Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

November 2017

Dobrodošli v vinskih hramih Vipavske doline

 

Spoznajte vinske poti, okusite mlado vino in lokalne jedi

Vipavska dolina je privlačna vinska dežela. V vinogradih se te dni vetrovi že poigravajo z zadnjimi jesensko obarvanimi listi. V vinskih hramih se mošt pravkar spreminja v vino in dolina se že pripravlja na tradicionalno martinovanje, najlepši vinski praznik. Vinarji v tem času odprejo vrata svojih kleti in povabijo k okušanju, na pot odkrivanja bogatega vinarskega izročila Vipavske doline vabi tudi sloviti pohod po Vertovčevih poteh. Novembra in še dlje v december je vino najbolj mikaven razlog za obisk Vipavske doline.

V hrame od martina do božiča

Vipavska vinska cesta je ena največjih in najbolj obiskanih vinskih cest v Sloveniji. Speljana je skozi številne vasi, ki očarajo s svojo arhitekturo in navdušijo z gostoljubjem. Obiskovalce seveda najbolj privlačijo odlična vipavska vina, ki s svojo kakovostjo in edinstvenimi okusi vse pogosteje posegajo po najvišjih priznanjih prestižnih mednarodnih vinskih ocenjevanj. V začetku novembra, ko po starem izročilu sv. Martin spremeni mošt v vino, se začnejo ob vinski cesti vrstiti številni dogodki, posvečeni vinu, s skupnim imenom Vinski hrami Vipavske doline od martina do božiča. Tradicionalna martinovanja na kmetijah, v vaseh in v nekaterih gostilnah poleg mladega vina gostom ponudijo tudi značilne domače jedi. Vipavska posebnost pa so dnevi odprtih hramov. V nekaterih vaseh na izbrani dan med martinom in božičem vrata svojih vinskih kleti sočasno odpre celo devet vinarjev in vsa vas se dobesedno spremeni v edinstven prostor okušanja in spoznavanja lokalne kulture. To so izjemna doživetja, ki jih ne gre zamuditi. Preverite podroben program prireditev.

Po sledeh vinarske dediščine

Novembra, ko dolina slavi novo vinsko letino, nas med vinorodne griče povabi tradicionalni pohod po Vertovčevih poteh. Letošnji pohod bo potekal 19. novembra, zbor pohodnikov je kot vedno med 7:00 in 9:00 pod hrastom pred vasjo Ustje. Tematski skupinski pohod je posvečen spominu na Matijo Vertovca, duhovnika, strokovnega pisca in učitelja vipavskih vinogradnikov, ki je leta 1844 izdal Vinorejo, prvo slovensko knjigo o vinogradništvu, vinarstvu in kletarstvu. Pohod nas popelje med vasmi, kjer je Matija Vertovec živel in opravljal svoje izjemno poslanstvo. Zanimiv in prijeten pohod udeležencem ponudi spoznavanje dediščine in lepot Vipavske doline, gostoljubni domačini pa pohodnikom omogočijo tudi okušanje lokalnih dobrot. Med žive zgodbe o vinogradništvu in v dobro družbo se vsako leto vrača na stotine navdušenih pohodnikov. Pohod po Vertovčevih poteh je tako že dolga leta najbolj množičen skupinski pohod v Vipavski dolini.

Kulinarični namig meseca

Prihod novega vina po izročilu spremljajo tudi izbrane domače jedi. Tradicionalna martinova pojedina razvaja z raznolikimi okusi in razveseli s svojo pristnostjo. Preplet sezonskih sestavin, pridelanih v Vipavski dolini, tradicionalnih receptur in ustvarjalnosti današnjih kuharskih mojstrov zagotavlja izjemna kulinarična doživetja. Tokrat vas na martinovo pojedino vabimo v domačno Majerijo na Slapu, ki slovi po kreativnosti priprave jedi. Posebno kulinarično razvajanje z martinovimi jedmi pa lahko doživite tudi v Gostišču Podfarovž v Vipavi, ki vas pričakuje ob enem od številnih izvirov reke Vipave.

Zanimivi dogodki v mesecu novembru

Vino je največje bogastvo Vipavske doline, zato ne preseneča, da so vsi najpomembnejši dogodki okrog martinovega posvečeni vinu. Med številnimi martinovanji in pokušinami ne prezrite zelo zanimivega strokovnega dogodka, Vinskega večera v Vinoteki Vipava, ki bo potekal 24. novembra in bo ob pokušini vin osvetlil skrivnosti jagodne kožice. V začetku decembra pa napovedujemo tudi zanimiv športni dogodek, Tekaški izziv 100 ob Mrzli reki, ki bo v Ajdovščino privabil tekače na razdalje 50, 75 in 100 km. 

Več o dogodkih v mesecu novembru najdete tukaj.