Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

April 2017

Tekmovanja in pohajkovanja

Češnjevi cvetovi naznanjajo priložnosti za nova doživetja

Dolina si je odela svoj najlepši okras. Cvetovi marelic, breskev in češenj so nižine in griče obarvali v rožnato bele odtenke, na pobočjih vse brsti in proti obronkom planot se nizajo vsi mogoči odtenki zelene. Čas je za nova, s pomladno energijo obarvana doživetja.

Mamljivi okusi domačih vin

Prijazna vas Šempas se prvi vikend v aprilu spremeni v prestolnico vina. Festival vin in oljčnega olja, tradicionalna pomladna vinsko kulinarična prireditev, vsako leto v Šempas privabi številne vinarje in oljkarje. Ljubitelji vin tega dogodka preprosto ne smejo zamuditi, saj ponuja edinstveno priložnost za okušanje domačih, udomačenih in avtohtonih vinskih sort iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel in zamejstva. Posebej izstopajo stare domače vipavske sorte, po katerih Vipavska dolina slovi daleč naokrog. Na festivalu lahko okusite tudi najboljša oljčna olja Goriškega oljkarskega društva, ki jim ob tej priložnosti podelijo posebna priznanja.

Moč, vzdržljivost in adrenalin

Strma pobočja in visoki vrhovi, ki obkrožajo Vipavsko dolino, niso zgolj lepa krajina in slikovito ozadje vedno zelene doline. Tu so speljane znane in tudi bolj skrite poti, ki privlačijo pohodnike. Strmi vzponi in razgibane steze po obronkih vzpetin pa posebej privlačijo gorske tekače in gorske kolesarje, ki se zaradi milega vipavskega podnebja na te proge lahko vračajo vse leto. Prav tu je nastal znani Festival 360° Vipavska dolina, ki združuje dve mednarodni tekmovanji, tekaško preizkušnjo gorski ultramaraton in gorsko kolesarjenje. Izjemen preizkus moči in vzdržljivosti je pravi festival športnega duha, ki ga spremljajo številni navijači. Strmi vzponi in serpentine lokalnih cest pa omogočajo tudi adrenalinske podvige. Tu poteka tradicionalni Rally Vipavska dolina, največji športni dogodek v dolini, ki ob proge privlači na tisoče obiskovalcev.

In kje naj dobro jem?

Vipavska dolina je edinstven naravni poligon za številne športne aktivnosti, ki športnike in tudi manj aktivne obiskovalce preprosto očara s svojo kulinarično ponudbo. Boste spremljali ekstremne preizkušnje Festivala 360° Vipavska dolina? Ob progi obiščite vsaj eno od planinskih koč ali turističnih kmetij in se prepričajte, da ponujajo mnogo več kot le čudovit razgled nad dolino. Rally Vipavska dolina si je za svojo naravno kuliso izbral tudi vinograde, zato je ob ogledu dirke v neposredni bližini proge veliko priložnosti za okušanje lokalnih dobrot. Obiščite enega od vinarjev in si privoščite nepozabno kulinarično doživetje na eni od turističnih kmetij. K okušanju vabijo tudi kulinarični dogodki, med njimi je posebej zanimivo Druženje s pinelo na Planini, ki je organizirano na velikonočni ponedeljek.

Zanimivi športni dogodki v mesecu aprilu

  • Vipava: 4. Kolesarska dirka Slap–Lože 2017, 2. 4. 2017, tekmovanje v različnih kategorijah na 42 km ali 63 km progi v okolici Vipave
  • Vipava: Plezalni vikend Tura, od 7. do 9. 4. 2017, plezanje v kampu Tura in po sektorjih plezališča Vipava
  • Vrtojba: XC GRIČI – olimpijski kros z gorskimi kolesi, 17. 4. 2017, Vrtojbensko – Biljenski griči

 

Tradicionalni organizirani pohodi

Ena od najbolj priljubljenih oblik množične rekreacije v Sloveniji in tudi v Vipavski dolini so organizirani pohodi. V mesecu aprilu vabijo: