Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Marec 2018

Pomladna povabila v drugačnost

Sončna potepanja, prva tekmovanja in edinstveni okusi

V Vipavsko dolino pride pomlad zgodaj. Burja nas bo tu in tam še spomnila, da je letos v hribih zapadlo veliko snega, sončni griči in pobočja planot pa so vsak dan bolj topli in vabljivi. Čas je za prijetne pohode in za pogled v nebo, kjer pomladna obzorja raziskujejo pisana padala letalcev. Vse diši po prebujanju narave, posebej mamljivo pa dišijo vipavska vina in lokalne jedi, ki vabijo k okušanju. Ne samo velikonočni prazniki, v svet edinstvenih okusov vabijo tudi prvi festivali vin v letu. Ujemite eno od številnih priložnosti za drugačna doživetja.

V dobri družbi na pomladni pohod

Številne in zelo raznolike pohodniške poti so ena od prepoznavnih značilnosti Vipavske doline. Kamorkoli se ozrete, v vse smeri boste našli zanimive poti. Bolj izkušene pohodnike privlačijo Nanos ter obronki in vrhovi Trnovske planote, na drugi strani doline pa prave pohodniške izzive ponujajo Trstelj in vrhovi nad Novo Gorico. Manj zahtevne poti, primerne tudi za družine, vodijo po dolini in Vipavskih gričih ter po obronkih Krasa. Vse te poti so zelo priljubljene tudi med domačini, ki zgodaj spomladi organizirajo številne skupinske pohode. Skoraj brez izjeme so ti pohodi tematski, pohodnika nagradijo z zanimivimi odkritji in doživetji, na koncu pohoda pa tudi s priložnostjo za druženje ob okušanju lokalnih vin in jedi.

Več informacij o pomladnih organiziranih pohodih poiščite med dogodki v Vipavski dolini.

Okusite pristnost in odličnost

Če kaj, okušanje lokalnih dobrot Vipavske doline preprosto morate doživeti. Slovita vina in prav posebne mesnine navdušijo slehernega gurmana, vinsko kulinarične prireditve pa ponujajo najboljše priložnosti za spoznavanje gastronomske raznolikosti in odličnosti Vipavske doline. Prvi tradicionalni vinsko kulinarični dogodek v letu je Festival vin in oljčnega olja v Šempasu. Priljubljeni festival vabi k okušanju domačih, udomačenih in avtohtonih vinskih sort, ki so ponos Vipavske doline. Pineli, eni od najbolj priljubljenih starih domačih sort, na Planini vsako leto ob veliki noči posvetijo posebno prireditev z imenom Druženje s pinelo. Vipavska vina so bogatega okusa in zelo pitna. Po stari tradiciji vipavski vinarji h kozarcu vina radi ponudijo tudi rezino domačega pršuta. Vipavski pršut je poseben, saj ga v dolini že stoletja pripravljajo in sušijo drugače kot v sosednjih deželah. S svojo barvo, strukturo in okusom pričara tisti znani vzdih: to je hrana za bogove!

Prve lastovke adrenalinskih tekmovanj

Zgodnja pomlad in odlični pogoji za prosto letenje so razlog, da Vipavska dolina že vrsto let gosti prvo evropsko zmajarsko tekmo v letu, Aeros Winter Race. Že ime tekmovanja pove, da tekmovalci uživajo v prvi tekmi sezone, ko je drugje v Evropi še zima. Mednarodno tekmovanje vsako leto privabi zmajarje iz številnih držav, ki se na priljubljena vzletišča v Vipavski dolini radi vračajo vse leto. Takrat, ko nebo nad Vipavsko dolino obarvajo pisana krila zmajev in jadralnih padal, se v Ajdovščini začenja tudi sezona atraktivnih tekem državnega prvenstva v seriji SloEnduro. Etape priljubljene kolesarske tekme Kamplc Enduro so speljane po okoliških gozdovih in travnatih območjih, ki slovijo po razvejani mreži enoslednic. Na drugem koncu doline, na robu Krasa, v začetku marca vabi Kras kros MTB Granfondo, gorsko kolesarska tekma s startom v Mirnu. Naravne danosti Vipavske doline so pravi raj za adrenalinske športe, dolina pa tekmovalce in njihove spremljevalce vselej očara tudi s svojim gostoljubjem. Več o posameznem tekmovanju poiščite med dogodki.

Skupinski pohodi v mesecu marcu

  • Podnanos: Pohod Po Vojkovih poteh, 4. 3. 2018, od 8.00 dalje; pohod na Nanos navduši z doživetjem neokrnjene narave in lepimi razgledi
  • Cerje: Pohod po Poteh miru na Krasu, 25. 3. 2018; ob 10.00; pohod poteka mimo naravnih znamenitosti in ostankov dediščine 1. svetovne vojne

Več od dogodkih v mesecu marcu najdete tukaj.