Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

April 2018

Kot slikarsko platno

Pomladne barve, raznoliki okusi in pisana doživetja

Dobrodošli v slikovitosti! Če bi v Vipavski dolini sistematično zbirali besede, s katerimi ljudje ob prvem stiku z Vipavsko dolino opišejo svoje občutke, bi se na vrhu seznama pogostih besed zanesljivo znašla beseda slikovitost. Posebej sedaj, sredi cvetoče pomladi v Vipavski dolini, se zdi ta beseda najbolj pravšnja za opis ne le pokrajine, temveč v enaki meri tudi njene kulinarične ponudbe in priložnosti za drugačna doživetja. Obujte pohodniške čevlje ali sedite na kolo in uživajte v pomladnem raziskovanju.

Med cvetočimi sadnimi drevesi

Vipavska dolina slovi kot dežela odličnega sadja, a velikih sadovnjakov tu zlepa ne boste našli. Sadna drevesa so zasajena ob domačijah, na obrobju vinogradov in travnikov, ob poteh in povsod tam, kjer je zanje vsaj malo prostora. Tudi v manjših vrtovih domačini namesto okrasnega rastlinja pogosto gojijo češnje, marelice, fige, kaki ... In ko vsa ta drevesa zacvetijo, je pogled na vipavsko pokrajino veličasten. Izkoristite ta posebni čas v letu za izlet po Vipavski dolini. Obiščite zanimive kraje ali katerega od številnih gradov, naužijte se občutka svežine ob kristalno čistih vodah Vipavske doline in si privoščite nepozabno kosilo v eni od gostiln, ki nudijo izbrane domače jedi. Se boste raje kot z avtomobilom odpravili s kolesom ali peš? V vseh turistično informacijskih centrih vam bodo z veseljem svetovali pri izbiri poti.

Zeleno in belo kot šparglji

Eden najbolj privlačnih razlogov za obisk Vipavske doline je njena kulinarika, pravo razkošje pristnih okusov. Lokalne jedi navdušijo s preprostostjo, tradicionalnimi recepturami in lokalnim izvorom sestavin. Posebej privlačne so jedi, ki jih v gostilnah in restavracijah pripravljajo mojstri kulinarike. V Vipavski dolini boste našli nekaj najbolj priznanih slovenskih kuharskih virtuozov: v Gostilni pri Lojzetu na Zemonu, v Majeriji na Slapu pri Vipavi ter v restavracijah Pikol in Dam v Novi Gorici. Med lokalnimi dobrotami v tem letnem času najbolj navdušujejo šparglji. V spodnji Vipavski dolini so naravnost idealni naravni pogoji za gojenje te zelo iskane pomladne vrtnine, ki ima v teh krajih tudi bogato tradicijo. Zato ne prezrite sezonske kulinarične ponudbe, ki špargljem namenja osrednjo pozornost. Izvrstne jedi vselej spremljajo odlična vipavska vina. Najlepše priložnosti za spoznavanje in okušanje kulinaričnih posebnosti in lokalnih vin se v tem času ponujajo v okviru Kulinaričnega meseca, ki pod okriljem festivala vina in kulinarike Okusi Vipavske poteka od 20. aprila do 20. maja.

Vse barve športa in rekreacije

Pregovorno slikovitost Vipavske doline ustvarjajo tudi številni športni navdušenci, ki so v dolini, na pobočjih planot in v zraku našli idealne pogoje za raznolike aktivnosti. Vipavska dolina je aktivna vse leto. Pisana jadralna padala in krila zmajev so že pravi zaščitni znak vipavskih vedut. Če le vreme dopušča, se nad vzletišči Lijak in Kovk dvigujejo roji prostih letalcev. Nič manj priljubljene niso številne pohodniške poti, ki v tem času privlačijo tudi zahtevnejše gorske tekače. Strme enoslednice vabijo gorske kolesarje, sončna skalna pobočja premagujejo vztrajni plezalci. Neokrnjena narava v Vipavski dolini ponuja neskončno možnosti za aktivno preživljanje prostega časa. Ob koncu aprila pa se adrenalin v Vipavsko dolino pripelje tudi na štirih kolesih. Tradicionalni Rally Vipavska dolina, največji športni dogodek v Vipavski dolini, ob 90 km atraktivnih prog pritegne na tisoče obiskovalcev in pričara nepozabno vzdušje.

Zanimivi dogodki v mesecu aprilu

  • Slap: Pohod Med vinogradi in slapovi, 15. 4. 2018; skupinski pohod navduši s prikazom nekaterih starih kmečkih del in možnostjo okušanja lokalnih dobrot
  • Col: Bubin spominski tek in pohod na Javornik, 22. 4. 2018; spominski pohod se začne ob 8.00, tek pa ob 10.00
  • Ajdovščina: Svetovno prvenstvo belgijskih ovčarjev, 23. do 29. 4. 2018; prvenstva se bo udeležilo okrog 600 tekmovalcev in njihovih spremljevalcev iz več kot 45 držav sveta

Več od dogodkih v mesecu aprilu najdete tukaj.