Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Junij 2018

Dolina, ki jo morate obiskati

Top 10 destinacija v Evropi po izboru Lonely Planeta

"Vipavska dolina je čudovit primer skritega dragulja v srcu Evrope," je Lonely Planet med drugim zapisal ob objavi, da je na svoj seznam Best in Europe 2018 med deset najboljših destinacij uvrstil tudi Vipavsko dolino. Sledite priporočilu! Vipavska dolina vsa pričakuje z lepo pokrajino, z vrhunskimi vini, odlično kulinariko in nepozabnimi doživetji. Spoznajte, zakaj je ta dolina edinstveno drugačna.

Na pokušino avtohtonega vina v srednjeveško mestece

Vipavski Križ in vino zelèn sta že vsak zase prava dragulja Vipavske doline. Srednjeveški Vipavski Križ, ki je bil svojčas najmanjše mesto v Habsburški monarhiji, navduši z arhitekturo, obzidjem in ostalinami gradu. Bogato kulturno dediščino si lahko ogledate v dveh cerkvah, po predhodni najavi pa lahko obiščete tudi sloviti frančiškanski samostan z dragoceno knjižnico in zbirko umetnin. V mestecu, ki je bilo dolga stoletja tržno središče doline, v junijskih dneh vsako leto prirejajo Festival vina zelèn. Na slikovitih ulicah Vipavskega Križa vipavski vinarji predstavijo svoja vina avtohtone sorte zelèn, ki je ena najbolj cenjenih starih domačih sort iz Vipavske doline. Vsa predstavljena vina boste lahko okusili, na festivalskih stojnicah pa boste našli tudi druge lokalne dobrote. Ob zanimivem kulturnem programu boste lahko začutili posebno dušo starega mesteca, ki ponuja eno najlepših doživetij v Vipavski dolini.

Vabijo čisti izviri in ribolov

Vipava vsakega popotnika navduši s svojimi znamenitostmi. Eden od poglavitnih razlogov, zakaj morate obiskati ta kraj v zgornji Vipavski dolini, je sloviti deltast izvir reke Vipave, kraško čudo, edino te vrste v Evropi. Iz številnih izvirov, ki jih lahko občudujete s slovitih vipavskih mostov, neusahljivo priteka čista voda. Struga Vipave, v katero se stekajo številni pritoki, je glavna vodna žila Vipavske doline. Njeni bregovi so lepo urejeni in bujno zeleni, njeni tolmuni pa čisti in poleti primerni tudi za kopanje. Na reki se je že začela sezona supanja, ki privablja vse več navdušencev. V vsej svoji dolžini je reka Vipava pravi raj za ribolov, ribiči pa lahko uživajo tudi ob ribolovu v reki Hubelj in v jezeru Vogršček. V zgornjem delu doline v rekah živijo predvsem salmonidi, v spodnjem toku Vipave pa ciprinidi. Povsod pa lahko ribiči pričakujete odlično ribolovno doživetje.

Na potep med marelice

Vipavska dolina slovi kot dolina izvrstnega sadja. Mediteransko podnebje z dolgo dobo vegetacije in milimi zimami ter mikroklima ustvarjata prav posebne pogoje za rast. Sveže sadje z drevesa je v dolini na voljo kar sedem mesecev v letu! Sadovnjaki so v Vipavski dolini majhni, posamezna sadna drevesa obkrožajo domačije, razmejujejo vinograde in lepšajo že tako slikovito pokrajino. Pristno lepoto dežele sočnega sadja boste najlepše spoznali, če se boste na pobočja doline in na vipavske griče odpeljali s kolesom ali se tja odpravili kar peš. V najbližjem turistično informacijskem centru povprašajte za informacije o poteh in izposoji koles. Tokrat priporočamo, da izlet načrtujete v zgornji Vipavski dolini, kjer od začetka junija do sredine julija zorijo slastne marelice. Obiščite katero od kmetij, ki pridelujejo to sočno sadje in povprašajte po sloviti domači sorti budanjska marelica, ki je res nekaj posebnega. In če se boste na kolesarskem izletu ali pohodu povsem zaljubili v domače marelice, se bo vedno našla rešitev, kako domov odpeljati zabojček slastnih vipavskih sadežev, kajne? Naj vam teknejo!