Top doživetja
Informacije Tema meseca Vreme Dogodki
Top doživetja
x

Pomnik Cerje ob poteh miru

Kaj vas bo navdušilo?

  • Pomnik Cerje je 25 metrov visok spomenik, muzej in razgledni stolp
  • stolp v 7 etažah ponuja slikovit sprehod skozi različna obdobja slovenske zgodovine, na najvišji ploščadi pa osupljiv razgled
  • ob poteh miru si lahko ogledate ostaline prve svetovne vojne, med njimi jamo Pečinko in Borojevićev stol

Ne prezrite

Na razglednem vrhu Cerje, na robu kraške planote, stoji kamniti velikan – Pomnik braniteljem slovenske zemlje. Od tu se lepše kot kjerkoli drugje razprostrejo pogledi na Jadransko morje, Furlansko nižino, Julijske Alpe in Vipavsko dolino. Muzejska zbirka povzema zgodovino Slovenije, razgledna ploščad pa ponuja osupljiv 360 stopinjski pogled na lepo pokrajino.

Pomnik je zasnovan kot sedemetažni stolp, ki s svojo vsebino povezuje preteklost in prihodnost. Obiskovalci se lahko sprehodijo skozi različna obdobja slovenske zgodovine, od prazgodovine do obdobij svetovnih vojn in vojne za osamosvojitev Slovenije. Zadnja etaža z razgledno ploščadjo simbolizira pogled v prihodnost.

V okolici pomnika si lahko ogledate kamnit Borojevićev stol, topniške položaje ter kraško jamo Pečinka, ki je nudila zavetje vojakom in je urejena kot del zgodovinske dediščine 1. svetovne vojne.

Rezervacije


Turizem Miren-Kostanjevica
Lokvica 35
5296 Kostanjevica na Krasu


M: +386 (0)31 310 800
E: info@mirenkras.si
W: www.mirenkras.si