Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

December 2017

Jaslice, domačnost in čarobnost

Podarite si drugačna praznična doživetja

En, dva, tri … in zimski sončev obrat nas bo že popeljal v pričakovanje pomladi. Do takrat pa užijmo skrivnostno lepoto najdaljših večerov in veselje, ki ga prinašajo prazniki. December je ves prežet s tradicijo. V domovih in v cerkvah po krščanskem izročilu postavijo lepe jaslice, v Vipavsko dolino pa vabijo tudi tradicionalne razstave jaslic, žive jaslice in božični dogodki. Vinski hrami še vedno vabijo k okušanju nove vinske letine, vsepovsod je dovolj priložnosti za pristna praznična doživetja.

Jaslice v Vipavski dolini

Ob koncu leta, tik pred božičem, se Vipavska dolina odene v pristno čarobnost. Tradicionalne razstave jaslic vabijo k ogledu številnih malih umetnin, ki na svojevrsten način prenašajo staro krščansko izročilo. Najdaljšo tradicijo ima ugledna mednarodna razstava jaslic v romarskem središču Sveta Gora nad Novo Gorico. Prava vipavska posebnost pa so jaslice na ulicah, ki jih domačini v Vipavskem Križu in v Vipavi postavijo pred svoje domove, v okna in izložbe. Ulice se tako spremenijo v edinstven razstavni prostor, ki je hkrati čarobna kulisa kulturnih dogodkov. V Vipavskem Križu in na Vogrskem prirejajo tudi žive jaslice. Z lepimi jaslicami se v tem času ponašajo tudi skorajda vse cerkve v Vipavski dolini, pohodniki pa bodo male jaslice lahko našli celo ob nekaterih pohodniških poteh. To je izjemna priložnost za obisk Vipavske doline. Več o jaslicah v Vipavski dolini preberite tukaj.

Odprti vinski hrami

Globoko v december, vse tja do praznikov, vipavski vinarji vabijo na pokušino mladega vina. Ob Vipavski vinski cesti, ki je ena najbolj obiskanih vinskih cest v Sloveniji, lahko obiščete še zadnje vinsko kulinarične dogodke v letu, ki jih označuje skupno ime Vinski hrami Vipavske doline od martina do božiča. Oglejte si program prireditev v decembru in izberite svoje vinsko doživetje v pristnem okolju Vipavske doline. Za mnoge je Vipavska dolina ena najbolj privlačnih vinskih dežel, saj se njena vina po kakovosti uvrščajo v sam svetovni vrh. Odveč je omeniti, da vsako vinsko pokušino spremljajo tudi najboljše domače jedi, pripravljene iz doma pridelanih sestavin. Pravo vinsko kulinarično razvajanje!

Zimski pohodi

Vipavska dolina je zelena vse leto. Dobesedno. Nižine, kjer sila redko zapade sneg, zeleno barvajo žitna polja. Obronki vipavskih gričev so obrasli z iglavci. Po vsej dolini in po vipavskih gričih, pa tudi na višjih vzpetinah na zahodu doline, kot so Trstelj, Škabrijel in Sabotin, se nam vso zimo ni treba bati snega. Če kdaj pade, ga domačini sprejmemo kot zimsko okrasje, ki pa žal ne traja prav dolgo. Tudi visoki planoti Trnovski gozd in Nanos nimata vselej snega, zato so pohodniške poti v Vipavski doline vabljive tudi pozimi. Pravi pohodnik se seveda ne ustraši kakšne krpe snega, so pa kopne poti prijaznejše in varnejše. Zato so pohodniške poti v Vipavski dolini tako priljubljene in zelo obiskane vse leto.

Kulinarični namig meseca

Praznična potepanja, obisk jaslic ali zimski pohod, si lahko polepšate s pristnim kulinaričnim doživetjem. Naš prvi namig vas vabi v vinski bar in vinoteko Faladur v obnovljenem rimskem stolpu v Ajdovščini, ki je kot nalašč za krajši postanek. V Faladurju vam celovito predstavijo značilnosti vipavskega vinorodnega okoliša in vam pripravijo degustacijo vin z izjemnimi domačimi prigrizki. Vina in izdelke iz Vipavske doline lahko tam tudi kupite. Naš drugi namig namenjamo značilnim osmicam. Tokrat vas vabimo na osmico na kmetiji Černigoj ‘Pri Lovrinčkovih’ v Lokavcu 76 b, ki bo odprta od 8. do 17. decembra. Teden prej, od 1. do 10. decembra, pa lahko lokalne dobrote okusite na osmici Avin na Gradišču pri Vipavi.

Zanimivi dogodki v mesecu decembru

  • Nova Gorica: Novoletne prireditve, december 2017, Nova Gorica obiskovalcem ves mesec ponuja pestro dogajanje in zabavo, ki se tradicionalno zaključi s silvestrovanjem na prostem v središču mesta.
  • Ajdovščina: Tekaški izziv 100 ob Mrzli reki, 9. 12. 2017, s startom pri Avtohiši Lavrenčič, po ajdovskem polju poteka  tekaški izziv na razdaljah 50 km, 75 km in 100 km posamezno, ekipno in v štafetah.
  • Vipava: 20. žegnanje konj na štefanovo, 26. 12. 2017, konjeniško društvo sv. Štefan Vipavska dolina na dan sv. Štefana prireja žegnanje konj, ki ga spremlja zanimiv kulturni program.

Več od dogodkih v mesecu novembru najdete tukaj.