolini po velikosti nasadov in količini pridelanih plodov drugo najbolj razširjeno sadje, takoj za slovitimi vipavskimi breskvami? Lokalni sadjarji večinoma gojijo pozne sorte hrušk, ki vso zimo bogatijo tudi jedilnike lokalnih gostiln in restavracij. Daleč najbolj priljubljena jesenska poslastica pa je v Vipavski dolini kostanj, ki v oktobru razpre svoje ježice in nas obdari s svojimi dragocenimi plodovi. Hranljiv, okusen in nadvse uporaben je kostanj resnični jesenski kralj lokalne kulinarike. Kaj vse znajo pripraviti kulinarični mojstri iz domačega kostanja? Lahko obiščete ponudnike visoke kulinarike ali gostilne, ki ponujajo izbrane domače jedi. Jedi iz kostanja vas ne bodo razočarale. In ko ste že v Vipavski dolini, ne prezrite, da v Vitovljah vsako leto prirejajo praznik kostanja, kjer kostanj lahko kupite in okusite.

Zanimivi dogodki v mesecu oktobru

  • Solkan: Začasna meja. Življenje in hrepenenje v coni A (1945–1947) – razstava v Vili Bartolomei, september 2018 – avgust 2019; razstava obeležuje 71-letnico nastanka zahodne slovenske meje.
  • Renče: Pohod po Gregorčičevi poti, 13. 10. 2018, pohod po spominski poti Simona Gregorčiča se začne v Renčah in zaključi s kulturno prireditvijo na Gradišču nad Prvačino.
  • Opatje selo: Pohod Opatje selo–Cerje–Opatje selo, 14. 10. 2018, kraški tradicionalni pohod vodi na Cerje, kjer stoji sloviti Pomnik miru.
  • Vitovlje: Praznik kostanja, 20. do 21. 10. 2018, zabavna, etnološko obarvana prireditev vabi na okušanje domačega kostanja.
  • Sela na Krasu: Pohod Sela na Krasu–Jamlje–Sela na Krasu, 21. 10. 2018, tradicionalni krožni pohod vsako leto poveže prebivalce z obeh strani slovensko italijanske meje.

Več o dogodkih v mesecu oktobru najdete tukaj.